Геолози обединиха хората в града в кампания за рециклиране, средствата се даряват за различни каузи

 

На снимката: "Къщичките" за пластмасови бутилки за рециклиране на "Тинтява" в Ивайловград

Как непотребните пластмасови бутилки могат да помогнат да живеем по-добре, да подкрепим човек в нужда или да се превърнат в красиви и устойчиви тротоарни плочки? Склонни ли са българите да съдействат на природата, рециклирайки пластмасовите изделия? Мислят ли „зелено“?

Ако погледнем резултатите от една кампания, която вече 2 години обединява хората в Ивайловград, отговорът е категоричен. Да.

За това време ивайловградчани събраха над 3000 килограма пластмаса, а от съвместните им усилия вече има и резултат – финансова подкрепа от спечелените средства за болно дете от Ивайловград. А от иначе непотребната пластмаса са произведени чисто нови плочки за тротоар, които вече се използват в различни общини.


Когато геолозите от компанията за търсене и проучване „Тинтява Експлорейшън“ стартират инициативата да рециклират пластмасовите бутилки на хората от града, очакванията им са позитивни. Но реакцията на местните хора надхвърля и най-оптимистичните им представи. Първоначално поставените кошове – къщички за пластмасови бутилки и капачки на оживени места в града бързо се оказват малко на брой и тесни за ентусиазма на хората. Налага се Тинтява спешно да доставят още кошове в други точки на града. И да използват все по-често специалната балираща машина, през която пласмасовият отпадък преминава преди да се транспортира.

„Хората в Ивайловград започнаха да използват кошовете още преди да съобщим какво ще се прави със събраните средства и бяха изключително активни“, разказва отговорникът на проекта Петър Паленков.


Първите средства, които събира от рециклираните бутилки компанията влага в още съдове за събиране, за да даде възможност на повече хора да се включат. А след това започва да събира парите във фонд, който да бъде от полза на важни за Ивайловград каузи. Така първите събрани средства от рециклираните бутилки са дарени за кампания, която набира средства за лечението на малкия Дани. Момченцето се бори с коварна болест, а Ивайловград се обедини в различни инициативи, които събират пари за медицинските разходи и подкрепят семейството. От екипа на „Тинтява“ с готовност дариха събраната от рециклирането сума и изявиха готовност доброто дело с получените пари от еко-инициативата да продължи там, където има нужда, подкрепяйки социални или екологични каузи.

Пластмасовата бутилка се превръща в тротоарна плочка

Извън даренията, рециклирането бързо дава и друг добър резултат – превръщането на отпадъците в полезни за хората изделия. Още преди да обявяат инициативата си геолозите правят детайлно проучване къде пластмасата да бъде върната така, че от нея да се правят продукти в помощ на обществото. Откриват хасковската фирма Nordex,  където с помощта на нова модерна технология рециклираната пластмаса се превръща в издръжливи тротоарни плочки и керемиди за покриви.



















На снимката: Тротоар, изграден от плочките от рециклирана пластмаса на ивайловградчани











Така няколко месеца след като Ивайловград масово започва да изхвърля пластмасата си разделно в Свиленград вече имат тротоари с новите плочки, а  покривите на няколко къщи са покрити с керемиди, направени от получения материал.

„Каузите също са важни като мотивация за хората, но освен тях важно е самосъзнанието и идеята всеки да живее на едно по-чисто и приятно място. Което всеки от нас може да избере - като не замърсява природата и обръща внимание как изхвърля пластмасовите изделия. Ако не се рециклират, биха се разграждали в природата 400 години. А средното време, в което ползваме една пласмасова бутилка е само 15 минути“, казва Петър Паленков, подчертавайки, че този проект ще продължи и надеждите са да се превърне в пример за цялата страна. Статистиката сочи, че за 1 година всеки българин генерира 80 кг пластмасови отпадъци, но само в първата година от инициативата 25 ивайловградчани са с  нулев пластмасов „отпечатък“.


На снимката: Екипът на "Тинтява Експлорейшън" обедини усилията на местните жители и се включи в Световния ден на почистването на района на село Гугутка, където бяха събрани десетки килограми боклуци

Каузите, които имат значение

След всяка наша инициатива срещаме усмивки и благодарност от хората тук, което ни стимулира да продължаваме да помагаме с каквото можем за каузи от значение за града, казват още геолозите от „Тинтява Експлорейшън“, които вече пета година работят в района, проучвайки района на Розино.

Освен рециклирането на пластмаса в последните години компанията подкрепя и други значими за Ивайловградско каузи в различни сфери.

Когато токът поскъпва и местната власт е затруднена да плаща завишените сметки за улично осветление, компанията помага като осигурява 18 соларни лампи за села в района. Така отдалечените Гугутка, Бял Градец и Розино не остават на тъмно, ползвайки слънчева енергия. Какво е значението на минералите за съвременните технология и какви съкровища крие Земята геолозите разкриват чрез специална изложба в местния музей.

А как избират дали да се включат с подкрепа за покрив на общинска сграда или с пособия за децата от шахматния или футболния отбор, да ремонтират навес на ловците или да организират почистването на района в Деня на Земята.

„Екипът реагира според необходимостта. За нас това са малките, но задължителни стъпки, които всяка отговорна компания трябва да направи, за да оправдае доверието на хората и да покаже, че важните неща са плод на общи усилия. А кампанията ни за рекицклиране на пластмасовите бутилки доказа, че тези, които искат да пазят природата са много и имат нужда само от малък стимул, за да почнат активно да го правят, дори с едно просто свое действие“, казва директорът на „Тинтява Експлорейшън“ инж. Даниел Маринов.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.