24rodopi.com/Общество

България и специално Кърджали са едни от най-големите донори на помощи за пострадалите от земетресенията в Югоизточна Турция.

Това заяви генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Корхан Кюнгерю, който посети пункта за събиране на помощи в Кърджали, за да координира изпращането на помощите.

Посрещнаха го кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, кметовете на общини в областта, служители в общинските администрации, бившите  народни представители от 48-то Народно събрание.

Всички те станаха свидетели и приятно се изненадаха от това как деца от ОУ „Климент Охридски” донесоха хранителни продукти, закупени със собствени средства за пострадалите деца в засегнатите от земетресенията райони в Турция. Стана ясно, че кампанията им е преминала под мотото „Деца помагат на деца”.

„Още от първия ден след земетресенията ние усетихме най-голяма подкрепа от България, от община Кърджали. За което изказвам горещата си благодарност към братския народ на България, към кметовете на общини в Кърджалийско, към хората в този край. Събраните помощи се изпращат в Одрин, а от там пътуват за засегнатите райони”, каза Корхан Кюнгерю.


Той подчерта, че актуалните нужди сега са от одеала, палатки. А те се изпращат директно на място в Кахраманмараш, Хатаи.

Генералният консул посочи, че до днешния ден България е изпратила към Турция 41 палатки, 24 000 одеала, 148 отоплителни уреди, 4 генератора, 5200 легла, 225 тона храни и 183 тона дрехи.

Благодарение на организацията, която е направена в 7-те общини на област Кърджали, средно да ден по два ТИР-а с помощи заминават за разпределителния пункт в Одрин от Кърджали, коментира от своя страна кметът д-р инж. Хасан Азис.

„Правят силно впечатление проявите на съпричастност и човечност от страна на деца от Кърджали. И днес деца от ОУ „Климент Охридски” донесоха в пункта помощи – хранителни продукти, закупени от личните си спестявания. Така те се включиха в инициативата „Деца помагат на деца”. Гордеем се с тази съпричастност към страдащите в южната ни съседка, с тази проява на истински комшулък. Специални поздрави и към нашите деца, които показват тази гражданска активност на толкова крехка възраст”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.  

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.