Година чакане, разрешения и 25 000 лева за соларни панели


24rodopi.com/Общество

Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая се поставя и електромер.

Това е трудният път да поставиш в дома си соларни панели и да ползваш ток от слънцето, а дръзналите да го сторят са се хванали за главите.

„Една година чакам и ходя по мъките, докато направя тази система за електроенергия на къщата ми. Строителни разрешения от Общината, ходи се в Енергото, къде ли не  по разни институции. Навсякъде плащаш. Само изготвянето на проекта ми струваше 1000 лева. Накрая ми казват, че трябва да си поставя и електромер. Трябва да се плати акциз на митниците, да ми се отчита потреблението, което се заплаща по няколко лева на еди колко си киловати. Плаща се дори енергия от слънцето?!“, разказва за „Родопи voice“ жител на областен град, поставил няколко соларни панела на покрива на къщата си.

Без батерии обаче, като инвестицията му е за около 10 000 лева. Друг пък е закупил и тях, а проектът за къщата му е излязъл 25 000 лева. С батериите може да се ползва акумилираната енергия за далечен период от време. Докато с панела-единствено на момента. За поставянето на електромер пък на желаещите се посочва точно определена фирма, от която да се закупи.

„Толкова бумащина и разкарване по институции няма. Дори разрешително за строеж, сякаш нов етаж ще се вдига. За някои от разрешителните се чака по 6 месеца. И всичко това се заплаща“, разказва жител на Кърджали.

„Имам роднини в Белгия и там нещата са далеч по-прости, без спънки, всичко става лесно, процедурата е улеснена. Дори по новите наредби не се издава Акт 16 на строеж, ако няма соларни панели за ток“, споделя пред екипа ни родопчанин.

Фотоволтаиците излизат скъпа инвестиция, но пък свалят сметката за ток и тя се избива във времето, споделят експерти. Ситуацията с цената на електроенергията накара и различни бизнеси да се замислят върху подобна крачка.

„През миналия декември за 1300 киловатчаса платих 250 лева. Сега, последната ми сметка е за 1080 лева, за изразходени 800 киловатчаса. Към момента започнах да ползвам слънчева енергия за всички хладилници и потреблението ми е нула“, споделя собственик на магазин в Кърджали. Очаква обаче сметката идния месец.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/11/22 18:48

    Пълна лудница.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/11/22 04:44

      Аз съм си сложил на гаража и могат да ме хванат за Чуртана то си е във моя двор нищо не могат да ми направят

      Изтриване
  2. Анонимен6/11/22 18:53

    Корупцията и безумието е повсеемстно в институциите на Р.България.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/11/22 20:00

    Кенефа на Европа

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/11/22 05:02

    Еейййй, икога няма да се оправим....

    ОтговорИзтриване
  5. Що за идиотизъм се шири в България? Какъв електромер, какви два лева? Пълно безумие! Няма да ползвам ток от енергото и ще монтирам електромери? ! Боже, накъде върви България?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/11/22 06:49

    Аз питам: хайде, Общината - проект, виза за промяна на външния вид на сградата - това ДА, разбираемо (и там хрантутниците искат 13-та заплата...)
    Но: КАКВО ОБЩО ИМА СЪС СЛЪНЦЕТО Т.НАР. "ЕНЕРГО"? А?
    Като си туря вода в един боядисан в черно леген на двора - и на него ли измервателен уред ще се изисква, щото някой не се е наситил да яде съдраната от народеца кожа?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/11/22 09:25

    Двупосочен електромер се слага само ако има договор за продажба на произведения ток към ЕВН. За личи нужди не се изисква такъв и като цяло режима е уведомителен за производство до 10 киловата. Първо се поинтересувайте пък тогава пишете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/11/22 20:02

      Да ама енергията електромера я събира произведена и предоставена и плащаш и двете и пак си от еб…. страна!

      Изтриване
  8. Анонимен7/11/22 09:26

    Пуснахме молба да зареди 2декара с фотоволтаици.С лични средства.,и ни отговориха,че трябва сами да си пусни нима 1километар кабел до транспорта на на селото.След това разбрахме,че заСеверозападна България,Енерго Про има. 5 6 техни фирми които продават ток.Това е корупцията в нашата Родина..Ако нямаш връзки,нищо не можеш да направиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/11/22 04:47

      Аман от неграмотни идиоти

      Изтриване
    2. Анонимен8/11/22 08:32

      Вие какво искате, да направите на майна си ФВЕЦ и някой друг да прекарва кабела до нея за негова сметка? В северозападна България не е Енерго про.

      Изтриване
  9. Анонимен7/11/22 09:55

    Тва е на левски святата република..ббкрая на бегено започва след 1878г и началото на българо руско комунистическо милиционерско мутренско робство

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/11/22 11:12

    Искат електромер защото човека не е купил батерий и ще използва енергото като батерия което е по-добрия вариант за момента.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/11/22 08:17

      Кой е тоя Батерий? Римски пълководец сигурно.

      Изтриване
    2. Анонимен8/11/22 08:43

      Baterii purvi upravliava Rome sled Fotovolticii vtori

      Изтриване
  11. Анонимен7/11/22 13:25

    Как може, електромер

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/11/22 20:38

    От статията се разбира че гражданинът няма акомулаторни батерии и по всяка вероятност е свързан с електропреносната мрежа. Това означава че през деня той ще продава излишната си електроенергия, а през нощта ще купува и за тази цел трябва да има електромер.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/11/22 05:22

    Проблема не е в електромера,а големите печалби,които получават производители на електроенергия.Те имат фотоволтаични паркове,ВЕЦ ТЕЦ на биомаса и тв.сега в джобовете им тече река от пари.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/11/22 14:10

    Поради цялата този бюрокрация де шири незаконното строителство.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.