24rodopi.com/Общество

Близо 10 000 лева трябва да върне фермер от Родопите, защото си и е позволил да продава продукция от 25 кокошки.

Това е решението на съда в Кърджали след като Темида е сезирана от Националния осигурителен институт.

„НОИ иска заличаване на стажове за работа като земеделски производител. Искат обратно парите за безработица“, споделя пред 24rodopi.com Емрах М.

„Регистрирах се като фермер с 25 кокошки през 2018 г. и си плащах редовно осигуровките за 12 месеца към НОИ. Тогава получих обезщетение за временна нетрудоспособност. Сега НОИ отказва да ме признае за земеделски производител и иска връщане на всички пари, които е платил. Каква е моята вина тук? НОИ ми признаваше статута, но сега отказва.

Ако са необходими най-малко 50 пилета, защо областната дирекция „Земеделие“ приема регистрация на земеделски стопани? Защо НАП приема плащане като фермер?

Освен това НОИ приема и проучва, когато кандидатства за помощ навреме и сега търси възстановяване със задна дата. Така се осигуряват хиляди хора в региона. Всички ли ще бъдат разследвани?“, пита Емрах.

През 2019 година той кандидатства за помощ. Документите му са приети  за изплащане на евросредства за земеделски производител от Фонда.

„Откровено признаха, че няма нарушения и пропуски в документите и не направиха възражения. И направиха необходимите плащания. В момента обаче не приемат тези документи. Незаконно е първо да се приеме и след това да се отхвърли“, споделя родопчанинът.

„Искат ми лихва все едно съм получил парите с измама. Сами приеха всичко, сами го изпратиха. Те не прилагаха законите от онова време. Сякаш аз съм виновен“, посочва мъжът.

„Лицето няма право да предлага на пазара, ако има произведени в обекта си суровини и храни, тъй като отглежданите от лицето птици са единствено с цел добив на суровини и храни за лична консумация, следователно лицето не е изпълнило разпоредбата. Неоснователно са изплатени 7418.27 лв., представляващи парично обезщетение за бременност и раждане, парично обезщетение за отглеждане на малко дете. Дължимата сума от 9966.50 лв. следва да бъде внесена по сметката на ТП на НОИ Кърджали“, се посочва в решението на съда.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/3/23 08:47

    Честито на простия амуджа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/3/23 16:19

      Ти си голям неарделталец!!!

      Изтриване
  2. Анонимен1/3/23 08:52

    Прошка за петела

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/3/23 08:56

    За кокошка няма прошка

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/3/23 09:57

    много правилна е санкцията. научиха ги тези хора да не работят а да мамят държавата с фиктивни стопанства и точат системата .това е схемата на дпс в нашите региони.проверки и сакции

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/3/23 14:20

      Тук не става въпрос за фиктивно отглеждане на 25 кокошки. Става въпрос, че не му разрешават да продава продукцията от тях, което е глупаво.

      Изтриване
  5. Анонимен1/3/23 12:45

    С 25 кокошки болнични, стаж за пенсия , кой не мисли с главата да му са здрави краката.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/3/23 17:52

    Проблемът е, че дирекцията по земеделие приема регистрация като земеделски производител, нап и нои ти взимат месечни вноски. дирекцията по земеделие да регистрира за фермера само търговско.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/3/23 18:43

    25 kokochki,za tjah njama prochka.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/3/23 22:27

    Спираш да плащаш на тази скапана Американска Държава и ще се почувстваш по добре😉..

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/3/23 03:28

    Продължавай да гласуваш за американските партии в България!
    Спукана ти е работата!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/3/23 14:58

    Тази Американска държава трябва да спре да плаща фалшиви телкови пенсии взети с рюшвети.Само това ли е колко хора купуват фалшиви стажове за да се пенсионират с 15г стаж.Това се случва само в Американска държава.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/3/23 15:02

    Познавам хора които са заминали през 70-те години внасял осигуровки в Турция а идва купува фалшив стаж пет години и получава по болест пенсия защото в Търция не дават пенсия по болест.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/3/23 19:31

      Дали и сега,го искат обратно,този бай ганьо не можах да го разбера.

      Изтриване
  12. Анонимен2/3/23 15:06

    Досега къде е била тази Американска държава защо не е открила тези мафиоти.Нашите хора живеят бедно но няма какво да правят защото партията им ги лъже за да са добре върхушката на ДПС.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/3/23 18:09

    Гадни Копелета са българите! Какво му завидяхте на човека???

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/3/23 19:34

    Не, в никакъв не бива да се обвинява основно потърпевшия. Твърде много злословни коментари има тук, много лоши хора сте да се радвате на чуждото нещастие но согурно и вашите животи са тежки... Така, по същество. Основната вина тук е на държавата, при така поставената ситуация човека е декларирал всичко точно, поредица от чиновнически грешки води до неправомерното му приемане в програмата. В момента излиза че се очаква гражданина да се самопроверява и да гарантира че е законосъобразен, т.е. да изземе функциите на институцията която е заинтересовано лице, в случая ДЗФ изглежда.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/3/23 23:06

    Има Видовден. Всеки гледа да направи някаква мушенгия и си мисли че ще му се размине, но един ден идва денят на разплатата......и равновесието е овладяно. Така че честито на пострадалия.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.