24rodopi.com/Темата+

Мишо Царя искал да става учител, но живя със скандалите и си отиде от тази земя на 5 ноември 2022-ра година като кърджалиеца, за когото още дълго ще се говори.

Михаил Манолов е роден през 1957 г. в Тополовград, но израства в Кърджали. Завършва техникум в града край Арда, след което работи в местен завод. По това време кандидатства неуспешно в Учителския институт в Кърджали.

"Изкарах успешно 2 изпита, сред които и политическия, въпреки че вместо априлска линия бях написал априлска черта. Скъсаха ме на изпита по пеене", разказва приживе Мишо Царя.

През 80-те години той е осъден за търговия с валута. След демократичните промени се захваща с частен бизнес, но става популярен с нестандартните си прояви.

В началото на 90-те години учеше кон да кара водни ски, разхождаше живо мече с "Линкълн", подарен му от покойния мафиотски бос Иво Карамански. Ексцентричният кърджалиец се славеше като един от най-близките приятели на обявения за родоначалник на българската мафия, а гангстерът често гостуваше във вилите на Царя край язовира.

През 1995-а Мишо Царя купи кораб тип "Комета", който преустрои в ресторант на брега на Арда, в квартал „Възрожденци“. През кризисната зима на 1996-1997 г. превърна кръчмата в първата частна безплатна кухня за социално слаби, в която хранеше с рибена чорба и българи, и турци.

Голямата страст на Мишо Царя беше риболовът, а сред постиженията му е улов на близо 150-килограмов сом. Дълги години стопанисваше плаваща рибна таверна в яз. "Кърджали", там имаше и плаващи бунгала за гости.



Историите на ексцентричния кърджалиец Михаил Манолов, който почина тази сутрин, са без край.

Мишо Царя за себе си:

„Запомнил съм Карамански с това, че беше непримирим към ментарджиите и измамниците. Гонеше ги до дупка. Помагаше на бедните и самотните. Лично на мен ми е давал. Няма да кажа какви огромни суми. Много ми помагаше. И в човешки план, и с пари.

Благодарение на Иво имам това прекрасно вилно селище край язовира. Обичаше да казва: "Приятелю, стига си бракониерствал. Ще легализираме язовира на твое име. Нямаш проблем. Затова сме хора, за да си помагаме." Такова добро не се забравя и на оня свят“;

„Защо ме задържаха в полицията в Кърджали? Обвиниха ме, че ловя риба с електрическа въдица. И с ток избивам рибата в язовир "Кърджали". Пълни глупости. Карам лодката с 30 км/ч. Не мога успоредно с това и да ловя риба. Аз да не съм многоръкият бог Шива!“;

„Специалисти от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) ме обвиниха неоснователно. Натопиха ме пред полицията. Това, българите, сме много кален народ. Преди 10 години аз уредих шефа на ИАРА с 3 км мрежи за риба. Баща му, който беше шеф в пожарната, започна да ме притеснява. Поиска мрежите за постоянно. Отказах. Че като започнаха да валят едни мръсотии по мой адрес. И по адрес на брат ми. И ето ти нова акция срещу мен - дойдоха бусове с полицаи. Свалиха ме на брега. Питат - защо ловиш сомове с ток?“;

"Живея със скандали, но щастливо. И  щастлив ще умра!".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/11/22 11:20

    Почивай в мир

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/11/22 11:42

    ЛЕКА МУ ПРЪСТ!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/11/22 11:58

    Nay iskrenni saboleznovania Monka .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/11/22 11:59

    Приятен човек беше..
    Светла му памет!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/11/22 13:28

    Искрени съболезнования,почивай в мир

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/11/22 15:47

    Мишо-Царя беше много готин човек и голям пич. Такива като него личности в Кърджали едва ли вече ще има. С него се запознах през месец ноември 1983 г. когато го назначиха на работа в Завод за иструментална екипировка след това "Формопласт" . Работи известно време и след това напусна. През годините често се срещахме и си приказвахме. Особено за риболов. На неговото заведение на понтона в Енчец се приготвяше най-вкусната прясна риба. Просто беше много по-различна от останалите заведения. Имаше много приятели, но май враговете му бяха в повече. Бог да го прости.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/11/22 18:36

    Почивай в мир, Мишо !Беше мъжко момче, за разлика от политиците и поръчковите полицаи и обвинители!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/11/22 22:25

    Почивай в мир

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/11/22 23:32

    Ще напиша нещо!
    Очаквайте тук...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/11/22 08:55

    Един боклук по-малко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/11/22 12:56

      Ти какъв боклук си .. поне в такъв момент неможеш да бъдеш човечен .. Боклука си ти като не го харесваш защо коментираш бе .. Почивай в мир Мишел 😭😭😭 Светла ти памет 😞😞

      Изтриване
  11. Анонимен6/11/22 10:10

    Втората половина на 90'те идва Карамански в Кърджали при шефа на Булфиш(фирмата със садките). И му казва:
    -"отсега нататък рибата ще я купувам само аз,цената я определям аз"
    Шефът на фирмата отива при един от най-добрите адвокати на Кърджали,сега изп. директор на голям завод. И казва:
    - Какво да правя,дойде Карамански с автомат Калашников и ми каза така и така. Какво да направя?
    Адвоката му отговаря веднага и лаконично:
    Или правиш каквото ти казва или си подаваш оставката. Има и трети вариант,да станеш храна на рибите!
    После знаете какво стана Мишо стана цар на рибата и язовира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/11/22 22:29

      Мерси за инфото. Звучи много логично.

      Изтриване
  12. Анонимен6/11/22 11:56

    А малко ли български политици- боклуци имаше и има в България вече 33 години.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/11/22 12:53

    Почивай в мир, Мишо. Бог те прибра на задушница, точно преди имения ти ден, на празника на Архангел Михаил. Добри неща значи си правил! Почивай в мир, бохем!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/11/22 19:19

    ПОЧИВАЙ В МИР-ЩЕ НИ ЛИПСВАШ МНОГ....

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/11/22 13:19

    Айдън и Байрам ще те намерят и там където си

    ОтговорИзтриване
  16. Един голям боклук,разплакал,унижил,и ограбил много честни хора,Като казвам боклук е с главно "Б"оклук.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.