24rodopi.com/Общество

Овехтяло, износено, изтрито, окъсано. Състоянието на евроселото Батковци. Като отражение на душевните трепети на британски скептик при Брекзит. А може би и загатващо бъдещето на Стария континент след въвеждането на насекоми в менюто.

Това трябваше да е музей на открито. Надписите едва си личат, дървените експонати губят от себе си ден подир ден. От знамената на всички държави в Евросъюза има само останки. Малко от това на ЕС и един парцал, по който личат цветовете на Великобритания.


Мечтата за евроселото бе погребана с неговия създател. Мъжът, който сътвори това, е покойник от 6 години. И няма кой в селото да се погрижи за труда му. Останала е здрава само табелата на пътя между Момчилград и Крумовград, която упътва за „евроселото“, като предложение за туристите.

А в него едва 6 семейства.

„През лятото сме около 9“, споделят тримата старци на чешмата в музея на открито. Стоят и чакат. Автомобила, който да им донесе „Топъл обяд“. Няколкото лева, претворени в първо и второ, с по къшей хляб. Една програма от Евросъюза. За отрудените грохнали хора от евроселото. Веднъж в седмицата им се полага и десерт.


Колата пристига и те грабват торбичките. След това бързат към домовете си. Навън е студено, а те са обути с тънки галошки.

Евроселото, което загива като една мечта за нещо по-добро.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/2/23 09:54

    топлият обяд в този си вид-съсипва българското село.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/2/23 13:03

    "Европейци" на подаяния. Много брюкселско е това.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/2/23 13:10

    A deserta ne e za nayazdane ,a samo za opitvane....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/2/23 13:22

    Ти какво искаш, всеки ден Талиатели с Тирамису не може. ;) Все пак и в Европа е криза. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/2/23 13:22

    И после ще ми разправят че безплатен обяд не съществувал. :D

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/2/23 13:25

    Тъжно много тъжно

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/2/23 13:55

    Съграденото от техен съселянин загива, защото малко са тези, които създават, а много консуматорите. Никой ли от тези, чакащи европодаяния не можа да направи така, че да се съхрани изграденото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/2/23 00:15

      Тези не са от сегашното потребителско поколение, а са от продуктивното поколение но са вече остарели за да успеят да се грижат за нещо друго освен себе си. Пък и съселянина не се е погрижил да остави поколение/заветници след себе си да се грижат за изграденото.

      Изтриване
  8. Анонимен1/2/23 14:29

    В тези торбички е и топлата мисъл, че не сме забравени !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/2/23 15:28

    И вероятно повечето жители са избягали на запад. На изток няма нищо хубаво

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/2/23 15:58

    познавах го лично. говорили сме за идеята му-да върне децата си в селото. неуморим и гостоприемен беше! Лека му пръст. вече не останаха такива идеалисти и по селата.
    замислете се, хора. селата ни загиват и поради нашата алчнотия и мързел.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/2/23 17:33

    Децата му как ли минават край тези експонати ???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.