24rodopi.com/Общество

Обвинението за убийството на двама изселници и раняването на един в Измир влезе в съда. Ясни са исканите наказания за кървавия спор за земя, при кото бяха използвани ловна пушка, камъни и пръчки и Фикрие Ватансевер (54г.) и синът ѝ Шабан Ватансевер (34г.) загубиха живота си, а съпругът ѝ Ремзи Ватансевер (57г.) бе наранен, пишат местните медии.

На 12 август 2022 г. на улица "Мендерес" в измирския район Газиемир възниква  спор между Сейид Али Гюнай и зет му Ремзи Ватансевер, които имат стара вражда за съвместно закупена земя.

Кавгата скоро прераства в бой, използвани са ловна пушка, пръчки и камъни. Напрежението ескалира с включването и на роднините в него. Ремзи Ватансевер е ранен след възпроизведена стрелба, в тялото му се забиват сачми. Съпругата му Фикрийе Ватансевер и синът му Шабан Ватансевер губят живота си. Сейит Али Гюнай е леко ранен, ударен е с камък.

След извършена аутопсия в Института по съдебна медицина в Измир, на следващия ден майката и синът са погребани в гробището "Йени Гьоредже" след погребалния ритуал в джамията "Кошукаваклъ Хаджъ Абдуллах".

Сейит Гюнай и синът му Бирхан Гюнай са задържани от полицията и арестувани. След разследването на прокуратурата е изготвен и обвинителният акт.

В него се искат доживотна присъда и до 15 години затвор за Бирхан Гюнай (41г.) - за „умишлено подбуждане към убийство“ и „опит за умишлено убийство“ и за баща му Сейит Али Гюнай (70г.) - за „умишлено убийство“ и „опит за умишлено убийство ".

В обвинителния акт за Ремзи Ватансевер е поискана присъда до 6 години затвор по обвинения в „заплаха с оръжие срещу повече от едно лице“ и „умишлено нараняване с камъни и  пръчки“.

В обвинителния акт е описана и причината за враждата между страните. Посочено е, че единият от заподозрените - Сейит Али Гюнай, се изселил от България в Турция през 1999 г. и се е установил в Измир. 7 години преди Гюнай да имигрира в Турция, е изпратил пари на своя зет Ремзи Ватансевер, с когото заедно са купили земя в Газиемир Сарнъч, на която земя къщите им се намират една до друга, но тъй като той няма турско гражданство, документът за собственост на земята е издаден на името на Ремзи Ватансевер.

В обвинителния акт е описано, че по-късно между тях възниква конфликт заради тази земя и се стига до съд. Около 19.30 часа в деня на инцидента Ремзи Ватансевер е седял на балкона на къщата си заедно със съпругата и внуците си, а синът му Шабан, който пристигнал от Нидерландия, е бил в апартамента си на горния етаж.

По някое време заподозреният Бирхан Гюнай идва пред вратата на дома им и започва да я удря с някакъв предмет. Но бяга, след като Шабан Ватансевер слиза за да отвори вратата. Няколко минути по-късно, обаче, Бирхан Гюнай отново се връща и започва да  псува, а Шабан Ватансевер го проследява на път към дома му. Ремзи Ватансевер взема нож от кухнята и тръгва след сина си, придружен от съпругата си Фикрие Ватансевер.

Когато членовете на семейство Ватансевер идват пред дома на Гюнай, започват да псуват, нараняват леко Сейит Али Гюнай с хвърлен по него камък и с нож в ръка заплашват ответната страна със смърт.

Бирхан Гюнай, който в този момент в градината на дома си, се обръща към Сейит Али Гюнай с думите: „Какво чакаш, вземи пушката, защо ги оставяш тези да говорят!“, след което грабва ловната пушка от спалнята на баща си, напълва пълнителя, излиза навън и стреля повече от веднъж  срещу Шабан и Фикрие Ватансевер от  разстояние 1-1,5 метра, с което причинява смъртта им и наранява Ремзи Ватансевер.

Сейит Али Гюнай излиза от градината си, отива при ранения Ремзи Ватансевер и стреля още веднъж, а синът му Бирхан също отива при ранения и казвайки: „Вкусете и от това!“ го ударя с някакъв предмет в ръка. След което бащата интензивно започва да удря Ватансевер по главата и различни части на тялото му с пръчка с намерение да го убие и показва намерението си с думите: „Умри, умри! Ще ви убия всичките. И останалите ще ги избия!".

Обвинението бе прието от 5-ти Висш наказателен съд в Измир.

Превод на Ерхан Алемдар за 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/2/23 08:27

    Doğru dengeyi kurabilmek ise İNSAN olmanın bir göstergesi. Allah hepimize sağlam bir iman, sağlıklı ve iyi çalışan bir akıl nasip etsin ve bunların yanı sıra nefsimizin de farkında olmayı nasip etsin.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/2/23 08:44

    Вижте само на какво се вика бързо и справедливо наказание т.е бърз съдебен процес .В България каскета и съда и разследването щяха да чакат давностен срок и да оправдаят убийците или щяха да постигнат споразумение между убийците за условна присъда .За това правосъдната система без каскет без престъпници в правораздаването в България

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/2/23 09:23

    Турски сериал ама реално

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/2/23 09:32

    Прокурорите като са загрижени толкова много за земята .
    Защо не се осмеляват да поискат подобна пръсъда за всички КРАДЦИ оолитици от прехода насам ?!!!!!
    Или те крадат и за тях , и са недосегаеми ?!!!
    Ерджан ....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/2/23 10:03

    Аман от поставите. Тия изселници не се наситиха. Ач кюпек хепси.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/2/23 10:23

    Някои Изселници видяха малко пари и станаха слуги на Шейтана, превърнаха се в мизерници дето убиват за жълти стотинки

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/2/23 11:35

    Толкова бяха и жертвите на възродителния процес

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/2/23 20:27

      Да не дава Господ и ти да видиш възродителен процец с толкова жертви.

      Изтриване
  8. Анонимен6/2/23 09:08

    Aç köpek hepsi, adamın kolunu koparcakla! Buraya geldiklerinde görüyoruz hepsini. Ne varsa topluyorlar, sadece dalavera olsun!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.