Николай Михайлов/24rodopi.com/Общество/Регион

Поредният случай на пишман гадателки и лечителки отново ни накара да си припомним за коварната измама, в която попадат хора, които се нуждаят от помощ. Жена от Смилян даде 15 860 лева на гадателка за разваляне на магия, а измамницата Ходжа Йълдъз влезе в съда.

38-годишната гадателка Елена П., която се представяла за гадателка под псевдонима Ходжа Йълдъз застава пред Районния съд в Смолян за измама. Срещу нея е внесен обвинителен акт от Районната прокуратура.

Според обвинението гадателката от град Златица е измамила 50-годишна жена от село Смилян в периода от 22 до 28 януари 2019 г. с общо 15 860 лв., че ще ѝ развали магия, с което ще излекува болния й съпруг.

 Пострадалата отчаяно търсила начини да помогне на мъжа си.

 Видяла обява на врачката и се обадила по телефона. Ходжа Йълдъз приела да помогне, като обяснила, че трябва да развали черната магия, която била много силна и пречела на мъжа да оздравее. На четири пъти измамницата поискала различни суми пари, които й били изпратени с пощенски превод до посочен адрес.

По-голяма част от парите съпругата на болния взела като заем от своя близка, която пък изтеглила кредит. През цялото време Ходжа Йълдъз твърдяла, че мъжът ще оздравее и да не го връщат отново в болницата. Състоянието му не само не се подобрявало, но постъпил отново в болница, където починал. След смъртта на мъжа жената се обадила на гадателката да си иска парите, но тя спряла да й вдига телефона...

 „Китайският“ лечител

 Самозван лечител, специализирал уж китайска медицина, преди време преглеждаше по селата в Родопите и предлагаше лекарства на скромната сума от 500 лв., които лекуват абсолютно всичко. С разни техники лекувал мигрена, тумори, дископатия, а от неговите лекарства една жена едва я спасиха в болницата в Смолян. Изгоряла с 500 лв. и родопчанка, която купила от тези „илачи“ за болната си от рак сестра, която ги пила, но починала от заболяването си. Впоследствие се разбрало, че тези хапчета са с неустановен произход и са опасни за здравето.

 Най-много магьосници – в Родопите

 Преди време беше оповестено, че Смолянска и Кърджалийска области са най-известните региони в страната, където се правели най-много магии. Пълно е с врачки, екстрасенси, ходжи, които разваляли проклятия, но ги връщали към този, който ги е направил. Подобни примамливи обяви се срещат в изобилие в социалната мрежа. За съжаление измамниците използват Божието име, а някои и икони, за да няма съмнение в хората, че всичко е по божията воля.  Нали се сещате, че за „тази услуга” се заплаща и освен, че ще дадете пари, със сигурност ще се почувствате още по-зле.

При изневяра, нещастен семеен живот и като усещаш, че не ти върви, ти потръгва, когато посетиш ходжа и ти направи амулет, за който плащаш от 100 до 400 лв., а може и повече. Това „спасително чудо” трябва да го носиш със себе си и всичко ще потръгне. Да, ама не, споделя жена, която прибегнала до тези услуги, за да спаси брака си.  Тя  ходила при ходжа в маданско село и платила за такъв амулет и не само, че нищо не й потръгнало, но се и разделила със съпруга си.

 Да прекопаеш двора заради проклятие

 Врачка пък казала на семейство, че имат проклятие, което е заровено в двора на къщата им. Трябвало да го намерят и да го изгорят и всичко ще им тръгне. „Енергията“ ще им се изчисти и парите като пълноводна река ще потекат в живота им.  Семейството платило за съвета 150 лв. и прибирайки се вкъщи решило да започне да копае двора си от над декар, за да търси магията. Изкопали цялата площ и не открили нищо.

Гадателка от Смолян казала на жена, че за да върне мъжа си и той да се раздели с любовницата си, трябва да сложи в храната му малко парченце с памук, напоено с кръвта от цикъла й, за да го захрани. Гадателката уверявала, че този метод е много изпитан и не е изключено и любовницата да го е пробвала. Жената не сподели дали е спазила указанията на гадателката, но пък след време съпругът й прекратил изневярата и се разбирали вече.  Съветът ни към мъжете е да бъдат внимателни какво им поднасят в храната съпругите и приятелките им.

Много често при семейни и родови спорове за имоти, потърпевши намират амулети, парцали увити с кости под праговете на домовете си, както глави от заколени петли и кокошки.

 Магиите достигат и чрез подаръци, обикновено зашити във възглавници, детски играчки, дрехи като преди това са им прочетени заклинания.

 Някои използват пръст от гробища и всякакви ужасии, за които нормалния човек не може да предположи.

Въпреки че мнозина „учени” хора квалифицират магията презрително с термина „бабини деветини”, тя съществува. Независимо дали вярваш, или не вярваш в нея. И затова все по-често ни застигат историите за хора, които „гаснат” без поставена диагноза, за внезапно разпаднали се щастливи семейства, за странни катастрофални  инциденти. „Сигурно имам направена магия”, си казва нещастната съседка и тръгва по врачки, екстрасенси и ходжи, за да й развалят магията. Но състоянието й даже се влошава. Защо? „Омагьосването представлява заклинание с призоваване на бесове за извършване на някакво деяние във вреда на други хора например: разслабване на тялото (парализа или атрофия), продължително боледуване, приковаване за цял живот към леглото или човек да започне да живее лош живот, или животът да му опротивее и други подобни.  Чародеите и вълшебниците са идолослужители” – това е написано в 14-ото правило от сборника „Номоканон” / Сборник с църковни канони и граждански закони, свързани с църквата, бита, семейството/.

Светите отци на Православната църква учат, че магията действа там, където няма молитва, покаяние  и твърда надежда в Господ.

Някой се разболее, не отива да дири помощ, от Бога, нито се обръща към лекарите, а се запътва към баячката. Друг загубил нещо, търси го при гледачката. Трети страстно се домогва до нещо, което дълго време напразно се е опитвал да добие, съветва се с ясновидката.

Въпросът за баенето, за гадаенето, за леенето куршум, за ясновидството, за гледането на боб, на карти, на вода с живи въглени не е маловажен. Ние трябва да знаем, какво е отношението на Църквата към тия неща и как следователно и ние трябва да се отнасяме към тях. Бог нееднократно е забранявал заниманията с врачуване и ясновидство, както и допитването до гадатели и съновидци. „Не слушайте, казва Той, вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци,... защото те ви пророкуват лъжа“ (Иерем. 27:9—10). Св. Църква, следвайки Божия глас, наказва доста тежко както гадателите, тъй и ония, които се допитват до тях”, коментира свещеник от Смолян. Той призовава тези, които изповядват православието и имат подобни проблеми да посетят своя духовен наставник.  Свето Причастие, пост, покаяние и молитва ще помогнат на пострадалите да се спасят от демонската сила на чародействата. Свещеникът чете и Киприянови молитви, които са точно за това.

Магьосници съществуват и днес, в това не е нужно да се убеждаваме. Съществуват и много самозванци, които печелят на гърба на страдащите хора. За съжаление  те прибягват към техните услуги от липса на знание, от наивност,  и от отчаяние. Мизерията и безпаричието ще съсипват още съдби и тези чародейци стават все по-търсени. Много по-добре е да се потърси лекарска помощ, да посетите психолог и да се опитате да промените и решите дадената житейска ситуация, съветват специалистите. „Хората ми гинат, защото не им достига знание”, се казва в Свещеното писание.   

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/1/23 20:24

    Човек до 20 години се жени сам, от 20 до 30 го женят познатите, а от 30 нагоре и Господ не може да го ожени. Ако отида при врачките и ми направят една магия, дали ще могат да се оженят за момичето което аз харесвам. :D

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/1/23 20:25

    Едно време ходжата за муска,който вярва взимаше най много два лева.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/1/23 09:12

    Така е, истинските магове и ходжи, никога не ти казват фикс цена колко трябва да дадеш. Или въобще няма да ти искат пари или ще ти кажат колкото пари дадеш от душа. Тъй че шарлатаните по това могат да се разпознаят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.