24rodopi.com/Общество

"Земетресението е голям тест за турския президент Реджеп Т. Ердоган. Огромна трагедия. Бедствие, което се случва от двете страни на една граница, която разделя лошото място за живеене и един огромен район, където животът е сравнително по-добър, където 13 млн. души са изнервени и очакват държавата да направи това, което би направила една Япония в такъв момент".

Това коментира пред Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.com.

Той сподели, че в Туитър, в социалните мрежи, в разговорите по телефона, случващото се в бедстващите райони изглежда малко по-различно, по-отчайващо, от това, което хората виждат на телевизора. "Турците казват е, че не достигат кранове, екипи, че няма ток, че няма къде са спят. Оцелели от труса хора ще си отидат от хипотермия, от липса на лекарства, на храна, на вода", каза той.

„Без съмнение е огромна трагедия, природно бедствие, което е тест за цялата планета. Случва се от двете страни на една граница, която разделя лошото място за живеене и един огромен район, където животът е сравнително по-добър. Разбира се, ако беше на територия с по-работещи институции и спазване на правила, ако щете и по-подготена сеизмична школа и съответен механизъм на контролиране на строителните дейности, толкова отчайващо зле нямаше да изглежда ситуацията цели 4 дни след земетресенията“, каза Андай в разговора с водещата на предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Людмила Железова.

В понеделник, дългите часове след земетресенията събират болката на милионите бедстващи в две изречения – „Помогнете, моля!“ и „Къде е държавата?“, подчерта Андай.

„Самият Ердоган призна, че в първия ден е имало големи пропуски.

След вторник нещата изглеждат някак си по-подредени като организация, ако съдим от това, което върви по телевизора, но социалните мрежи не са толкова пестеливи. Дори днес в ефира на една от телевизиите се случи скандално прекъсване на живото включване, когато репортерът изреждаше как хората се тълпят около огньовете, за да оцелеят в студа, как на въпрос защо не са в палатките си, те отговарят „Няма ток, няма газ“, как цели семейства няма кой да погребе и т. н. минусови вметки за организацията, репортерът бе нападнат, че е провокатор и живото предаване бе прекъснато", разказа Андай.

Той отбеляза и трагедията със семейството на нашенката Айлин Канмаз, за която 24rodopi.com пише от вторник.

„Жител на Антакия, Хатай, който е зет в ардинското село Бял извор, през миналото лято разказва как със съпругата си – наше момиче, са купили апартамент в луксозен жилищен комплекс, и този младеж споделя как самият той с неекспертно око вижда некачественото строителство. Половин година по-късно този огромен комплекс се превърна в негов и на дъщеря му ковчег, издирват се жена му и другото дете. А наоколо също високи сгради, но си стоят. Това високо строителство върху земетръсна зона е недопустимо, това е отговорност на държавата. Икономиите и некачественото изпълнение са извършено престъпление“, каза Андай.

Журналистът разказа и за голямото земетресение в Турция през август 1999 година, когато в Западна Турция загинаха близо 18 хиляди души.

„Аз и колегата Венци Венков бяхме екипът на вестник „24 часа“ в района на бедствието. Венци беше успял да замине по-рано, буквално часове след земетресението, и когато се видяхме и той разказваше видяното, бях реагирал по странен начин с думите: „Видял си края на света, когато ги няма спасителите за евентуалното продължение на света по нов начин“.

Спомням си, че когато след седмици заминахме пак, шефът на пожарна в Измит ни даде една супер моделна кола, която бяха получили като помощ от Германия, и заедно с придружител обиколихме местата на бедствието. Тогава си направих извода, че след такова земетресение раните почти не зарастват.

Но тогава съседите бяха безкрайно много благодарни на България и особено на нашите огнеборци, които денонощно работеха на терен. Ако имаше анкета за най-добрите хора на света, турците тогава щяха да посочат българския народ.

Спомням си и онзи хит с много хубава мелодия и разтърсващи думи, звучат така: „Не се раждайте деца, на тази земя освен смъртта, всичко друго е лъжа!“, разказа Андай.

Той изрази съжаление, че „темите за земетресението и за изборите ще вървят като братче и сестриче. Политиката ще яхне тази трагедия. Самата Турция ще отиде на избори с раната "земетресение".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/2/23 10:08

    Защо властите още на първия ден не мобилизираха войската щяха хиляди спасени живота.Явно на диктаторчето не му дреме.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/2/23 10:28

    Дайте на японците да строят жилищата, със закон трябва на турците да се забрани да строят!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/2/23 11:48

    Болезнената изповед на жертва на земетресението
    „Купих всичко от света, най-съвременни малки уреди за моя дом.
    Напълних гардероба си с маркови дрехи, но краката ми бяха боси, докато бягах от земетресението..
    Колко безполезно е всичко.Никой, който оцелее, никога няма да бъде същият като преди."

    ОтговорИзтриване
  4. zaferiyus10/2/23 11:58

    ИСТИНАТА ОБВИТО В МЪГЛА.
    Само минути след земетресението получих съобщение, съпругата ми каза, станало земетресение в Турция, питах колко, тя каза 7.4.
    Казах й че това е лошо и сигурно всичко е изравнено с земята.
    От юли 1989 до юли 1993 година бях шеф на строителните работи на Атабай които произвежда и Нурофен.
    Запознат съм с това кое как и с какви материали се строи.
    Заради постоянните ни дразги по отношение на строежите напуснах.
    След голямото земетресение Бюлент Зеки Атабай ми се обади каза Чоджум в това което е строено по твое време няма и пукнатини.
    .....
    По необясними причини Турските власти премълчават истината.
    Разрушени са десетки многоетажни сгради, след полунощ, значи живущите са си били по домовете.
    Всички те са под руйните и ако не бъдат спасени навреме ще починат.
    Според мен над 150 000 души са на минути или часове от смъртта.
    Гледам как нови сгради които още са на фаза строеж се разпадат като кибритени кутийки, има и нови на година две също рухват.
    Аби трябвало след голямото земетресение през 1999 година да има строг контрол върху строителството.
    ......
    Аллах да помогне и даде сили на тези дето са под руйните.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/2/23 12:17

    Браво Г-Н. АНДАЙ. МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ БРАВО. (НЕ СЕ РАЖДАЙТЕ ДЕЦА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ОСВЕН СМЪРТА. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА) ПЕРФЕКТНО ГОСПОДИН АНДАЙ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/2/23 12:27

    Оставете тия празни лафове"диктатор" миктатор ако не искате да помагате на народ в беда просто замълчите и тихо си живейте лайнярския си живот.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/2/23 12:32

    Един съвет към Ердоган:Отнемайте турските паспорти на тия лайнари които отидоха в Турция след 1989г.Тия лайнари са двуличници-Нито обичат България нито Турция.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/2/23 12:32

    Един съвет към Ердоган:Отнемайте турските паспорти на тия лайнари които отидоха в Турция след 1989г.Тия лайнари са двуличници-Нито обичат България нито Турция.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/2/23 14:26

    Браво на Ердоган целия свят помага на Турция това означава че Турция има авторитет благодарение на Ердоган а не както беше преди 20 години страна от третия свят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/2/23 19:31

      Браво ли?Неговите хранени хора строиха тези жилища,които сега станаха гроб на хиляди.Когато стана голямото земетресение 1999г. Ердоган и партията му използваха мъката на хората, като опозиция обвиниха държавата и предишното правителство за некачественото строителство,възползваха се ,станаха популярни и дойдоха на власт.После Ердоган започна да дава на свои хора обществените поръчки,строителството,а там.....видя се как е строено.Само че хората на Ердо не са онези инженери,архитекти,строители,които работеха преди той да дойде на власт.Това са хора с купени дипломи.А кадърните ,умните ,знаещите ,можещите Ердо и партията му вкараха по затворите или прогониха от страната.Защото умните не навеждат глава,пък на Ердо такива не му трябват.Ето резултатите след толкова години.А светът помага нтурците,не на Турция и не заради Ердо.Гърция първа прати помощ.Да не мислиш,че ако Ердоган беше попаднал под рухнала сграда някой щеше да се засили да помага.Нищо общо няма авторитета,тука човещината е важна.И впрочем Сирия е от третия свят,авторитет едва ли има кой знае какъв-за там помощите не са спирали от
      години,а сега още повече.Тъй че целувай задника на Ердо щом ти е вкусно,ама не приказвай глупости.И.....нещо май не виждам помощи от Кувейт,Арабските емирства,от САЩ пък хич..........Русия,Полша,Унгария,Чехия,Сърбия,Албания,Великобритания,Белгия..много станаха и още има-от тях кой прати помощ?Балканските държави помогнаха досега-значи само тука му е и авторитета

      Изтриване
    2. Анонимен10/2/23 21:04

      От горе писаното разбрахме кой ти е дал дипломата.

      Изтриване
  10. Анонимен10/2/23 21:51

    Анонимен 19:31 май си много мераклия негрите от САЩ да ти опънат жената. Твоите американци даряват 85 милиона долара, американец си пък не знаеш тия работи а що се отнася за Ердоган той е най големия политик в света но ти си толкова тъп че не можеш да разбереш това.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/2/23 08:49

    Докарайте японски и германски инженери да ви тестват старите сгради и да контролират новото строителство.1000 пъти по евтино и по качествено ще е.Турция беше 50 години назад от цивилизования свят,сега отиде още 50.А това земетресение което се очаква близо до Истанбул ако се случи повярвайте че тогава ще иде 200 години назад!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/2/23 10:46

    Ердоган е велик за една година ще им построи домове на пострадалите,а тия дето не го искат да духат и да напуснат Турция света е голям и широк шарлатани,алтълъ маса масасъна к...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.