24rodopi.com/Общество
Животновъдът, за който „Агри Бг" разказва, се представя като Неджахаттин Юмер от кърджалийското село Летовник. Заедно със съпругата си са собственици на едри и дребни животни, като всеки е с отделен животновъден обект.
Медията, специализирана в сферата на селското стопанство, отбелязва:
На 16 ноември 2021 г. те получават обаждане в късния следобед – около 16:00 часа, да чакат проверка на следващия ден в 8:00 часа. Въпреки че животните са от автохтонната порода Родопско късорого говедо и се отглеждат пасищно на километри разстояние, експертът отговаря лаконично, че не го интересува.
Въпреки късния час семейството успява да събере около 90% от стадото.
На следващия ден пристигат четирима проверяващи и настояват животните да са разпределени в двата обора – така, както са заявени за подпомагане.
„Но ние сме семейство и гледаме животните си заедно. Казаха ни, че имало GPS координати и аз трябва да закарам моите крави в долния обор, който е на 150 м разстояние. Тъй като животните са диви и са свикнали в определени обори, нямаше как да ги разместим, щяха да избягат. Казаха ни да действаме и че проверката ще приключи след час“, разказва Юмер.
Той и съпругата му се грижат за над 250 крави. Физически е невъзможно да се разместят за толкова кратко време. Затова проверяващите се разбират един да снима в първия обор, а друг – във втория, без значение на кого са кравите, и след това да си разменят снимките.
След седмица, когато идва време за подпис, в протокола пише, че са установени 20 крави от общо 219 в обекта на Юмер и 15 крави от общо 47 в този на съпругата му плюс 160 крави на друг собственик (тоест на мъжа й).
„Като попитах експерта, нали те като проверяващи се бяха разбрали да си разменят снимките, той ми отговори, че началничката Дарина Чилингирова не е разрешила“, обяснява животновъдът. По каналния ред семейството праща възражение до Държавен фонд „Земеделие“ в столицата с искане за нова проверка, от където им отговарят, че такава няма да има, понеже първата е била коректна.
И преди да се появят коментари, че на животновъдите все нещо не им е наред и че ако спазваш правилата, няма как да те орежат от субсидии, уточняваме, че двата обора попадат в едни и същи GPS координати, тоест упражненията с разместване на животни са били напълно излишни.
И когато споделяме такива истории, целта не ни е да размахваме назидателно пръст и да плюем по проверяващите, а, първо, да ви предпазим от подобна ситуация – да си имате едно наум, когато ви идват на проверка, да очаквате и неочакваното и да не разчитате много на казана дума, за да не се окажете неприятно изненадани от резултатите в протокола. Защото в повечето случаи писането на възражение се оказва загубена кауза, а чакането на уведомително писмо, което после да обжалвате в съда – още по-загубена.
И второ, когато виждаш, че нещо, което е написано на бюро, всъщност на терен не работи толкова добре, когато се появяват казуси, някои от които могат да се разрешат с едно нормално човешко разбиране, а други – със законови промени, не е лошо да им се дава гласност. Дори негативните коментари носят своя принос за това.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/2/23 20:49

    Не си кихнал

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/2/23 21:08

    Точно този е лош пример за животновъд. Животните му са диви и живеят по балкана без никакви грижи унищожават замеделската продукция на повечето земеделски производители в района на селата Глухар Островица и Вишеград .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/2/23 22:05

      Демек има животни. Те казват, че няма. 🤔

      Изтриване
    2. Анонимен26/2/23 09:24

      Как така хем ще са диви и ще са по балкана, хем унищожават продукцията на полето?

      Изтриване
  3. Анонимен25/2/23 21:56

    Давай две на начачничката и поедно на проверяващите и тамън!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/2/23 22:12

    Такса спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/2/23 23:52

    Неджо е справедлив към всички. От свински пост дюшек не става, от долните ти колеги приятел не става.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/2/23 07:47

    Проаверяващите и началничката са достойни държавни служители за подражание Първо всяко животно трябва да е в своя животновъден обект второ който не се грижи за животните си те са безстопанствени .Били са диви ,ами и животновъда също ще стане като животните и ще се ги научи да вървят след него .Всички животновъди като този който в случая не се чувства като стопанин н атези животни ,а ги пуснал безстопанствено да правят поразии на добросъвестни хора да нямат право на подпомагане от държавата и от европата

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/2/23 08:04

    Трябва служителите да са в услуга на земеделците а не да се държат, като наказателен отряд. Също така да се променят и схемите за изплащане на субсидии. От къде на къде ще се субсидира отглеждане на мършави и безполезни породи “Родопско късорого”, което дава мляко колкото коза? После ще се чудите защо цената на млякото, кашкавала и сиренето е толкова висока. Съвсем ли не останаха кадърни чиновници?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/2/23 17:44

      Тесен специалист родопско късорого говедо е автохомна порода тоест отглеждане пасищно и е порода за месо

      Изтриване
  8. Анонимен26/2/23 12:49

    Господ да ви пази от кадри на комуняги.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/2/23 14:44

    Гледам си животни, коля и продавам субсидии не съм ползвал никога и нямам намерение да храня чиновници паразити.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/2/23 15:35

    Срещу измамници ,далавераджии лъжци и бабаите точнао така трябва да се държи катно наказателни отряди ,иначе ще произвеждаме още и още от същото ,нахранимайковци и измамници и крадци .Да стане истински животновъд и със труд , пот ичестност да препитанието си .Колко и на кого плаща този животновъд дето свободно и безпрепятствено и безстопанствено се движат по чуждите имоти без надзор над животните си .Хайде холан и то250 добитъка .Какви грижи полага ,та иска и да му плащат субсидии аЙДЕ ДЕ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/2/23 17:32

    Животновъди съм, имам 200 крави и не получавам субсидии, не искам разни сюлю и пюлю от фонд земеделие да се подиграват с мен. Съветвам всички животновъди да се откажат от субсидии и да видим тогава тия чиновници "проверяващи" и техните началници за какво ще получават заплати!!!!!!!!???????????.?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/2/23 17:32

    Животновъди съм, имам 200 крави и не получавам субсидии, не искам разни сюлю и пюлю от фонд земеделие да се подиграват с мен. Съветвам всички животновъди да се откажат от субсидии и да видим тогава тия чиновници "проверяващи" и техните началници за какво ще получават заплати!!!!!!!!???????????.?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.