24rodopi.com/Регион

В 9 малки града и 3 882 села, в които живеят над 800 000 души или 12% от населението на страната, няма осигурен достъп на място до първична медицинска помощ, т.е. не са покрити от общопрактикуващ лекар. От тях 2142 населени места са с население над 100 души, а 104 са с население над 1 000 души.

Плевен продължава да е областта с най-много общопрактикуващи лекари - един на 1311 пациенти, а на дъното все още е Кърджали. В 7-те общини в Източните Родопи джипитата не достигат и на един медик се падат близо 3 хил. пациенти.

Това сочи Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която правителството прие на последното си заседание за 2022 година.

Националната карта на дългосрочната нужда от здравни услуги представлява подробен документ, съдържащ задълбочени анализи, заключения и препоръки за индивидуалното състояние на здравната система в различните райони на страната. Документът дава ясна представа за състоянието на здравната мрежа на всеки район от страната, потенциалът му за развитие и рисковете, пред които е изправен.

3950 са личните лекари, които работят по договор със здравната каса у нас. Средно те лекуват по 1711 души.

Здравните власти отчитат слаба тенденция за нарастване броя на личните лекари, съчетана със спад в броя на населението на страната. Така към 2030 г. се очаква осигуреността с джипита да стигне до един лекар на 1650 души, което е близо до заложените минимални нужди на национално ниво.

Средната възраст на личните лекари у нас е 58-59 години, а 25% работят в пенсионна възраст.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/1/23 08:42

    Има недостиг на лекари защото държавата няма държавна политика .Българските университети учат лекари по държавна поръчка и после отиват да работят в чужбина . Придобиването на специалност става много трудно в България.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/1/23 16:18

    По добре да ги махат Да се върне старата система Те са като диспечари

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.