24rodopi.com/Политика

Проф. Любомир Халачев, сценарист и режисьор ще представи авторския си филм „Бойните маршове на България“ на 20 март, понеделник, от 18.00 часа в конферентната зала на хотелски комплекс „Арпезос“ в Кърджали.

Събитието се посвещава на Деня на Тракия – 26 март и 110-та годишнина от превземането на Одринската крепост.

Входът е свободен.

Проф. Любомир Халачев е водач на листата на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ за 9-ти МИР – Кърджали (№ 14 в бюлетината). Зрителите ще имат възможност да му зададат въпросите си както за филма, така и за ангажиментите, които поема като кандидат за депутат от региона.

Филмът „Бойните маршове на България“ представя песните на Българското възраждане, изпълнявани от българските полкове по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Тези песни са водили в атака победоносните български полкове по фронтовете на петте войни, водени от Третото българско царство през последното столетие. С тях на препълнените градски площади са посрещали оцелелите герои.

Това са песните, които не оставят равнодушно нито едно българско сърце, където и да се намира по света. Вълнуващ филмов разказ, който ни води през старите фотографии, архивни ленти и спомени от столетие, наситен с красива маршова музика, изпълнена от най-добрите военни оркестри.

Във филма са представени разказите на акад. Георги Марков, Красимир Узунов и др. В интервю за БНР през 2018 г. Красимир Узунов споделя, че е обикалял антикварни магазини, купувал стари плочи и партитури, за да реставрира станалите толкова неудобни след 1945 година бойни маршове. Той разказва, че „Велик е нашият войник“ е написан преди почти 100 години край Охридското езеро. Тя е химн на българската армия от 2005 година, но тогава се оказва, че нито в „Златния фонд“ на БНР, нито във военните архиви има звукова памет за автентичното произведение на Михаил Шекерджиев и Константин Георгиев – бойният марш на 23-ти пехотен Шипченски полк. За пръв път този химн е бил изпълнен на Рибарския площад в Охрид през 1916 г.  Командирът на полка се разплакал, защото в песента е описан целия път на полка от началото на Първата световна война.

Повече интересни факти можете да научите при прожекцията на филма.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.