24rodopi.com/Регион
„В сезона на чакалите сме, което е много лоша новина за нас, животновъдите. Множат се постоянно, не се страхуват от нищо. От близката гора влизат направо в селото вечер, след 19 часа. Идват за агнета, но има изядени и кокошки“, споделя тревогите си пред 24rodopi.com 51-годишният Сабахтин Байрамали от Скална глава.
Зачестилите случаи на нападения от чакали е от най-коментираните теми в селото. Загубите след набезите на хищниците са сериозни. Хората настояват за решение на проблема. Смятат, че трябва да се издават повече разрешителни за целогодишен лов.
Всъщност, за отстрел на хищник се полага дори премия, но въпреки отстреляните чакали, увеличената им популация прави тази мярка недостатъчна.
„Аз съм авджия, но не успях да поваля някой от хищниците, нападащи стадото ми. Много са хитри чакалите. Неусетно се появяват. И други ловци има в района, но резултат върху множенето на чакалите няма. Принуден съм цял ден да стоя прав с тоягата и да наблюдавам стадото. И това дава резултат – няма изчезнало агне от моето стадо“, каза животновъдът.
До 2005 година Себахтин е бил гурбетчия, на работа в Западна Европа. Решил да се завърне в родината, за да стартира собствен бизнес. Започнал с това, от което разбира най-много.
„От дете се занимавам с животни. Баща ми беше горски и винаги в нашия дом се отглеждали животни. Може да са били малко на брой, но винаги е имало животни“, допълва Себахтин Байрамали.
Както вече 24rodopi.com писа, от набези на чакали се оплакват и животновъди от Ненково, Костино и други населени места. Двама кърджалийски ловци отстреляха край Костино чакал, докато разкъсва новородено теле.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/2/23 09:24

    Да не се получи, че всеки, който си защити кокошките ще ходи на съд?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/2/23 10:53

    Чакалите са пуснати от различни природозащитници преди няколко години и сега популацията толкова им се увеличила и няма спиране. Този проблем е в цяла Бг.. Някой им плаща за това уж помагали за био разнообразието. Снимайте ги когато се появят във вашите насели места съмнителни коли затворен тип

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/2/23 11:39

    Аааа сакън да не си убил някой чакал гръбначно животно 😉😉😉😉е ще те осъдят като едното чудо даже не си го помисляй по добре им купувай по един чувал гранули храни ги гледкай си ги по евтино ще ти излезе 😉😉😉 дейба и сбъркан свят, ако тия дето ги защитава кучкарките някой от дядовците им ако знае какви ги вършат тях ще причукат с гегите 🙂🙂🙂

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/2/23 12:14

    Yasa sen abi kurbanliklari yine senden alcaz abi.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/2/23 14:26

    Ловджия ама с купен китаб. Моя документ съм си изкарал още като войник в Марица, пред комисията на стрелбите само им направих показно как се стреля .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/2/23 18:20

    Ще ядосаш кучкарките бай Сабахтине ! И чакалите имат дълъг език . Недей да ги трепеш, защото ще те съдят !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/2/23 10:29

    Хур ба себаттинага бен аркандайън

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.