24rodopi.com/Регион/Общество

Горски път, черен. Минава покрай два кладенеца, но водата им не става за пиене. На възвишението горе се чуват чановете от малко стадо овце. Застанали са на равното, край две купчини, покрити с найлон. Половин декар нива, която е собственост на 61-годишна жена. Всичко покрито представлява цялата й покъщина. Едно отчаяно човешко същество, което живее сред старите куфари, под найлона, под небето от месеци наред.

„Аз съм бездомник. Всичко, което имам е тук-това парче земя и тези вехтории“, разказва пред 24rodopi.com Руска Белчева от село Гняздово. Цяло лято е прекарала там, на открито. Друг дом няма. Земята е наследство от починалия й баща.

„Той остави майка ми преди много години и си взе друга жена. Аз съм родена в село Мост. Не се омъжих, грижех се за майка ми. Беше инвалид. Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо“, разказва жената.

Дълги години е работила в Бургас-като камериерка, по хотели. В последните две десетилетия е живяла в стопанството на пенсионер. Грижила се е за имота, животните, за него. В един момент той я гони. „Каза токът и водата са много скъпи, ти харчиш много, махай се. Нае бус, на който ми се натовариха нещата и се докараха тук. Единственото място, което притежавам“, казва Руска, показвайки документите за собственост.

Баща й е починал, както и децата му от втория брак. Тя твърди, че няма роднини.

„Дойде един бус и стовари всичко тук“, посочиха жители на селото.

Руска има документи за пенсия, може да кандидатства пред социалните за помощ, но няма… адресна регистрация.

„Личната ми карта е на бургаския адрес. Навсякъде ме връщат, искат адресна регистрация. Как, на нива №8?! Просто искам да ме регистрират, не искам пари, все още мога да работя, имам две ръце, мога да започна в цеха в Калоянци или пък в този в Перперек. Моля се навсякъде, но ме отпращат“, казва жената. Надеждата й преди зимата е да има поне някаква шатра или жилищен контейнер на мястото, за да е поне на сухо.

Била е за месец в Германия през лятото. Трябвало да полага грижи за възрастни хора. Пак заради адресната регистрация я връщат. Заплатата й е преведена по банков път, но не може да я изтегли от издадената й дебитна карта. Просто е загубила пин кода…

Как живее под открито небе?

„Завивам се с одеяла. Под найлона, когато вали. Няма как да готвя. Ям неща от гората, плодове, в магазина ми дават по парче салам“, разказва 61-годишната Руска.

Овехтял диван, стара печка, в която държи дрехи, матрак на земята, окъсани куфари-цялото имущество на жената. Единствената й връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии, подарено й в Германия.

Единствената сянка идва от орех наблизо. През лятото я изгонили от там. Защото било чужд имот. Имала изгаряния по кожата от слънцето. 

Вечер заспива с „концерта на чакалите“.

„Животните са мили. Идват сърна, елен. Дори чакалите не ме закачат. А ги чувам всяка вечер как вият, от двете ми страни. Няма добродетели вече…“.

Това казва една жена, която от месеци живее под открито небе. Цялото й имущество е край нея. Сама, в баирите, сред чакалите. Искаща просто да има адресна регистрация.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/11/22 04:46

    Abla za ceha v kaloyanci nqmam predvid idi v perperek teb kat ta gledam ne stavash za rabota

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/11/22 08:18

    ама държавата да я мине като украинец и да я прати зимата на хотел в слънчака

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/11/22 09:02

    Как така няма пин-код? Ми да иде от банката да си вземе парите от сметката, не е задължително да са от банкомат. Нещо е гнила работата. Да не стане като онова семейство дето потроши къщата в която ги бяха настанили и избягаха

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/22 09:09

    Защото се казва Руска, ако беше Украинска, друго щеше да е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/11/22 09:11

      aishe ako beshe i pomoshtite shtiaha da zavaliat choook zooor chook

      Изтриване
    2. Анонимен12/11/22 21:48

      Браво момче, черен хумор точно в моя стил. :)

      Изтриване
  5. Анонимен9/11/22 10:59

    kade sa sega dps tova e tehen izberatel taka li se grijat na6te politici za izberatelite si sramota jalka kartinka

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/11/22 11:47

    Други хора, останали без дом, ги настаняваха в общежитията, без никакви такси за повече от половин година, явно не е важен избирател.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/11/22 13:52

    Нека да се свържат и със човека които я е оставил със Буса си там на полята

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/11/22 18:56

    Ако беше украинка или еврейка, нямаше да има проблем ! България е хилядолетна държава, Велика .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/11/22 19:29

    Ей от"камериерка" на младини до този хал.Защо на времето не помисли и за бъдещето си бе човек.По това време когато хората сечанчеха и потяха ти пируваше нали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/11/22 10:59

      Подкрепям,на младини трябваше да помисли за това нещо,не за пари не за друго ами поне адресна регистрация трябваше да има човека...

      Изтриване
  10. Анонимен9/11/22 20:00

    Задължително трябва да се поогне на жената ,това село няма ли кмет?веднага да сигнализира за случващото се ,как може да останем без отношение,има центрове за временно настаняване
    в Кърджали бившия пансион на Строителния Техникум ,трябва да се действа,че времето застудя и като нищо може да премръзне.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/11/22 00:11

    Нямала жената адресна регистрация.А как предизборно на един адрес се регистрират по50-60 души ?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/11/22 12:26

    Нещо не са наред нещата, май. Има си регистрация и лична карта /нали е била на работа в Германия/, имала си е и дом, дори и изгорял. Може да работи, може и пенсия да взема. Странно, защо е избрала да е на поляната. Има и много боклуци наоколо, като гледам.Ми като има пари и е работоспособна, да си наеме къща наоколо. Пълно е с необитаеми и са на минимални наеми, а може и без пари да я подслонят.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/11/22 20:12

    Някой да знае, телефонен номер ако има жената или как мога да се свържа с нея. В покрайнините на София има поп, който иска да я настани в църковния двор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/12/22 20:31

      Питайте администратора на
      групата гората, откъдето е публикацията горсигурно знае.

      Изтриване
  14. Анонимен13/11/22 22:57

    Извинете, може ли някакъв контакт със жената ? Има ли телефон ? Ако да, моля пратете ми го по и-мейл: irinjaka@gmail.com

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.