24rodopi.com/Регион

Златото на Родопите, реколта`2022, цена – 9 лева за килограм тютюн в Кирковско. Звучи почти добре, ако не беше високата инфлация.

„Тези пари не стигат – нито за издръжка, нито за залагане на нова реколта. 9 лева е само най-добрият тютюн. Средната цена пада почти до 8 лева. Това е подигравка. Тъжна работа - няма кой да даде нормални цени, няма и кой да продължи да се занимава с тютюнопроизводство с кеф“, споделя пред 24rodopi.com дългогодишният тютюнопроизводител от село Самокитка, община Кирково, Хюсеин Хаджи Бекир.

В последните години в края на всяка изкупна кампания той се зарича, че повече няма да стъпи на тютюневата нива. И всяка пролет е край лехите, а после и на нивата. Тютюнът и Хюсеин сякаш не могат един без друг.

На такива като него все още се крепи умиращото тютюнопроизводство.

Едва 3 450 тона от ориенталската сортова група дребнолистен тютюн “Басми” са произведени в България през 2022 година, основно в Родопите. Средната изкупна цена е между 8,05-9,00 лв/кг.

В страната са добити още 515 тона “Бърлей”, 1 195 тона “Виржиния” и 550 тона “Каба Кулак”. Общото производство на тютюнева суровина възлиза на 5 710 тона. За сравнение през 2021 година общите обеми бяха 6935 тона, а през 2020 година – 7508 тона. 

От “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” твърдят, че седем търговски дружества изкупуват тютюнева суровина от реколта 2022 в България – четири с интерес към едролистните сортови групи “Бърлей” и “Виржиния”, две с интерес към ориенталските тютюни “Каба Кулак” и “Басми” и едно дружество изкупува едролистен и дребнолистен тютюн.

Изненадващо, но средната цена на изкупения тютюн в България е по-висока от гръцкия в първите дни на 2023 година. При съседите кампанията започва по-късно, като до този момент са изкупени само 968 тона при средна цена от 3,94 евро/кг. Дружеството „SEKE“ е лидер с 389 346 кг при цена от 3,88 евро/кг. Най-висока цена пък дава „MISSIRIAN“ – 4,04 евро/кг за изкупени 292 864 кг. Данните са на гръцкия кооператив „Тракия тютюн“.

„Да, но гръцките производители получават сериозни субсидии. Накрая, като теглим чертата – те получават двойно на нашите пари“, казва Хюсеин Хаджи Бекир.

Четете в новия брой на "Родопи войс":

Стотици тръгват за 5 месеца работа на полето

Цяло село се изнася за 25 евро на ден

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/1/23 07:38

    Ако в тая работа имаше много пари нямаше да достигне до обикновенните хора, щом политиците не се занимават с това значи е мръсна работа и няма пари

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.