24rodopi.com/Общество

В Кърджали има сгради, които са напукани и без земетресения, особено в квартал „Възрожденци“. Най-некачествената сграда е в началото на новия мост.

Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения? Въпросът е отново актуален, след огромната трагедия в Турция.

„Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заявява проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България он еър".

"Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", твърди експертът и подчертава: Грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", казва проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", категоричен е проф. Кисляков. Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

България има сеизмична карта и колкото по-застрашени са местата, толкова по-големи са изискванията при проектиране, твърди пред БНР проф. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство.

"Сеизмично най-опасните райони у нас са Кресненското дефиле, района между Търговище и Провадия, както и Чирпанска низина. Изискването при проектиране е да могат да издържат на земетресение като вчерашното в Турция. За останалите райони е малко по-ниско", уточнява експертът.

„97% от територията на България е застрашена от сеизмични явления и е на второ място в скалата на потенциалния риск от земетресение. В България зоните с най-висок риск от земетресение са разположени около Благоевград, София, Шабла, река Марица, Велико Търново и Горна Оряховица“, е отбелязано в технически доклад за земетресенията, който е продукт на европейския проект за гражданска защита EVANDE (Enhancing Volunteer Awareness and education against Natural Disasters through E-learning).

Според Геофизичния институт към БАН, 98% от територията на България е застрашена от сеизмични въздействия с интензитет от 7 и по-висока степен. (51% до 7-ма степен, 28% до 8-ма и 19% до 9 и по-висока). 6 340 000 души, което представлява около 80% от населението в страната живеят в тези райони. Щетите в отделните райони могат да бъдат частични или пълни – 26% от сградите.

На снимката: Карта на сеизмичните рискове, показваща максималните стойности на ускорение на земната повърхност с период на повторяемост 475 години (Български институт по стандартизация)

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/2/23 08:29

    За панелките те са по здрави стига да не са барнати някои носещи елементи инача ок.Стигаме новите така наречените лукс апартаменти на тях не им е необходимо земетресение те се рушат всеки изминал ден,построени са в некачествени парцели това е земеделска или пасище бог да ни пази инак си е зле работата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/2/23 09:57

    Блока на Нафтата е най-здрава. Може да оцелее 9 по скалата на Рихтер. Само бетон и арматури. Нищо друго. Но, ако се пукне язовирчето, тогава става страшно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/2/23 16:04

      Ако се пукне към днешна дата няма Кво да изтече. Изпразниха го и него да продадат тока

      Изтриване
  3. Анонимен8/2/23 10:07

    Ще издържат само тези строени до 1990 година, след тази година са строени върху некачествени земи и некачествени материали а за качеството на строителите и техниците да не говорим ,съжалявам тези гастарбайтери дето си дават парите на вятъра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/2/23 15:13

      Напротив...питай хората които разбират..

      Изтриване
    2. Анонимен9/2/23 09:28

      Ми то се вижда с просто око на почти всеки строеж. Навсякъде е спестена в пъти арматурата, че е по-скъпа, макар, че е най-важната част за издържливостта, в сравнение бетона е по-ефтин. Според геолози, отстоянието на сгради в земетръсни райони трябва да е петнадесет метра, но кой пък се съобразява с тяхното мнение, ние си имаме лобистки закони..

      Изтриване
  4. Анонимен8/2/23 16:32

    Така става като строите на парцели за едно етажни къщи блокове. Събаряте къщите и хоп цял блок. Хубав профит. Кой ти мисли за здравето, дали ще се спука стена или дали ще се разруши цялата кооперация. Иначе добре печелят строителите, иначе палат за няколко милиона лева в кв.прилепци как ще се издигне? Ама иначе чичото добре и със кеф се храни в тая грамадна маса вътре дето я имат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/2/23 20:30

    Sgradite stroeni naskoro sa se srutili v Turcia .Da jivey novoto stroitelstvo...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/2/23 21:37

      И на мен ми направи впечатление, че до точно до срутен блок има оцелял здрав блок

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.