24rodopi.com/Регион
Трахана и тракийски клин са сред
традиционните рецепти в Кърджалийско, посочва в обзора си за емблематичните
ястия за Южен Централен район Българската държавна агенция.
Традиционните
за област Кърджали ястия са типични и за други краища на страната заради
липсата на коренно население в региона, споделят от отдел етнография в
Регионален исторически музей. Но това не е причина и тук да се приготвят
традиционни обредни храни, както и такива, срещани в ежедневието. Някои от тях
дори са общи и за християни, и за мюсюлмани - като трахана.
Старите
хора обясняват, че в определени райони на областта типична е т.нар. мокра
трахана. Технологията ѝ на приготвяне е като на другата, но тестото вместо да
се суши и претрива, се съхранява в буркани с повечко сол. Типично за
мюсюлманите в региона е и къпаната баница – наречена така заради спецификата на
приготвяне на корите. Освен че се точат, корите се и потапят в гореща и в студена
вода. Някои майсторки на къпаната баница слагат и месо в нея.
Типично
българско и популярно в кърджалийско ястие пък е тракийският клин - със сирене
и ориз. Приготвя се и тиквеник – баница с варена тиква, орехи и канела.
В
региона правят и курбан, но само с месо, вода и сол. Готви се и кешкек – жито с
пилешко, които се варят до пълно разваряване.
Шкембе чорба с оцет и чесън.
ОтговорИзтриванеВреме е за капама...
ОтговорИзтриванеСвинско контрафиле.
ОтговорИзтриванеЗабрави родопския пататник !
ОтговорИзтриванеНищо от изредените ястия не е традиционно, след като не присъстват редовно на трапезата. Хвалим се с неща, които готвим от дъжд на вятър.
ОтговорИзтриванеТрахана,картофена баница,капама,къпана баница мекици,баклава .
ОтговорИзтриване