24rodopi.com/Образование

Всяка година, с края на зимата, заедно с очакването на пролетта, идва „петият годишен сезон“ – времето на карнавалните игри. Това е онзи период, в който природата се пробужда за нов живот, отърсва се от тъмата и студа, а човекът гони злите сили от домовете си. Една езическа традиция, възприета и съхранена от християните, е популярна и до днес. Пъстри маски и костюми, факелни шествия, песни, танци и невъобразим шум, ознаменуват началото на новия кръговрат на живота. Прочути са карнавалите във Венеция, Рио де Жанейро, Кьолн и разбира се, карнавалът на осмокласниците от немските паралелки на ЕГ „Христо Ботев“.

Празникът в ЕГ Христо Ботев също започна седмици по–рано, когато под ръководството на Анна Димитрова – преподавател по Странознание и Понятия на немски език –  осмокласниците нарисуваха декорацията на залата. Цветна, пролетна, пъстра и препълнена се оказа актовата зала на Гимназията. Специални гости на карнавала бяха директорът Даниела Павлова и преподавателите по немски език Радка Попгеоргиева, Райна Запрянова, Ваня Костова и Савина Русева.

Темата “Циркът на животните“ се оказа много подходяща и залата се изпълни с весели калинки, котки, панди, маймунки и дори лъв!

Гатанки, игри и танци, всички с награди за победителите, както и грамоти за най–добър и оригинален костюм, допринесоха за доброто настроение на участници и гости. Отговорната задача да изберат победител сред костюмите се падна на Принца и Принцесата, в лицето на Окан Мехмед от 8Д клас и Риана Милчева от 8Г клас. Учениците научиха и много любопитни факти, свързани с историята и традициите за празника, който става популярен в Германия от началото на 19. век. Стартът на карнавала се дава на 11.11., в 11:11ч, с тържествено шествие в центъра на Кьолн. На него се извършва и смяната на водещата двойка на карнавала – принц и принцеса, избрани с тайно гласуване от членовете на карнавалното обединение. В различните части на Германия празникът е познат под различни имена – Фашинг, Фастнахт, Петият сезон, Карнавал... Кулминацията на карнавалните игри в Германия винаги съвпада с началото на 40-дневните Великденски пости.

Финалните акорди на училищния карнавал накараха и ученици, и учители да се усмихнат и си обещаха догодина да участват отново в прекрасната карнавална седмица. Благодарности за отличната организация на тържеството на преподавателите Анна Димитрова, Несрин Салиф и Мила Георгиева, както и за любезното съдействие на Христо Момчев.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.