„Офис“ на 1400 метра - кравите, конете, оборът
24rodopi.com/Общество
Търговия, бизнес, работа в офиси и… в един момент „кабинетът“ се мести на над 1400 метра надморска височина. Там, където съратници са баирите, върховете им докосват небето, а дори слънцето милва със сурови лъчи. Там, където работата започва далеч преди изгрева…
Едно хоби, което вече е пленило цяло семейство.
„Брат ми първи се реши, а след това и аз се запалих“,
споделя за „Родопи voice“
Анастас Караджов. 32-годишният родопчанин вече е фермер. Един родопски каубой,
който решава да се захване с животновъдство.
Семейството вече разполага с обор, земи, и отглежда 35 крави
и телета от породата късорого родопско говедо. Започват през 2020-та година.
Дори още не са получили първата си субсидия от европейските фондове. Цялата им
инвестиция към момента е със собствени средства.
Стопанството им се намира над село Момчиловци. Идеята на
Караджови е да увеличат стадото до 100 броя през следващите години. Първо обаче
ще развъдят и друга месодайна порода-Абърдийн ангъс.
Надяват се през тази година да получат и първите европейски
средства за подпомагане на млади стопани.
„Значи това е едно хоби. Което обаче погълна цялото ни
внимание. Брат ми беше толкова запален, че тази страст обхвана мен и баща ни.
Сега всички сме ангажирани с фермата. Тази умора, след целия работен ден с
животните, не може да се сравни с излизане вечер от офиса, от кабинета.
Натоварването е огромно, но насладата и удовлетвореността са изключителни“,
казва Анастас.
Решени са: продължаваме, въпреки трудностите.
А те са доста. Проблем е ниската добавена стойност в този отрасъл.
„В Смолянско няма нито една кланица. Изкупната цена е много
ниска. Говорим за 3,50-4 лева за килограм живо тегло. Едно добиче излиза около
1000 лева. След това цената му става четворна и петорна до крайния потребител.
А целият труд пада върху животновъдите. Първо-грижи за майката, после
осигуряване на породист бик, след това грижи за теленцето в рамките на близо
година. В нашия регион зимата е около 6 месеца. Подхранването за този период
излиза много скъпо. Разходите са големи“, посочва Анастас.
Идеята на семейството е всички животновъди в региона да се
обединят в Сдружение, което с общи сили да реализира един затворен цикъл на производство,
а не да продава месото на безценица.
Друг проблем е субсидията, която се определя на единица
площ. Според стопани, нормативната уредба трябва да се промени. Плащанията да
са на единица реализирана продукция-месо и мляко. По този начин ще се избегнат
и всякакви измами с пасищни площи.
„Бюрокрацията също е проблем. Сложна и тромава документално
процедура. Всички тези неща спъват развитието на отрасъла“, споделя още Анастас
Караджов.
Живеете сред природата и ядете свежа храна и хубаво месо. Това ли е ключът към доброто здраве? Има ли специфични „каубойски лекарства“ и добавки, които да препоръчате за стимулиране на имунната система ?
ОтговорИзтриванеТози който произвежда за съжаление не може да яде от собственото си производство
ИзтриванеTegridy farm.
ОтговорИзтриванеDobicetata ot snimkata sa slabicki,hranete gi po vece.
ОтговорИзтриване