24rodopi.com/Темата+

Учителят на Реджеп Тайип Ердоган от гимназията "Имам хатип" в Истанбул Мюзеккя Гюрбюз разказа пред агенция IHA за младежките години на турския президент.

Гюрбюз споделя, че президентът Ердоган е отговорял на всичките му въпроси и бил по-улегнал младеж от другите. Бившият преподавател твърди още, че президентът Ердоган още в гимназията е излъчвал сигнали, че ще постигне важни неща в живота.

92-годишният пенсиониран учител Мюзеккя Гюрбюз, живеещ в община Картепе, идва в Турция, след като завършва средното си образование в България. В гимназия "Имам Хатип" в Истанбул учи през 50-те години на миналия век. Продължава образованието си във Висшия ислямски институт и започва преподавателската си кариера в истанбулската "Имам Хатип". Като един от първите възпитаници, както на Истанбулската гимназия "Имам Хатип", така и на Висшия ислямски институт, Гюрбюз подготвя много успешни ученици. Сред тях е и  президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Гюрбюз е роден през 1930 г. в Русе и е завършил средното си образование там, като по думите му по онова време в Русе били запазени османските традиции и той е завършил училище,  научавайки османски език.

Гюрбюз, който през 50-те години на миналия век идва в Турция,  разказва: „Тук се разкри гимназия "Имам Хатип", а в България се закри.

Божие провидение. Дойдох тук. Аз съм един от първите, завършили гимназията "Имам Хатип" в Истанбул. След това се откри Висшият ислямски институт и аз завърших там. След това станах учител. Обучихме много млади хора, имена на които не мога да изброя. Всички те заеха различни длъжности. Издигнаха се на престижни места, дори президент излезе сред тях“.

За Ердоган, възпитаника на „Имам Хатип“, изселникът си спомня:

„Беше много възпитан ученик, с достойно поведение. Той седеше на първия ред, слушаше. Щом му задам въпрос по темата, отговаряше правилно.

В училище има най-различни деца, мнозина не седяха мирно, но той беше умен и добре възпитан.

Когато беше малък, имаше една черта, която го отличаваше от всички тях. Още тогава беше ясно, че ще върши работа“.

Превод от IHA: Ерхан Алемдар

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/22 20:03

    Стиска ли му на някой да кебе че не е бил по- различен от другите 😂😂😂😂😉 Ерджан..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/22 20:29

    Ако Реджо Тайип се беше оженил за мома от Балканите,сега да беше станал втория АТАТЮРК на Турция! Емине Йенгето е от град Сиирт и е от Арабски произход!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/11/22 08:54

    kude e detskata vuzpitatelka na Erdo i siunetchiata speshno interviu i s tiah i s purvia komshia v mahalata sushto

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/11/22 15:02

    Статията ми напомня ми за един виц:
    Един българин отишъл да живее в Северна Корея. Обадили му се по телефона да го пипитат как е доволен ли е от там. И той е отвърнал. Не мога да се оплача. :D

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.