24rodopi.com/Крумовград

Крумовград ще успее съвсем скоро да реализира „собствена марка“ консерви с червена капия. Фабрика за подобен род производство е „перлата“ в проектите, финансирани от Фонда за подпомагане на микро, малък и среден бизнес в общината. Един милион лева е отпуснатата помощ, като в момента базата се изгражда. Цехът ще разкрие 20 работни места, а в най-добрия случай очакванията са производството да стартира през есента.

Това стана ясно на поредната церемония по връчване на плакети и сертификати на предприемачите, които получиха финансиране от Фонда.

22 са проектите, които са били разгледани през м.г. Одобрение са получили 15, като общата им стойност е 2,4 млн. лева. 1,3 млн. са под формата на грантове от „Дънди Прешъс Металс“, 823 хил. лева са кредити от „Кей Би Си Банк“, а самоучастието на кандидатите е в общ размер на 243 953 лева. 

Проектите са свързани с животновъдство, земеделие, производство и услуги. 

Новото през миналата година е допускането до участие на кандидати, които не са от Крумовград, но с условие реализацията на проектите да е на територията на общината и те да осигурят минимум 3 устойчиви работни места.

44 проекта са били финансирани от започване дейността на Фонда от август 2019-а година до настоящия момент. Близо сто са разкритите работни места. 

„Фондът е като дете, което расте пред очите ни, проходи и вече ни радва с успехите си. За мен е изключително вълнуващо да видя как малки цехове успяват, как създават работни места“, посочи кметът на Крумовград Себихан Мехмед. 

Манов мед от региона вече е на пазара в Германия. Благодарение на производство на местен стопанин, финансирано от фонда. Щампирани платове ще се произвеждат в града и ще са на пазарите в Западна Европа и Турция, е идеята за реализация на друга компания.

Голяма част от проектите са свързани с развитие на семеен бизнес, а много млади хора се завръщат заради тези възможности от чужбина.

Такава е и идеята на крумовградчанин, прекарал 18 години в Нидерландия. В момента той е в родния град заедно със семейството си, отворил пекарна, а цялата техника е финансирана от Фонда.

„Крумовград е пример за това как с подобен подход могат младите хора да се завръщат, а не всички да търсят реализация в 3-4 града в страната“, посочиха от банката-партньор на Фонда.

От 1-ви до 10 февруари ще се проведе поредният прием на документи за кандидатстване. Размерът на грантовата помощ, давана от „Дънди Прешъс Металс“, и тази година е в размер на 2 000 000 лева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/1/23 18:27

    Браво. Това са добри новини за нашия град, Нека да се случват все повече такива добри идеи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/1/23 21:19

      Когато дългът стане призвание, е добре да няма отчаяние.
      Когато музиката е "сляпа" и душата "няма", тогава има страдание.
      Когато знанието е умение, тогава идва ново поколение.

      Изтриване
  2. Анонимен1/2/23 09:54

    Дано не е предизборна пушилка. Както винаги.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.