24rodopi.com/Общество

Народните избраници от 49-ото НС ще взимат повече пари от предшествениците си в 48-ия парламент. Причината – депутатските възнаграждения се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор.

Заради по-високите доходи там, основното възнаграждение на новите 240 ще е почти 6400 лева, без клас прослужено време или допълнителни възнаграждения за участия в комисии например.

Това е с 801 лева повече от предишния парламент.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината e, че депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който оглавява 49-ото Народно събрание, ще получава поне 9 844 лв.


Инициативата на "Има такъв народ" за събиране на подписи за референдум за президентска република завърши с неуспех. За тримесечния срок, с който разполагаше по закон, комитетът е успял да събере само 145 193 подписа.

По сега действащия закон, за да бъде разгледано искането за референдум от Народното събрание, инициативният комитет трябва да е събрал минимум 200 хил. валидни подписа. Слави Трифонов отбелязва във Фейсбук, че подписите, събрани от "Има такъв народ", са недостатъчни и сега такъв референдум няма да бъде иницииран.

 

ПП-ДБ искат да сформират правителство на малцинството с втория мандат, но без министри на ГЕРБ в него. Това твърди съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

По думите му вариантите пред първата по големите политическа формация са няколко. В първия партията на Бойко Борисов трябва да се коалира с ДПС, БСП и ИТН. Вторият вариант бил разговори с ПП-ДБ. Те обаче също идвали с условности. „Ние казваме: Не можем да подкрепим с първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ министри в нашето правителство, но искаме правителство”, посочи бившият министър-председател.

Той допълни, че ако бъдат поканени на разговори от ГЕРБ, ще отидат, за да говорят за политиките, по които биха работили с втория мандат. „Аз не бих дал празен чек на никого”, подчерта Петков.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. 240 пръча в народното събрание.....Ужаааааааас....Българското стадо е под 5 милиона вече и за какво ни са толкоз търтеиииии в народното събрание...идат пак нови предсрочни избори

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/4/23 21:21

    Deyba mamicata viiii

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/23 21:36

    Ох на батко 6400 бим берекет

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/23 23:27

    6400 leva hey yavrum hey a v kardjali domati ne mogad da si kupyat horata. Yasasin ozgurluk

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/4/23 23:36

    A be Slaveya si e dobre s pesnite- kade se turga i toy v politikata

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/4/23 08:45

    Направете субсидията на 1 лев както я гласувахме за да спре купуването на гласове.Намалете поне с 100 броя неграмотниците в нар-то събрание.И без това комисиите вършат работата.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/4/23 08:53

    БЕЗСРАМНИЦИ! ХОРА БЕЗ МОРАЛ! А ние с мизерните пенсии с 550 лв??? Нерде 6400, нерде 550 лв.? Трябва РЕВОЛЮЦИЯ, бедните срещу такива нахални, наглеци! Крайно време е народа да се надигне!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/4/23 09:58

    Те ще получават по 10 000,а ние с гайдите с по 550 лв пенсия ще духаме супата.Какво като си ручал жабетата цял живот за България? НЯМА ПРАВДА! Но винаги има Видов ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/4/23 12:11

    Видяхте ли кои са крадците на Р.Б...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/4/23 21:16

    Браво,взимат бързи решения .А колко са на минимална което не е помръднало. Вище Франция.Ами къдее Париж къде е София.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.