24rodopi.com/Общество
Бойко Борисов няма да е номинацията на ГЕРБ-СДС за министър председател.
Докато ПП-ДБ продължава да отрича всякаква възможност за сътрудничество с ГЕРБ-СДС, водачът на герберите е помолил президента Румен Радев да отложи с няколко дни връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Надеждата на Борисов е, че така ще спечели малко повече време, за да води преговори с ПП-ДБ да подкрепят редовен кабинет на ГЕРБ-СДС.
Това е акцент от започналите консултации за съставяне на правителство. Първи при президента Румен Радев бяха Борисов и хората му, а след тях – лидерите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.
Вторите са категорични, няма да подкрепят кабинет с мандата на първата политическа сила. Те искат втория мандат, за да предложат кабинет, който се надяват да бъде подкрепен от групата на Борисов.
Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда 523,04 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли. В момента тя е 467 лева. Максималната пенсия остава 3 400 лева. Минималната социална пенсия ще бъде 276,64 лева.
Увеличението на пенсиите от 1 юли е по силата на така нареченото "Швейцарско правило". Разходите за пенсии ще се увеличат с 23,6% спрямо миналата година и ще надхвърлят 19 милиарда лева. Предвижда се средната пенсия да достигне 788.10 лева.
Минималният осигурителен доход от 1 юни ще се увеличи от 710 на 780 лева.
Минималното обезщетение за безработица остава 18, а максималното 85,71 лева на ден. Минималното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години остава 710 лева.
Софийската градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ, за да бъде привлечен към наказателна отговорност.
Имунитетът на Василев, който се присъедини към ПП, след като напусна ИТН, се иска по дело, образувано миналото лято. В предложението си до Гешев наблюдаващият прокурор сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на Василев като обвиняем за принуда. На 13 юни 2022 г. Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ото Народно събрание.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/4/23 08:02

    pensioner premier, pensioner prezident...izpalnitelna i paradna vlast na dementirali pochitni laureati komunizi. never shengen, hele i s taz fashistka kmetska regional administracia...hepten, hepten

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.