24rodopi.com/Общество

Тази снимка от катастрофалното земетресение в Турция набира популярност през последното денонощие, на много места в туитър е озаглавена само с "Катили!" (убийци) и показва начина  и качеството на строителството. При строежа на сградата към съседната кооперация дори не е построена стена - изполвали са за икономии калкана на комшиите. Снимката е от град Антакия/Хатай.

„В Турция започват арести. „Джумхуриет“ пише, че всички сгради, построени от фирмата Melşa İnşaat, собственост на Шахин Авшароглу, областен лидер в Кахраманмараш на управляващата ПСР на президента Реджеп Таип Еродоган , са се срутили и са се превърнали в гробници за стотици. Само в комплекса „Bad-ı Seba“, построен от партийния лидер, разрушените апартаменти са 140. Авшароглу си е закрил профилите в социалните мрежи. „Джумхуриет“ съобщава също, че Главната прокуратура на Адана е издала заповед за задържане на 62 души в рамките на разследването, извършено във връзка със сградите, разрушени в града в резултат на земетресението“, пише журналистът Красимир Крумов.

Както вчера 24rodopi.com писа, задържан е Мехмет Яшар Джошкун, изпълнителят на модерния комплекс Rönesans Residence в Хатай, който е напълно разрушен от труса,  ив който е живяла 28-годишната Айлин Канмаз и семейството й. Срутили са се всичките 240 апартамента. Джошкун е арестуван на летището при опит да напусне страната от летище „Сабиха Гьокчен“ в Истанбул, имал билет за Черна гора, където има консултантска фирма. Турските телевизии показват кадри от задържането в точката за граничен контрол на летището.

В Никозия е задържан Хасан Алпаргюн, съсобственик заедно с баща си на друга компания, построила голяма част от разрушените сгради в Адана, в частност широко рекламирания комплекс Alpargün. Баща му не е открит, но синът е задържан, но казва, че някои от разрушените сгради са строени, когато той е бил на 5 години и няма как да носи отговорност за тях. Възможно е турските власти да търсят и изкупителни жертви, за да отвлекат вниманието от себе си.

"Построен преди една година луксозен жилищен квартал, на който се възхищаваха всички, беше видян да се руши на живо по телевизията. Не само един блок, целият се срути. Как можа да се случи това? Общината, надзорът, архитектът, инженерът и разбира се, изпълнителят, няма ли ги? Мислехме, че след земетресението от 1999 г. в началото на 2000 г. са направени промени в разпоредбите и построените оттогава сгради са безопасни. Какво стана? Едногодишни, двегодишни, тригодишни, четиригодишни постройки са разрушени при земетресението. Къде е държавата, законът, наказанието за тези, които си затварят очите за престъплението? Разпитайте предприемача, архитекта, инженера, отговорника за надзора, длъжностното лице, което е подписало разрешителните в общината за този строеж. Според мен това е убийство, но разбира се, юристите ще кажат по-добре. Защото ако едно извършено престъпление остане без наказание, хората ще кажат "печалбата остава за престъпника" и престъплението ще продължи да се извършва. Ние наистина не съдихме виновниците за земетресението от 1999 г., при което загинаха десетки хиляди наши хора, ако изключим Вели Гьочер, изпълнителя, който беше осъден на показен процес. Не забравяйте, че ако едно престъпление остане ненаказано, други ще продължат да го извършват", гласи коментар на одринския журналист Мурат Саваш в „Худут“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/2/23 21:02

    Възрожденци е същата работа. Прибраха парите на пумите и сега

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/2/23 10:10

      Ми, капитализъм в действие.

      Изтриване
  2. Анонимен11/2/23 21:38

    Бог да ги съди, ако на земята няма справедливост... Каква е тази човешка алчност? Как може да крадеш от строителството, знаейки, че излагаш стотици хиляди души на опасност? Как може да спиш, да се храниш, да се любиш, да харчиш парите от тези отнети животи... Такива са за много строги наказания, а преди това да им се отнеме абсолютно цялото богатство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/2/23 10:01

      Строги наказания? Та в България няма работещо правосъдие ВЪОБЩЕ!

      Изтриване
    2. Анонимен12/2/23 10:10

      А защо не искате съда да ги съди? А само Бог?

      Изтриване
  3. Анонимен11/2/23 23:04

    Дано не го видим в нашия град,че сулио и пулио започнаха да строят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.