24rodopi.com/Общество/Регион

В Кърджали да има поне една функционираща денонощна аптека, а в общинските центрове-фармацевтичен обект с гише с възможност за обслужване на гражданите през нощните часове. Да се монтират вендинг автомати за лекарства без рецепта, които да бъдат разположени на възлови места в големите квартали на областния град, в близост до аптеки, както и в по-малките населени места на област Кърджали.

Тези предложения бяха отправени пред Комисията за изготвяне на Областна аптечна карта от Ани Стоянова, представител на Сдружението за развитие на българското здравеопазване. Те са систематизирани на база анализ след анкетно проучване в социалните мрежи. В рамките на 24 часа в него са се включили над 150 кърджалийци.


Над 85% от анкетираните са посочили, че нямат възможност да си закупят лекарства в нощните часове. В същото време в групи в социалните мрежи кърджалийци дори си… разменят лекарства. 90% пък са посочили, че всички необходими медикаменти са налични в аптечната мрежа.

Като сериозен мотив за предложенията бе посочен също и фактът, че през летния сезон преминава огромно количество пътникопоток от туристи към Гърция, на които също се налага да търсят лекарства през нощта.

В Кърджали има една работеща до по-късните вечерни часове аптека. Отново в областния град и в с. Бенковски има поставени вендинг автомати за лекарства, като за този в областния град ползватели твърдят, че лекарствата в него се изчерпват много бързо, което означава, че търсенето е голямо, бе отбелязано по време на представяне на анализа.

На заседанието бяха обсъдени организационни въпроси във връзка с изготвянето на Областна аптечна карта. Проблемът с липсата на аптеки в по-малките населени места е сериозен, повечето от обектите са концентрирани в големите градове и хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи, бе отбелязано по време на заседанието в Областна администрация.

Областната аптечна карта ще съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на областта.

Целта на Областната аптечна карта е да определи на териториален принцип потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, отпускани в аптеките.

Комисията обсъди събраната до момента информация. Създаде се  работна група с членове представители на Регионална здравна инспекция – Кърджали, Регионална здравноосигурителна каса, Регионална фармацевтична колегия, общините Момчилград и Кърджали.

Беше насрочено второ заседание на Областната комисия за приемане на изготвената Областна аптечна карта за 28 ноември.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/11/22 14:41

    Разбира се че трябва денонощна аптека!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/11/22 17:39

      То трябва ама няма и няма и да има

      Изтриване
  2. Анонимен11/11/22 16:47

    Откога чакаме???????

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.