24rodopi.com/Общество

Пет млади момичета завършват за медицински сестри. Две от тях заминават в Западна Европа, една започва работа в частна болница в голям град в страната, а едва две се завръщат в родния Кърджали.

Около 650 лева и малко над тази сума получават сестрите в града край Арда. Двойно, че и повече в големите градове. 1400 лева се вземат в Пловдив, а за сестра в Хирургия, Интензивно отделение в частни болници възнаграждението достига до 2500 лева. Разбира се, в чужбина заплатите са далеч по-изкушаващи.

Едно образование, което е струвало хиляди левове през годините на обучение, които средства могат да се „избият“ след десет и повече години, но…

„Всичко си заслужава, професията ми харесва. Човек изпитва радост, когато помага на хората“, споделя Айсун Шанир. 28-годишната медицинска сестра се е върнала в Кърджали, за да отвори единствената във „Възрожденци“ (улица "Александър Занков" 1) и втора в града манипулационна. В „Голдън нийдъл“ се поставят системи, инжекции, сменят се превръзки, маха се катетър на пациенти.

Младата жена е завършила бакалавърската си степен, а след това и магистратура в Стара Загора. Натрупала е стаж в различни болници, решила е и да инвестира в Кърджали.


Семейството й от години живее и работи в Германия, помагало й е постоянно докато завърши образованието си.

„Избрах да не работя за 650 лева в една обстановка, база, която е остаряла. Затова отворих кабинета за медицински манипулации“, казва Айсун. Инвестиция, която възлиза на 18 000 лева.

Завършва образованието си с 48 свои колеги. По време на обучението никой не е мислил за чужбина. Голяма част от младите първоначално избират да се върнат по родните места. След това обаче решават друго. В крайна сметка всичко опира до заплащането и материалната база в лечебните заведения.

Айсун все още не калкулира след колко години би излязла на печалба от кабинета си. В момента вече посреща с усмивка първите пациенти в своята „Златна игла“.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

31 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/1/23 21:34

    Имат ли право медицински сестри да отварят манипулацинна?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/23 21:35

    Евала на момичето да е жива и здрава.Респект,че е решила да остане тук.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/1/23 21:39

    Тази професия не се прави за пари. Това е хуманна професия. Щом някой се кани да помага, да го направи БЕЗПЛАТНО! Нека да работят за 650 лв, но да поматаг на хората. А след смяна да посещават БЕЗПЛАТНО домовете на пациенти и за поставят инжекции, системи, катетри и да сменят превръзки. Това е да начина за помагане на хората! Драги медици, обичайте си работата, а не парите!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/1/23 07:58

      Имало професии при които парите не били важни! Глупости! Злобари такива!
      Браво на дамата!

      Изтриване
    2. Анонимен26/1/23 07:58

      Имало професии при които парите не били важни! Глупости! Злобари такива!
      Браво на дамата!

      Изтриване
    3. Анонимен26/1/23 08:06

      По принцип е хуманна професия няма спор, но приятелството си е приятелство, а сиренето с пари.В магазина никой не ти дава нищо безплатно понеже си сестра или доктор, никой не ти плаща сметките така че да ме извиняваш но няма нищо безплатно за съжаление

      Изтриване
    4. Анонимен26/1/23 08:15

      Евала,а вие яжте баницата топла топла!!

      Изтриване
    5. Анонимен26/1/23 08:15

      Права сте ама и нещо трябва да се яде

      Изтриване
    6. Анонимен26/1/23 08:15

      Е да де, ама в магазина хляба не ти го дават без пари, нито токо, нито водата....

      Изтриване
    7. Анонимен26/1/23 08:42

      Болницата в Кърджали е акционерно дружество и последното нещо от което се интересуват за съжаление е здравето и лечението на хората. А ако не са толкова дребнави и се замислят малко Кърджали може да стане медицински център в Южна България!
      В Турция е пълно с много добри специалисти, лекари и медицински сестри, които ще дойдат да работят, оперират и лекуват тук ако има условия и кой да ги покани. Дребнавостта ни убива. Къде е Пловдив? От там обикновено си идваш в ковчег! Кой от политиците и общинарите се лекува в Кърджали?
      Сега пак ще има избори...

      Изтриване
    8. Анонимен26/1/23 08:53

      и кво да ям после

      Изтриване
    9. Анонимен26/1/23 09:01

      А в магазина като отиде ще може ли БЕЗПЛАТНО да си напазарува?

      Изтриване
    10. Анонимен26/1/23 09:46

      ПОЗДРАВЛЕНИЯ за хуманизма Ви, госпожо!
      Сигурно имате дъщеря или внучки, които са наследили от Вас това благородно сърце и желанието Ви да помагате безкористно и без пари на всички нуждаещи се в бедната ни България!
      Не знам каква Ви е заплатата или пенсията Ви, с които бихте могли да плащате частни уроци по биология и химия на кандитат студент/ка по медицина, разходите му за университетски такси, курсове за квалификации, квартири, учебници, пътни и т. н. в продължение на шест години за лекари, и четири години за сестри. Отделно от финансовите разходи, не мога да Ви опиша стреса от изпити, безсънни нощи над учебници и разклатеното от учене здраве, което няма финансови измерения. Та, драга ми госпожо, насочете вашите наследнички да се обучат и квалифицират като лекарки и медицински сестри, които след като се дипломират да се върнат в Кърджали да работят за 650 лв и вечер след работа вместо да създадат свое семейсво и деца, да тръгнат по домовете БЕЗПЛАТНО да сменят памперси на възрастни хора, да им правят превръзки или манипулации.
      А ако нямате свои деца, които да станат безплатни медици, нищо не Ви пречи Вие с това ГОЛЯМО и БЛАГОРОДНО СЪРЦЕ след работно време да тръгнете по домовете на възрастните лежащо болни хора да им сменяте памперси, да им чистите или готвите. Или станете доброволка санитар в някое от тежките отделения в болницата ни ! За това поне не се изисква медицинско образование, а само благородно и голямо сърце като Вашето! АМА БЕЗ ПАРИ!!! Има толкова много бедни болни и нуждаещи се хора! Какво тук значат някакви си пари! Това ще бъде пример за благородното и хуманно отношение към болните и нуждаещите се, от което всички имаме нужда!

      Изтриване
    11. Анонимен26/1/23 10:52

      Горният ми коментар е към персоната от 21:39 от 25.01.23г. ,която призовава медиците към БЕЗПЛАТНА РАБОТА
      А иначе желая УСПЕХ на момичето и нейната манипулационна!

      Изтриване
  4. Анонимен25/1/23 23:10

    Едно голямо Честито.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/1/23 08:07

    Ti koyto taka misliš uçi tvoeto dete da vidim bez pari da pomaga

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/1/23 08:25

    Sramota 650 leva zaplata za med sestri

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/1/23 08:41

    до 21:39.Ти ли ще ги храниш тях и техните семейства.Знаеш ли,че в Германия вече не се полага Хипократова клетва.Отиди ти да работиш за тези пари,без да калкулираме парите и нервите.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/1/23 08:51

    Коя професия се работи за без пари ти луд ли си или тъп.тя да работи за 650 с болни хора а ти в теклас да си идиот.... За 1500 заради такова мислене сестрите са 60+ години и се оплаквате

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/1/23 09:01

    Който мидик иска да помогне на хората, значи не трябва да очаква заплащане. Медицината е човечна, а не парична. Май е време да се изизсква при влизани във ВУЗ тест за хуманност разработен от психолози, а на тези, които вече са завършили и не са иззържали теста трябва да им се анилира дипломота. Дано това момиче да бъде човечна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/1/23 10:28

      Да не очаква да й плащат? Какво искате да кажете, да работи без пари.

      Изтриване
    2. Анонимен26/1/23 11:56

      Да, много вярно...те медиците нали не трябва нито да ядат, нито сметки да плащат....съвземете се бре хора...

      Изтриване
  10. Анонимен26/1/23 09:10

    Браво на момичето ,разбрало е че тази професия е за да помагаш на хората ,да облекчиш тяхната болка , е парите те ще си дойдат

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/1/23 09:11

    Трябва спешна държавна политика към медиците. Щом държавата инвестира толкова ресурси за да ги обучи, трябва да си получи и възвръщаемост. Те излизат да работят по чужбина. Например може да се направи така, че след завъшване да не им се дава диплома. За да се даде, един лекар нека да работи 10г. в България, а мед. сестра 15г. То така ще ударят 40г. възраст, ще си създадат семейство и ще си имат рутина в България, която на пределна възраст няма да искат да напускат България. Конкуренцията от медици ще поражда качество. Нека държавата да е хитра и да ме послуша!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/1/23 09:54

      има логика но поне 5 г 10 са много

      Изтриване
    2. Анонимен26/1/23 16:57

      Може и синджир да им сложим да не бягат

      Изтриване
  12. Анонимен26/1/23 09:24

    Хуманността си е хуманност, но всеки труд трябва да бъде достойно заплащан.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен26/1/23 10:24

    Дано да няма Синя зона около манипулационната на момичето че да може да я посещаваме спокойно че колата ни няма да бъде закопчана

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/1/23 16:48

    Дано след години да не се овълчиш и да станеш като повечето докторчета!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен26/1/23 19:01

    При тези заплати на медицинските сестри!? 🤣.....късам синджира и пак бягам!!! Не 5г,а 5 дни не могат да ме задържат тук!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.