24rodopi.com/Общество

„Бях болен и синът е теглил 300 лева бърз кредит. Сега се оказва, че дължи почти 1 000 лева“, споделя пред 24rodopi.com жител на кърджалийския квартал „Боровец“.

Опростеното кандидатстване за заем и бързото и лесно отпускане на парите решили проблема с лечението, най-вече купуването на скъпите лекарства.

Жителят на Махалата е притеснен, че 1 000 лева, натрупани от твърде високи лихви, реално правят сина му неплатежоспособен, защото сумата продължава да нараства.

През последните месеци се наблюдава сериозен ръст на "лошите" бързи кредити, коментират кредитни консултанти. Необслужените заеми надхвърлят 10%. Причината е, че българите вече теглят пари, за да покриват текущите си сметки.

"Напоследък фирмите за бързи кредити предлагат суми близки до малките потребителски кредити и така от суми от  200 лева – 400 лева, в момента виждаме все повече оферти за бърз кредит от 1000 лева - 10 000 лева. Да вземеш обаче такава голяма сума като бърз кредит,  за период до 5 години, оскъпяването е жестоко", обяснява пред Нова нюз кредитният консултант Тихомир Тошев.

Така, ако изтеглим сумата от 3000 лева за период от три години  ще върнем 8500 лева.

"Ако изтеглим 3000 лева от банка за три години ще върнем 3 400 лева. Тоест в единия случай ще платим 400 лева оскъпяване върху кредита ни за този период, а в другия ще платим 5500 лева. Много хора не осъзнават, че избирайки такъв продукт, месечната вноска, която 220 лева - 230 лева им изглежда поносима, но всъщност трябва да сметнат 36 месеца по тази сума и ще видят колко много плащат за тези пари", добави още Тихомир Тошев.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/3/23 09:10

    Винаги съдията може да раздаде справедливост, ако реши де.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/3/23 09:33

    Респект на човека.Къде е държавната администрация да наложат контрол на тези мутри.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.