24rodopi.com/Общество

Много пари ли се печелят в Германия?

Eдна месечна заплата от 2 500 евро, примерно, звучи добре като сума за живеещите в България. Къде ще ги вземеш у нас тези пари – ако нямаш акъл да добър бизнес, трябва да станеш депутат или министър!

Но, всъщност, положението не е толкова розово, колкото изглежда на пръв поглед. Трябва да се има предвид и покупателната способност на тези пари, а и най-важното:

В Германия са огромни разходите за квартира.

В различните провинции те варират рязко, но в Бавария, където живея, едностайните жилища започват от 500 евро нагоре, а двустайните и тристайните достигат и дори надминават 1000 евро.

Това споделя пред 24rodopi.com 45-годишен родопчанин, който живее и работи в 150-хиляден град в германската провинция Бавария.

Разказът му пред наш репортер:

Хранителните стоки не са много скъпи, но имаше значителна инфлация заради започналата война в Украйна. Примерно, преди войната едно пазаруване с най-основни хранителни стоки за 4-5 дена в най-евтиния маркет ми излизаше 30-50 евро. Сега е двойно по-скъпо (60-100 евро).

Но ако обикаляш по заведения и ресторанти, спортни или културни мероприятия парите се топят като пролетен сняг. 

В най-евтините заведения кафето, чаят, другите топли и безалкохолните напитки, минералната вода, бирата струват между 3 и 5 евро. Няма фиксирана цена. Примерно, в две еднакви заведения в мола, които са на разстояние около 30 метра едно от друго, в едното заведение бирата струва 3,30 евро, а същата бира в другото заведение е 5,10 евро. Но отидеш ли на ресторант артикулите са с двуцифрени числа. Мезе и две ракии - и парите са се изпарили.

Посещението на културните и спортни мероприятия също изяжда от бюджета: за  кино билетите са от 10 евро нагоре, най-евтиния сектор при посещение на спортно мероприятие струва от 15 евро нагоре, а най-евтиния билет за концерт: от 40 евро нагоре.

А колко пари се печелят реално?

Отговорът е: Колкото повече, толкова по-малко!

Парадоксално звучи, но колкото по-висока е заплатата ти, толкова повече пари за данъци ти удържат. Това важи и за работещите повече часове и извънреден труд. Колкото по-висока ти става облагаемата сума, толкова повече данъци ти удържат. Примерно за месец октомври брутната ми заплата бе 2 421 евро, а нетната - 1 746 евро. През ноември поработих повече часове и положих извънреден труд. Така брутната ми заплата стана 2 624 евро, а чистата 1 927. През декември месец имаше годишни бонуси и брутната набъбна на 3 116, но чисти взех едва 2 431.

Mинимaлнaтa зaплaтa в Гepмaния от 1 октомври 2022 бе yвeличeна с близo 15% и оттогава е 12 eвpo нa чac. Тоест минимaлнoтo зaплaщaнe зa cтaндapтнa 40-чacoвa paбoтнa ceдмицa е 1 920 eвpo мeceчнo бруто.

Не говорим за чистата сума. Нетното възнаграждение се определя след направените данъчни удръжки, които не са еднакви за всички и зависят от немските данъчни класове, които са 6 на брой.

Според  данъчния клас се определя каква сума от възнаграждението ще бъде изплатено в банковата сметка и колко данъци ще ти бъдат удържани.

Тези данъчни класове зависят от семейното положение. Най-ощетени са неженените, разведените и овдовелите, които попадат към първи данъчен клас. При тях удръжките са най-високи, тъй като допустимата месечна необлагаема сума е най-ниска (до 945 € е максимумът).

Женените попадат към трети, четвърти и пети клас и за тях има по-големи данъчни облекчения, особено ако единият от съпрузите е безработен. Най-облагодетелствани са тези от втори клас- това са самотни родители с поне едно дете. Шестият клас е за тези, които нямат удостоверение от данъчната служба за настоящата година и на тях не им се признава необлагаема сума.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/1/23 09:29

    Защо троловете не коментират или стадото още не се е събудило.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/1/23 09:47

    Браво на редакцията,мно актуална и полезна информация! Помагайте на хората, насочвайте ги да живеят правилно и разумно. Не бъдете като политиците и бизнесмените, които мислят само за себе си. Разберете няма ли народ,няма нищо. Родопи 7 24 бъдете по отговорни и сериозни ние имаме нужда от вашата помощ, съдействие и подкрепа. За мен не е новина,че Катаджиите са хванали бедно селско момче с 25 годишен Голф без застраховка или винетка. Пишете например защо ВИНЕТКАТА в София,Пловдив където заплатите са високи и Джебелското село Ямино са еднакви? 97 лева в София са 1000 лева в Ямино.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/1/23 09:56

    Еййй чак пък темата на деня. Няма ли други новини в Кърджали, че ще се занимаваме с данънчата система на Германия? Всеки ден ли посещава културни и спортни мероприятия? Всеки ден на кино? Да пести и да инвестира, както го правят другите гурбетчии. Мрън мрън не помага. Да бъде благодарен и да бъде щастлив и ако не е женен, да се жени и да прави деца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/1/23 09:34

      Този човек си е чист емигрант,а не гурбетчия.Ако беше гурбетчия,нямаше да пише по този начин,щеше да живее като скот и да пести всеки цент.

      Изтриване
    2. Анонимен11/1/23 10:26

      На Вашето мнение съм.Но този работа в Германия не казва ,че става в 3 часа за да отиде до обекта и се връща в 18 часа.Влиза в лидел и купува си нещо и пак в леглото.Тази статия е зфантазия.Нилой германец не ходи по заведенией така. набързо в лидел ,купува си нещо

      Изтриване
    3. Анонимен11/1/23 10:26

      На Вашето мнение съм.Но този работа в Германия не казва ,че става в 3 часа за да отиде до обекта и се връща в 18 часа.Влиза в лидел и купува си нещо и пак в леглото.Тази статия е зфантазия.Нилой германец не ходи по заведенией така. набързо в лидел ,купува си нещо

      Изтриване
  4. Анонимен10/1/23 10:52

    Тоя същия ли е от онази статия, дето твърдеше ,че в бирарията всички немци били нещастни?Да се прибира в България щом не му харесва в Германия.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/1/23 11:49

    Какви още за Кърджали новини, че се плюе и пикае де къде се крачи ли, освен да се благодари на управлението за компромисите им може би, а за тези по чужбините добре е да се знае това, онова, че понякога завистта допълнително загрозява деградиращите някои тукашни характери

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/1/23 13:06

    И 100 години да минат ще си останеш гурбетчия.Иди на мач на Байерн , иди на някой голям концерт.Ама толкова ти е акъла , най - много да си дадеш парите за ново строителство .За децата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/1/23 09:00

      Билет за мач на Баерн струва над сто евро, в тези места зад вратите а на другите цената достига до 250 евро, аз съм бил на мач от бундеслигата а когато има мач от шампионска лига, билетите са отдавна закупени а с турските грандове Галата Сарай

      Изтриване
  7. Анонимен10/1/23 13:19

    По хубаво гурбетчия,отколкото озлобен и заблуден в България

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/1/23 14:21

    Това е само една субективна гледна точка, вероятно на прахосник.

    ОтговорИзтриване
  9. Владислав11/1/23 17:24

    Трябва да работите повече часове иначе няма евро ,на 260 часа брутното е 3850 , 3 щоер класа и нетото е повече от прилично.За съжаление моите години са 64

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/1/23 21:40

    Чета ви коментарите и знаете ли какво вие сте нещастници завистливи кучета помияри човека нищто лошо не казва казва как е в германия а вие почнахте да злобеете само колко сте смешни дори децата от децката градина размишляват по добре от вас

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/1/23 16:31

    interesno e i edin analogichen razkaz za 45 godishen chovek kak jivee, raboti, harchi v naprimer selo Zimzelen ili drugo miasto v regiona...selo Pravdolub, 😊 selo Paprat...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.