24rodopi.com/Темата+
Преди година имало предупреждение, че нещо нередно се случва с „Rönesans Residence“ - основата на сградата се движи, вътре има опасни пукнатини, но мерки не били взети.
Това става ясно от разказа на бивша обитателка на луксозния жилищен комплекс в Антакия/Хатай, в който до утрото на опустошителното земетресение живееше и семейството на 28-годишната Айлин Канмаз от ардинското село Бял извор.
Както вече 24rodopi.com писа, същите притеснения изразил през лятото на 2022 година и съпругът на Айлин - Мустафа, когато семейство е било на гости в Кърджалийско. "Не съм специалист, но виждам, че строителството е било некачествено", казал Мустафа Канмаз.
„През 2022 г. потърсих помощ от управителя на „Rönesans Residence“ в Хатай.

Казах му, че основата се е подхлъзнала, той се засмя, сякаш ми се подиграваше. Казах и на съседите си, всички бяха безчувствени. Така „райското кътче“ стана ад", разказва пред репортер на агенция DHA Зекие Барутчу Йиитбашъ.
„Пукнатините зпочнаха да се появяват през 2022 година в коридорите. Положих много усилия не само да убедя управителя и съседите ми, но и започнах да обезопасявам жилището, но не успях. Тогава се преместих да живея на друго място“, допълва Зекие, която купила два апартамента в луксозния комплекс, в който имало басейн, фитнес зала, зелени пространства.
„С всеки изминал ден пукнатината в коридора ставаше по-голяма. В един момент можеше да се вкара цял пръст на човешка ръка в пролуката. Казах на управителя „Страх ме е“. Той наговори куп неща, които не разбирах“, спомня си оцелялата в земетресението на века.
Строителен техник, приятел на Зекие Йиитбашъ, й казал след земетресението, че в „ренесансовата сграда“ имало изсечени колони, арматурните връзки не били по стандартите, бетонът се ронел…
„Ако е вярно, определено е убийство. Да, много сгради са унищожени, но нито една от тях не е като „Ренесанс“-овата. Тук бе домът на близо 900 души. Тук живееха много играчи на „Хатай спор“, дори Волкан Демирел (бивш популярен футболист, национален вратар, бронзов медалист от Европейското първенство през 2008 година, настоящ наставник на „Хатай спор“ – б. р.) е бил тук. По време на труса в комплекса са живеели двама играчи. Загубих съседите си, които много обичах", твърди Зекие, която била член на ръководството на футболния клуб. "Убийците трябва да бъдат съдени. И до приключване на съдебния процес да бъдат зад решетки", казва Зекие Йиитбашъ.
Както вече 24rodopi.com писа, изпълнителят на „Ренесанс резиданс“ бе задържан при опит да напусне Турция.
На снимките: Адът „Ренесанс резиданс“, Зекие Барутчу Йиитбашъ. Така е изглеждал Хатай от терасата на Айлин през юни 2022 година


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/2/23 15:10

    Има едно филмче на ББС, със сравнение на сателитни кадри от преди и след земетресението. Прави впечетление, че всички сгради, които са с малко отстояние една от друга повечето са напълно разрушени, някои са клекнали или са с големи пукнатини и неизпозваеми..

    ОтговорИзтриване
  2. Алчни строители убийцииииии

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/2/23 21:30

    Ние пък си мълчим, когато съседи бутат колони и стени, или на-опасното разширяват уж малко противоземетръсни стени (шайби) до асансьорни шахти и стълбища. Вместо да ги докладваме в общината, ще ядем стенен сандвич пост мортем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/2/23 12:26

      Писах за подобни незаконни промени в блока, но ми отговориха, че трябва всички да се подпишат в подписка, за да дойде проверка. А почти всички са направили някакви промени

      Изтриване
    2. Анонимен16/2/23 17:06

      Интересно дали на паспортизацията ще лъсне всичко, ще наложат яки глоби на хайдуците направили животозастрашаващи ремонти без проект от общината, дали ще ги принудят да въведат жилищата в безопасно състояние за собствена сметка, или ще си заттворят очите и подпишат срещу рушвет, че всичко е наред.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.