24rodopi.com/Образование

Стартира проектът "Обучение на ново поколение предприемачи в туризма в Източните Родопи", реализиран от Училищно настоятелство "Пробуда" при СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали и финансиран от фондация "Америка за България".

Първата публична изява по проекта бе неговото анонсиране сред обществеността чрез пресконференция и открито набиране на желаещи да се включат в дейностите. На пресконференцията присъства програмният директор на фондация "Америка за България" в направление "Културно-исторически и природен туризъм" Юлиана Дечева, директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров и ръководителят на екипа обучители Георги Кючуков.

15 млади хора на възраст от 18 до 29 години ще преминат теоретично и практическо обучение за екскурзоводи, включително да станат лицензирани професионални такива. Това е инициатива на местната общност, която цели да привлече млади хора в туристическия сектор и да ги мотивира да опознаят красотите на Източните Родопи, богатствата на региона, в който да пожелаят да останат да работят и живеят. Обучението ще се води от екип експерти в туризма начело с Георги Кючуков - известен екскурзовод и дългогодишен преподавател по история в СУ "Петко Рачов Славейков". Той споделя, че проектът е първа стъпка към осъществяване на една негова отдавнашна мечта - културно-историческото наследство на региона да бъде представено пред многобройните туристи от наистина обучени и лицензирани хора, според законите на държавата и правилата за извършване на екскурзоводското обслужване.

Област Кърджали разполага с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Наличието на 551 официално регистрирани археологически обекти в съчетание с природните феномени и дадености я превръщат в една от най-атрактивните дестинации в България. Проходът Маказа и близостта до Егейско море дават допълнителни възможности за развитието на туризма в региона. "С този проект ще положим началото на адекватно обучение и система за подготовка на кадри в туризма и в частност в екскурзоводството", анонсира Кючуков. Екскурзоводът е човекът, който оставя у туристите впечатление за видяното, преживяното, спомените, това е човекът, който може да бъде както най-добрата реклама за съответния обект и региона, така и абсолютна анти-реклама и на най-прекрасния туристически шедьовър.

Освен обучението на практика и теория по проекта, което ще започне съвсем скоро веднага след сформиране на групата, в рамките на дейностите предстои и издаване на Наръчник на екскурзовода, който да бъде в помощ на младите хора и след завършване на тяхното обучение . Посещения на основните туристически обекти в региона, изучаване на правила при сформиране на групи туристи, предизвикателства при преодоляване на планински терен, норми на поведение на екскурзовода с туристите,  умения за оказване на първа помощ, практически насоки как се създава маршрут и други важни умения ще придобият младите хора в рамките на проекта.

Обучението ще продължи  шест месеца, а времетраенето на проекта е общо 9 месеца.

Записването в СУ "Петко Рачов Славейков" вече тече.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/1/23 12:00

    Няма лошо съдействие от Америка за България , звучи ми като филиал на пп, то не беше киевски унивеситет.... следващо обучение е аз съм джендърче.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/1/23 12:33

    Някой пак ще намаже с Мерцедес, този път май преди избори

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.