24rodopi.com/Регион

51 са участниците в турнир по шахмат за Купата на Кмета на община Кирково, който се провежда днес. Надпреварата, която е в рамките на програмата за отбелязване на 109 години от създаването на Община Кирково, се организира от Общинска администрация, съвместно с шахматен клуб "Арда"- Кърджали.

Състезателите ще се съревновават в 7 кръга по швейцарската система с контрола за игра 15 минути+ 5 секунди.

Най-малкият участник е на 8 години – Али Изет от Чорбаджийско, а най-възрастният – момчилградчанинът Кязим Местан е на 73.

Община Кирково е създадена на 26 март 1914 г. като Селско общинско управление – Кирково, Гюмюрджинска околия. Многобройните административно-териториални реформи я водят на околийско подчинение към Смолян, Крумовград, Момчилград. След 9 септември 1944 г. е преобразувана в Селски общински народен съвет Кирково.

При образуването на общината е имало само кмет - Мехмед Юсеинов. Впоследствие се назначава бирник за събиране на данъците от населението, а с течение на времето се назначава и секретар – писар. През 1956 г. общината е присъединена към Кърджалийска област, а след 1979 г. съществува като Селищна система Кирково. От 1987 г. обединява трите селищни системи - Кирково, Подкова и Бенковски с председател Наско Караджов. През 1990 г. се назначава Временна изпълнителна управа с председател на временната управа Иво Младенов. През 1991 г. за кмет е избран Мустафа Емин, а за председател на ОбС Али Юсеин. С провеждането на местни избори през 1995 год. Мустафа Емин е избран за втори мандат, а председател на ОбС е Фатме Хасан.

В момента кмет на община Кирково е Шинаси Сюлейман, а разпоредителният орган се ръководи от Сали Рамадан.


 ВИДЕО: 51 шахматисти в "битки на логиката" за Купата на кмета - тук

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.