24rodopi.com/Общество
По професия Йорданка Господинова е лекар, а по душа – номад, лудо влюбена в свободата.
„От сутрин до вечер гоня своя път, а нощем - мечтая. За всичко онова, което не съм открила или пък, може би, още не съм търсила. Навярно южният вятър на Станимака или красивите легенди и предания, с които съм израснала, са причината да бъда такава - нестандартна, балансирана, търпелива, вдъхновена, енергична, мултифункционална, понякога остра, но винаги истинска…“, споделя в своята поезия Дани.
Въпреки, че практикува лекарската професия вече над 20 години и познава в дълбочина процесите, които движат човешкото тяло, известната кърджалийка сама попада в капана на наднорменото тегло. След като успешно сваля 29 кг., високо кръвно и висок холестерол, Дани създава проекта Smart Diet, който ефективно и успешно, на базата на изградени принципи и правила, помага на стотици хора да загубят трайно килограми и да подобрят здравето си, пише за нея tbmagazine.
Д-р Йорданка Господинова обучава хората как да се хранят и живеят правилно и променя навиците им, както и самите тях за цял живот.
Какъв е нейният живот днес и послания, с нея разговаря екип на tbmagazine.

Дани, каква е твоята житейска скорост днес от 1 до 10 и автоматик или ръчна?
Може би житейската ми скорост е 8 и по-скоро ръчна. Обичам да търся баланса във всичко, което правя, защото мисля, че е необходимо да не забравяме в динамичния ден, че животът се случва между интервалите, в които сме целенасочени. Точно в тези моменти е хубаво да бъдем осъзнати към какво се стремим и защо, а не да „препускаме“ припряно, стремейки се да свършим всичко наведнъж. Моята житейска скорост е онази, която ми позволява да постигам качество в нещата, които правя и да следвам вътрешните си стандарти. Метафорично казано, макар и удобни, автоматичните скорости ни лишават от удоволствието да „изпипваме“ детайлите, а в тях се крие тайната на удовлетворението в края на дългия и уморителен ден.
Как „новото“ време днес променя житейската скорост на жените?
Вярвам, че природата е дарила жените с много важно качество и това е – тяхната адаптивност. Благодарение на нея, независимо от житейската скорост или ситуацията, в която е, по-нежната половина от човечеството намира начин да се развива професионално и да се възползва от всяка нова възможност, която се открива напред. Може би, съвременната жена е по-забързана и има по-малко време да се впише в амплоато на типичната домакиня, но ако е достатъчно интелигентна, осъзната и находчива, тя се научава да разпределя времето си по начин, който да й позволи да се наслаждава на живота във всичките му форми и да въплъщава, превключвайки умело ролите на професионалист, майка, домакиня, съпруга.
Кои са качествата, които са най-важни за жените?
Според мен най-важните качества за жената са онези, които й позволяват да запази своята женственост. Независимо от външните обстоятелства, в които се намира. Жената трябва да излъчва стил, нежност, деликатност, премереност в реакциите си, но и решителност в подхода към постигане на целите си.
Диетите са вечната тема, а много често и тормоз за почти всяка жена.
Какво би посъветвала дамите в тази посока?
Лично аз вече не смятам, че диетите са тормоз. Казвам „вече“, защото също преминах през период, в който пробвах различни решения за постигане на добра фигура, докато не осъзнах, че решението е свързано с постигане на осъзнато хранене. Бих посъветвала всяка дама, която се бори с излишни килограми, да се стреми да се храни здравословно, планирано и доминиращо с продукти, с които ни е дарила природата. Ако тази борба е твърде трудна, дамите винаги могат да получат подкрепа от хора, които са спечелили битката с килограмите и да се присъединят към отбора на победителите.
Как постигаш тази перфектна фигура? Жертваш ли нещо?
Поддържам фигурата си, хранейки се планирано и предимно с храна, приготвена от мен, като се стремя в менюто ми да присъстват максимално сезонни продукти. Това, което „пожертвах“ по пътя към постигане на тази моя цел беше старият ми начин на хранене. Всъщност тази „жертва“ беше едно от най-важните решения, които някога съм взимала и благодарение, на което сега се чувствам прекрасно, изпълнена със свежест, здраве и енергия. Формулата е да се сбогуваш с „отровите“ на нашия век – рафинираните захари и некачествени продукти, и да заложиш на индивидуалните потребности на организма от естествени качествени източници на енергия. В момента, в който човек се справи с емоционалната си зависимост от вредните храни, пред него се открива един нов свят. Точно този момент е най-труден, но когато премине, тялото ни се отблагодарява по начин, за който дори и не сме подозирали, че е възможно да се случи.
Имаш ли само „твое“ време?
Да, имам. В „моето“ време се отдавам на любими дейности – да творя, да чета, да пиша, да развивам дейността си. Това е времето, в което се връщам към себе си и не позволявам на динамиката отвън да нарушава баланса ми. „Моето“ време ми дава възможност да се запася с енергия, за да продължа вдъхновено всичко останало.
Снимка Светослав Ханджийски
Очаквайте: 7 "златни" съвета на д-р Господинова за добро здраве и кондиция 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/4/23 01:50

    Киро брейка ще ви обясни по добре за диетите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/4/23 16:30

      А доброто настроение
      идва с щипка вдъхновение.
      Пък има и траен ефект -
      помага във всеки аспект.
      Диетата, знай, е безплатна,
      безкрайно е тя благодатна
      и денем, и нощем, в зори ...
      Защо не опиташ и ти?

      Изтриване
  2. Анонимен17/4/23 13:00

    A Dieters Poem. Не напускайте! Все още не е оценен
    НЕ ОТКАЗВАЙТЕ, когато сте изяли твърде много и не можете да го запишете, и се чувствате като най-големия провал в града. Когато искате да се откажете просто ...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/23 16:30

    А доброто настроение
    идва с щипка вдъхновение.
    Пък има и траен ефект -
    помага във всеки аспект.
    Диетата, знай, е безплатна,
    безкрайно е тя благодатна
    и денем, и нощем, в зори ...
    Защо не опиташ и ти?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/4/23 05:02

    Хубавица!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/4/23 23:02

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.