24rodopi.com/Коментари/Общество

Хърватите приеха еврото и… пропищяха още в първите дни на годината. Удари ги пряко по джоба, а правителството по спешност започва да обсъжда мерки „черни списъци и замразяване на цените на широк спектър от продукти“.

Гледайте към западната част на полуострова и мислете за нас точно след една година. Сега из телевизиите ще се наредят всички видове експерти и "хампарцумяни", някои от които и хабер си нямат, да ни обясняват как това в България няма да се случи. Само че родният задник знае и 2, и 200. И нищо помежду тях не го е пропуснало. Но експертизата из студиата е по списък и ще се кара наред.

Как беше в други държави?

Франция приема еврото през 2002 година при фиксиран курс от 6,5 франка за едно евро. Не след дълго това, което в магазините струва 6,5 франка, сменя табелката си на 6,5 евро.

Гърция. Курс от 350 драхми за едно евро. Цената на едно кафе в заведение - 50 драхми. В еврозоната то става за денонощие 1 евро или 350 драхми…

В Шенгенското пространство не ни искат, но за Еврозоната обятията са отворени. Защо? 

Премахването на националната валута означава тотално залепяне за ЕС. Чакат ни още много дългове, каквито има всяка една от държавите-членки. И доживот длъжници. 

Апропо, има едни милиарди в резерв, които гарантират лева до този момент. Падне ли валутният борд, те ще бъдат докопани. От кого не е чак толкова трудна задача за разгадаване.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

37 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/23 13:27

    Историята на България се превръща в дъвка за балончета. И те се пукат пред очите ни – във формата на филми за националните герои Ботев и Левски, във формата на книги, които натрапчиво ни „връщат корена“, във формата на кичозна музика, която пали повърхностни страсти, в облика на исторически паркове и крепости от итонг… И на всичко това е сложен етикетът „патриотизъм“.

    Не са виновни нито Максим Генчев, нито Розмари де Мео, нито Виктория Бешлийска, нито Веселин Маринов и дует „Ритон“, нито чалга певците, нито пишман строителите на пластмасови крепости. Дори президентът не е виновен. Природата – и тази на човека също – не търпи празни пространства. Появи ли се глад, той се задоволява. А гладът за смисъл е факт. И понеже настоящето ни не ни дава особено много поводи да се гордеем и да захраним залинялото си национално самочувствие, а бъдещето изглежда още по-постно, нямаме друг избор като народ – търсим трохи в миналото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/1/23 17:11

      И какво общо има това с темата? Да не си искал да коментираш нещо в предаването "С бъклица и дрян"?

      Изтриване
  2. Анонимен4/1/23 14:33

    Следващата година ние ще плачем

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/23 14:53

    Да се махнат продажните политици, които искат да премахнат лева и да вкарат еврото...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/23 14:55

    Вие за инфлация не сте ли чували?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/1/23 15:06

    До автора - и да пукнеш пак ще влезнем в Еврозоната. Бъдещето на България е с Европа и не със скапаната Расия.Да те е яд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/1/23 14:47

      Да те е яд- ЕС отива в канавката много скоро!! И ти ще идеш там траверс!!!

      Изтриване
    2. Анонимен5/1/23 23:20

      Глупак, никой не е даже споменавал Русия. Тук темата е съвсем друга бе, малоумник!

      Изтриване
    3. Анонимен5/1/23 23:45

      Ти не си наред. Е заради такива малоумници като теб България заслужава да изчезне.

      Изтриване
    4. Анонимен6/1/23 09:57

      ДА СЕ НАДРУСАШ И ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ Е МНОГО ЛЕСНО,НО ДА МИСЛИШ ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ Е НЕПОСИЛНО ЗА ТЕБ

      Изтриване
    5. Анонимен7/1/23 09:19

      Нещастник неграмотен, научи се да пишеш правилно!

      Изтриване
  6. Анонимен4/1/23 17:16

    За пореден път сме на страната на булката.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/1/23 17:19

    Ами значи от "Възраждане" са прави! Затова и ще почнат подписка.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/1/23 18:20

    Боклукцумян го каза ! Ще станем щастлив народ !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/1/23 18:25

    Всичко има общо. Топлия хляб все едно, че ти отнемат, когато те лишават от възрожденския български език при новия филм, по добре да гледахме лика на живо на живия правнук, който има такава физическа прилика с Ботев

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/1/23 18:33

    Ама защо вече нещата сякаш нямат вкус на интелект. Кое е това, което сякаш посяга на гордостта на човечеството, къде с опипване на националните му герои, къде с нещо друго ...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/1/23 19:29

    Да си нижем волни думи тук
    усърдно и безспир,
    без мазните му сметки
    за харпунджийски келепир.
    Хем няма да берем и заслуженият срам
    за критики, че пълним темите със спам.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/1/23 06:26

    Друго си е да ревеш от бълг. лев и свръхмодерната валута "копейка". Хеля като минеш Капъкуле проличава кой реве истински!
    Цялата въсточна сволоч, където цели народи се управляват от диктатори и авторитарни религиозни фанатици, са фукнали към "прогнилия" "западащ" Запад с "еврогейските ценности".
    Българският лъв отдавна си е вързан здраво към "Дойчемарк", т.е. еврото. Реално като купуваш пълнозърнест хляб за 1.96 лв. го купуваш за 1.00 евро.
    В банките сите грагяни държат спестяванията си я в щатски долари я еуро. Никой не ще копейки. Шовенистката патриотична пасмина и те си ги държат в евро.
    Тогаз що искат вие да си работите с българския лъв (който засега си е дробно на еврото) а те да си държат копейките на кремълския гном в евро?
    Защо Виденовата чета оплоскаха вашите спестявания в лева и фалираха банките държаха парите си в марки и долари?
    Еврото за разлика от хартийките на БНБ се управлява от ЕЦБ и монетарната политика не може ей така да се променя от крадливо лакейно правителство на Бай Ганю. Европа и еврото са правила, ред, регулации, пазарна икономика. Има съд, който си е истински.
    Да за еврото. Да за регулации и финансова дисциплина. Да за евтин шопинг в Одрин. Не за гиперинфлация. Не за фалиране на банки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/1/23 07:17

      Ще видим

      Изтриване
    2. Боже, пази България от "разбиращи" тъпаци!!!

      Изтриване
    3. Анонимен7/1/23 17:03

      Алоооууу, ходи да се лекуваш ти, с дългия и пълен с грешки коментар. Кви копейки, какви рубли те гонят, бе, тикво проста? Ти изобщо разбра ли темата, че си се изходил по въпроса? Голям страх те гони, голям. Умряла Русия за прост народ като нашия. Пък за да не се стрякаш и насън напараво хващай самолета и към терминал 2. Иди да робуваш и да миеш задници някъде по света.

      Изтриване
  13. Анонимен5/1/23 08:32

    Боклуци

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/1/23 14:28

    Цена хляб от хлебозавод Кърджали 1.25 ст, магазин Селчук 1.50, до 53 блок 1.50, била 1.33, до аркона 1.45 до 37 блок 1.40 , ..'...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/1/23 23:00

    Само русофили, ужас за България

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/1/23 23:02

    Русофили, има влакове, самолети за вашата Москва, заминавайте по-бързо да пиете водка, и да се преродите при Путин, нещастници...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/1/23 08:11

      Ти що не заминеш при наркомана Зеленски, личи, че си му фен? Путин няма нужда от хората, обичащи Русия, но твоят хохльо, който всеки ден прибира милиони, смъкнати от наш гръб, от бъдещето на децата и внуците ни, има нужда от малоумници като теб, дето ще мрат за да защитават укрофашистите. Хайде, грабвай пушката и на фронта! Мръшляк!

      Изтриване
  17. Анонимен5/1/23 23:05

    Какво чакате бе русофилчета, давайте към влака за москва да не ви завари еврото.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/1/23 07:20

    Това месия на Израждане ли е? Пълни глупости.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/1/23 12:19

    Пълни глупости.Имам приятели хървати,които споделиха,че всичко е превалутирано в Евро и за учудване има и стоки с по- ниски цени.Точните им думи даже бяха,че при преизчисляване от куна в евро има продукти,чиято цена се закръгля надолу...Бензин преди 2 дни в Хърватия е на цена 1,30 евро,дизел1,42 евро...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/1/23 08:08

      Значи според теб всички лъжат, само твоите приятели казва истината. Бреееей, и сигурно има тук някой да ти повярва. ЕС се разпада, благодарение на Америка. Ама явно си много далече от истината.

      Изтриване
    2. Анонимен7/1/23 17:00

      Правителството на Хърватия предлага ново решение за изкуственото поскъпване на основни стоки, съобщи HRT.
      Страната влезе в еврозоната през миналата седмица.
      Това доведе до поскъпване на основни продукти.
      Дължи се основно на производителите, които изкуствено повишават цената, използвайки промяната на валутата. Кроасаните в някои пекарни са поскъпнали с близо четиридесет процента само за ден.
      Голямо повишение има и на хляба. Много производители и извършители на услуги закръглят стойностите, като така ги повишават.
      Правителството проведе среща с представители на големи магазини, в която ги обвини, че изкуствено повишават стойността на своите продукти. Обмисля се съставянето на определени списъци, в които публично ще се публикуват фирмите и техните продукти, които завишават цените без да има основание за това.
      В страната се провеждат огромен брой проверки, като е възможно да се въведе дори замразяване на стойността на основните продукти, докато ситуацията се върне към нормалното.


      Изтриване
  20. Анонимен7/1/23 06:38

    Събирате си копейките и дим да ви няма

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен7/1/23 08:13

    Най-рано след две години има някакъв минимален шанс да приемем еврото. Така се споко. Освен това, цените в България в по-голямата си част са по-високи от тези в Европа. Не че не може да стане по-зле, но докато няма държава, няма да има защита и за народа.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен7/1/23 08:36

    В България отдавна сме изпреварили Европа по цени-няма как да стане по лошо! Пък ако стане ще ходим да пазаруваме при съседите.Алчните търговци да си надуват цените колкото си искат и да умрат от глад!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен7/1/23 11:14

    В момента сме във валутен борд(слава богу) Преди това - хиперинфлация. Противниците на еврото знаят.,че без еврото,ще стане същото. Може би имат причина. Хиперифлация, стопяване на дългове, абе кеф. С еврото за тях е лоша работа - Правила, контрол. Дори в Швейцария много неща са по евтини от БГ. Електрониката е с 30% по-евтина. При нас правилото е по-скъпо за ниско качество.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен7/1/23 17:01

    Сега левовете ни са тук и на никого в Европа не му трябват но когато станат евро силните икономики ще го дръпнат и пак ще сме от страната на булката.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен7/1/23 20:01

    Мнооого прости хора...всички бягат на запад пък ревът срещу еврото...ми то лева добре че е вързан към еврото иначе сегашен курс 50 лв за евро.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.