24rodopi.com/Политика

България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни кризи и конфликти и споделят обща отговорност за гарантирането на сигурността, стабилността и просперитета не само на своите граждани, а и на Югоизточна Европа.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Българският президент бе на посещение в Истанбул по покана на турския си колега. В двореца „Вахдеттин“ двамата президенти проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между българската и турската делегации.

Войната на Русия срещу Украйна поставя на изпитание не само европейската архитектура за сигурност, но и икономическите и социални системи в съседните държави, посочи Румен Радев. Българският президент приветства действията на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Република Турция в търсенето на решение за прекратяване на военните действия, както и за постигнатото споразумение между Турция, ООН, Украйна и Русия за износ на зърно през Черно море, както и за размяната на военнопленници.

Президентът Радев подчерта също така, че в резултат на военните действия в Украйна единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България и това вече се отчита на граничните контролно-пропускателни пунктове между двете държави. Затова те ще бъдат модернизирани и разширени, а на дневен ред в двустранните отношения е и цялостното усъвършенстване и разширяване на транспортната и енергийна инфраструктура, посредством която да бъдат осигурени веригите на доставки и енергийната диверсификация.

Обща бе позицията, че двустранният стокообмен, който достигна 6 млрд. долара, не изчерпва потенциала на икономическите възможности. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха откроени търговията, транспорта, енергетиката и отбраната. Българският държавен глава изрази признателността си за оказаната от Турция подкрепа за осигуряването на доставки на втечнен природен газ в труден за страната ни момент. 

Двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата. Потвърдено беше и доброто сътрудничество между правоохранителните институции и службите за сигурност на двете държави.

„Високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява външна за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия”, заяви още Румен Радев.

Държавният глава допълни, че страната ни напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправена нашата съседка за справяне с миграционните потоци и подкрепя продължаването на съвместните договорености и сътрудничеството между ЕС и Турция в тази насока.

В рамките на визитата си в Република Турция президентът Румен Радев посети и производствения комплекс на компанията “Байкар”, където се запозна на място с дейността на фирмата и проведе среща с нейното ръководство.

Създадената през 1984 година Baykar е частна турска отбранителна компания, специализирана в БЛА, C4I и изкуствен интелект.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/12/22 08:06

    Отде да знаят? Приятел нямам
    да му разкрия що в душа тая...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/12/22 11:25

      Справедливостта изисква да се спомене, че първоначално негативно значение на Bulger, Bulgarus дават французите, а от старофренския, по късно вече опорочената дума преминава в английския речник, в който за жалост е запазена и до днес.

      Изтриване
    2. Анонимен10/12/22 13:12

      На френски е"bougre", която на свой ред е производна на латинската "Bulgarus". По този начин в Западна Европа са наречени последователите на християнската богомилска секта, която води своето начало от времето на цар Петър I.

      Изтриване
  2. Анонимен10/12/22 11:40

    Добре ,че е Турция иначе гладни ще умрем.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/12/22 15:52

    Г-н Президент, дано нещо да си взел от Ердоган как се обединяват съотечествениците от различни етноси-кюрди, араби, арменци, евреи и др. за каузата Р Турция. Издига ги, назначава за каймаками, валии, министри, зам. министри, висши полицаи, военни и т. н., и т. н. А ти назначи 4 служ. правителства нито един български турчин министър, зам.министър, областен управител, зам. областни управители, шефове на ДАНС, Жандармерията, РДВР и. т. н. А в президентството също....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/12/22 20:50

      Абе турците си имат държава и могат там да се реализират. Кюрдите кво кат са каймаками, тепърва трябва да си правят държава за да достигнат демокрацията.

      Изтриване
  4. Анонимен11/12/22 11:53

    Ало, 20.50, вълка козината си мени, нрава не! Остатък си от пещерния антит. скелет,гной от живковия неофашизъм-значи си за "голямата екскурзия",етническата чистка 1989г.Жалко, за 32 г. демокрация нищо старо не си забравил, нищо ново не си научил. Турците са в своята родина БЪЛГАРИЯ, обичат я! Винаги имат АЛТЕРНАТИВА! Сами решават!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.