24rodopi.com/Кърджали

„Тревата не е това, което беше преди 16-17 години. В днешно време тя се казва „друсана трева“, с различни торове и поръсена с медикаменти, които силно пристрастяват. И който употребява трева веднъж месечно, много лесно може да стане зависим, като до шест месеца да изгради такава зависимост, че за седем-осем месеца да развие психоза, психиатрично заболяване или параноично заболяване, от което не може да излезе“, твърди Илко Бояджиев пред участниците в информационна среща, организирана от Общинският съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Илко, Калоян, Валентин и Николай са от Терапевтичен център „Свети Илия”. Четиримата млади мъже разказаха пред подрастващите своите лични истории, житейските си премеждия, с идеята да информират и предпазят учениците.

Всеки от тях започва с марихуана, с мисълта, че това е най-леката дрога и е безобидна.

Илко сравнява пушенето на трева с руска рулетка, защото не се знае какво има в нея. „Занимавам се с това и го виждам всеки ден. Да - една трева не води до смърт, но води до оглупяване. Тя убива много клетки, забавя функциите на човек и той става много мързелив, без мотивация за развитие и с невъзможност за концентрация“, посочва той.

Липсата на родителски контрол подтикнала Калоян да експериментира и да смесва най-различни вещества. „Чувствах се свободен, но бърках свободата със свободията“, сподели мъжът и разказа за момента, в който го е било срам да признае своята зависимост.

Над десет години от живота на Валентин е отнела борбата му с наркотичната зависимост. Започнал с весела компания, употребяваща трева. Само след година преминава на хероин. „Процесът е много неусетен. Това нещо започва да те обсебва малко по малко и накрая това ми беше мисия всеки ден щом се събудя – първо наркотици и всичко останало на заден план“, разказва Валентин. И благодари на Бога, че е успял да спре, докосвайки се до смъртта чрез свои приятели и познати.

Зависим повече от 16 години, 30-годишният Николай дефинира зависим като роб. Бил е спортист и на 14 години започва със стимуланти, които по думите му, му помагали в спортното развитие. „Печелех състезания, хората ме подкрепяха и аз мислех, че се справям много добре във всичко, но дойде един момент, в който когато майка ми започна да намира наркотици в стаята ми, аз със самочувствие напуснах дома. Трябваше да изкарвам пари и започнах да произвеждам синтетика. За мен бе фикс идея да се справям сам. Имах пари, имах къде да живея. Но дойде един момент, в който бидейки разпространител развих параноя, депресия, следователно и употребата се увеличаваше“, разказва Николай. Заради неговата зависимост, бременната му приятелка го напуска, а неговата лична битка с опиатите продължава шест години. Днес и четиримата са „чисти“ и намират смисъл да разказват историите си пред млада аудитория чрез Терапевтичен център „Свети Илия”.

Приветствие към участниците отправи кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. По думите му по темата за зависимостите не трябва да се говори на ухо и само между най-близки хора. „Целта ни е по тази тема да се говори на висок глас, очи в очи. Вие трябва да сте тези, които ще предпазят по-малките си приятели, братчета и сестричета,  от говоренето шепнешком по темата за наркотиците. Като общинско ръководство и заедно с ОСНВ ние я поставяме на дневен ред пред обществото”, коментира д-р инж. Хасан Азис. И попита риторично аудиторията дали са виждали или познават успял наркоман.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.