24rodopi.com/Икономика
Повече от 10 години, след като Оловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали спря работа, на площадката на завода ще бъде възстановено частично производство. Купувачът на активите - свързаната с Първа инвестиционна банка (ПИБ) "Хармони 2012", предстои да пусне нова инсталация, с която ще преработи част от натрупаните отпадъци. Инвестицията е 32 млн. евро и се очаква да се изплати за около 4 години, пише "Капитал".
Това е малка част от доста по-мащабен проект за строителство на нов цинков завод. Кога и как ще се случи той обаче все още не е ясно.
Първи етап
Изграждането на т.нар. велц инсталация е първата част от проекта на "Хармони 2012" за модернизация, който предвижда възстановяване на цинковото производство на площадката на бившия ОЦК в Кърджали.
Старите съоръжения за производство на цинк и олово там бяха разрушени, след като през 2012 г. компанията купи активите, а самото дружество ОЦК (на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев) фалира.
Идеята сега е да се построи изцяло нов цинков завод по съвременна технология. Оловното производство отпада.
По думите на управителя Иван Елкин е закупено и по-голяма част от оборудването. Две години по-късно обаче компанията решава да се фокусира първо върху изграждането на велц инсталация, което ще й позволи да преработи част от отпадъците на площадката, използвайки ги като суровини, а строителството на нов цинков завод да остане за следващ етап.
"По този начин цинковият завод ще е различен - ще е много по-гъвкав от гледна точка на суровини за преработка, а същевременно затваряме целия цикъл на производство", каза Елкин.
Отпадъци или продукти
Във велц пещта ще се преработват различни цинксъдържащи материали, които се намират в депата на площадката в Кърджали, а крайният продукт ще е велц-оксид - прахообразно вещество, от което се прави цинк на блок. Плановете засега са оксидът да се продава на клиенти в чужбина.
"Имаме отношения с преработватели в Европа и с един от най-големите производители на цинк в Далечния изток", уточнява Елкин.
Капацитетът на инсталацията е около 25 хил. тона продукция годишно. Това означава, че компанията има суровини за около 5 години. Плановете след това са да използва същите или сходни суровини - например прах от електродъгови пещи от стоманодобива, за които "Хармони 2012" има оферти. Шест пъти по-голямо количество обаче - 154 хил. тона, ще е отпадъкът след преработката във велц пещта. Той представлява твърдо вещество - велц-клинкер, което за момента ще се съхранява на площадката. Според Елкин клинкерът може да се преработва в циментови заводи, да се използва в бетонови смеси и като подложка за пътища.
"В края на миналата година "Аурубис" преминаха успешна регистрация като страничен продукт на клинкера, който произвеждат. Ние вървим по техните стъпки и тъй като съставът на нашия клинкер е сходен, предполагаме, че бързо ще завършим процедурата по регистрацията му като страничен продукт", обяснява той.
На финала
По думите на Елкин велц пещта на "Хармони 20212" е една от най-големите в света - дълга е 70 метра и е над 4 метра в диаметър. Проектът се изпълнява от турската Kardökmak Kardemir Döküm Makine, партньори са също Siemens и италианската Sideridraulic System. Инвестицията е 32 млн. евро (около 64 млн. лв.) по EPC договор (за проектиране, доставка на оборудване и строителство), подписан през 2019 г., а средствата са осигурени чрез банково финансиране. Кредитор на компанията е Първа инвестиционна банка, а справка в Търговския регистър показва, че отпуснатите до момента заеми са за близо 150 млн. евро. Очакванията са инвестицията във велц пещта да се изплати за около 4 години.
Елкин уточнява, че към инсталацията ще работят над 140 души, които вече са наети и от 6-7 месеца се обучават. Съоръжението на практика вече е готово, като този месец трябва да получи Акт 15 и да започнат комплексните изпитания и 72-часова проба при експлоатационни условия. Очакванията са пусковите тестове да продължат около 2-3 месеца, след което инсталацията да влезе в експлоатация. Това ще стане, след като получи ново комплексно разрешително, за което вече е подадено уведомление в Изпълнителната агенция по околната среда, и след като бъде издадено разрешение за ползване от Дирекцията за национален строителен контрол.
Само част от отпадъците
Любопитна подробност е, че компанията ще преработи само част от отпадъците на площадката - тези, генерирани след приватизацията на ОЦК, които на практика са придобити от "Хармони 2012" като част от сделката за активите. Причината е, че по-старите отпадъци са собственост на държавата и трябва да бъдат депонирани на ново място по програма за отстраняване на минали екологични щети. Тя трябваше да се изпълни още по времето на Валентин Захариев, но това не стана и тя беше прекратена. През 2014 г. договорът беше подновен с изпълнител "Хармони 2012", а финансирането от над 16 млн. лв. се осигурява от държавата. Отпадъците на държавата ще бъдат ликвидирани по програма за 16 млн. лева. Плановете са всички стари отпадъци да бъдат преместени на ново депо от 70 дка, което ще бъде изградено близо до завода.
"След построяването му то ще бъде закрито и ще бъдат изпълнени мероприятия по рекултивация. Така окончателно ще бъдат ликвидирани старите екологични щети", обясняват от "Хармони 2012". Досега компанията е вложила около 2 млн. лв. собствени средства за депото, като са закупени терените и са извършени необходимите процедури, включително е изготвен отделен ОВОС. Предстои издаване на разрешение за строеж и избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Съоръжението трябва да е готово до края на 2025 г. Непосредствено до депото за отпадъци от минали щети ще бъде разположено и депото на "Хармони 2012" за отпадъци от производствената дейност.
"Целта ни е на заводската площадка да няма никакви отпадъци", казва Елкин.
Завод в бъдеще време
След като велц инсталацията започне да работи, компанията ще се фокусира върху големия проект - изграждане на нов цинков завод. Желанието й е строителството да започне следващата година, като изпълнението отнема около две години. Според инвестиционното предложение от 2019 г. заводът ще има както пържилен цех за преработка на концентрати, така и цех за мокро извличане и електролизен цех, където може да се преработва велц-оксидът от новата инсталация. По стари оценки инвестицията е над 150 млн. евро, но със сигурност в момента сумата е по-голяма. 

Компанията "Хармони 2012" беше създадена за покупката на активите на ОЦК, което реално стана със средства от Първа инвестиционна банка (ПИБ). През 2012 г. дружеството получи два кредита от банката - за 4.6 млн. евро и за 13 млн. евро, срещу залог върху предприятието. Справка в Търговския регистър показва, че заемите значително са се увеличили през следващите години. През 2015 г. е вписан втори по ред залог за заем от 55 млн. евро, а нови 87 млн. евро са отпуснати през 2019 г. Според последния наличен баланс за 2021 г. банковият заем е 206 млн. лв. Първоначално като собственик на "Хармони 2012" се водеше офшорно дружество, което през 2018 г. беше заменено от регистрираното в България "Спелтър" на Иван Елкин - бивш служител на ПИБ.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/23 11:42

    Няма и думичка за замърсяването с кадмии и въглероден моноксид при производството на цинк? Няма да дишаме боклуци пак

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/2/23 20:17

    Хайде честито, пак някоя банка ще събира лошия кредит от нас.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/2/23 20:53

    Кърджали събуди се!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/2/23 20:54

    Кърджали е иделно място за подобни отровни заводи! Жителите на града си мълчат, не им пука че децата им ще дишат отрова. Имат си и язовир където да се извърлят отровните отпадъчни води!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/2/23 05:47

    Всички са дошли да ни тровят и Хармони и Теклас. Онкологичните заболявания колко са !!!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.