24rodopi.com/Темата+
Кандидатът на опозиционния Национален алианс за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, ще посети днес компактно населената с български турци област Кърджали, съобщиха от централата на ръководената от него Народнорепубликанска партия (СНР).
Както първи 24rodopi.com писа на 10 април, Кълъчдароглу ще даде ифтар в Кърджали в съботната вечер. Преди това Кълъчдароглу и придружаващите висши функционери на партията ще посетят и поставят венци пред паметника Тюркян чешма в село Могиляне, издигнат в памет на 17-месечното момиченце, загинало по време на мирен протест на 26 декември 1984 година срещу процеса по насилствената смяна на имената на българските турци от тогавашния комунистически режим.
Очаква се гостите да посетят Джамията на 7-те девойки в Подкова, след което да поднесат цветя на паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград.
Вечерта Кълъчдароглу ще участват в религиозна вечеря ифтар в Кърджали, като на общата трапеза се предвижда да седнат стотици жители на града край Арда и региона.
74-годишният Кълъчдароглу ще се раздели с мартеницата, която носи повече от месец, закачайки я цъфнало плодно дърво в Кърджалийско, научи 24rodopi.com.
Лидерът на СНР ще бъде придружаван и от кметове на общини, побратимени с български общини.
Над 700 000 са избирателите в Турция с потекло от България (350 000 са с избирателни права и у нас) и техният вот е от значение за всяка една политическа сила. В този смисъл посещението на Кълъчдароглу в област Кърджали е възприемано като послание към тези избирателите.
Преди Кълъчдароглу външният министър Мевлют Чавушоглу пък участва в ифтар в компактно населения с български турци град Шумен на 12 април. В речта си Чавушоглу отправи специално поздравление от Ердоган, който е кандидат за нов президентски мандат. „Външният министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу присъства на ифтар пред Томбул джамия в Шумен. Благотворителната вечеря, в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, първият дипломат на южната ни съседка, сподели с над 1 200 души от Шуменско и съседните региони“, посочват колегите от 24shumen.com.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/4/23 08:46

    Някой знае ли може ли християни да дават Ифтар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/4/23 08:47

      Давай, няма страшно, в тази навалица никой няма да разбере.

      Изтриване
  2. Анонимен15/4/23 08:55

    Казахте ли му че първо трябва да види щъркел преди да си махне мартеницата, ако не е видял заведете го в чапловата колония където има 45 вида птици, там все ще се намери и някой щъркел измежду тях. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/4/23 09:08

    НЯМА НАЦИОНАЛНОСТ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ А ИМА ТУРЦИ.Защо няма турски българи в Турция,а има Българи.В България няма компактно населена с български турци ,а има компактно населена с турско малцинство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/4/23 10:47

      Тогава няма турци и в България а само българи щом и в Турция са българи ясно е !

      Изтриване
    2. Анонимен15/4/23 12:53

      Както Тодор Живков казваше Български Мюсюлмани.
      А не Турци!

      Изтриване
  4. Анонимен15/4/23 11:32

    1 лира няма да стане 1лев това си го набийте в тъпите си глави фалшиви двуличници(изселници от България в Турция). След изборите ще видите много черни турчета с американски и кюрдски бащи.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/4/23 11:59

    На вас българските турци какво ви пречи толкова да ви наричат така не мога да разбера, да си ви наричат както си искат. Един турчин който е родом и живее в Македония или Албания няма ли да е македонски или албански турчин? Ако се бяхте родили в Турция щяхте да сте си чисти и самот турци, но ако сте родени в България или имате български корени значи сте булгар тюркю!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/4/23 15:12

      ДПС са виновни,30 години не решиха как по право трябва да ни наричат,турско национално малцинство в БГ,както са признати българите като малцинство в Албания, Молдова, Украйна, Словакия

      Изтриване
  6. Анонимен15/4/23 12:33

    В Турция разбрахме колко е бил прав Тодор Живков че сме плът от плътта кръв от кръвта на българския народ. 34 години с гордост носим българските си имена не къде да е а в Турция, какво по голямо доказателство от това

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/4/23 12:33

    В Турция разбрахме колко е бил прав Тодор Живков че сме плът от плътта кръв от кръвта на българския народ. 34 години с гордост носим българските си имена не къде да е а в Турция, какво по голямо доказателство от това

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/4/23 12:39

    Трябва да няма двойно гражданство. Или си турчин или си българин няма такъв мелез хем турчин хем българин. Булгарските тайни служби спят ли какво прави турски политик предизборна в България, тука да не сме в Кюрдистан или Турция???????

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/4/23 12:39

    Трябва да няма двойно гражданство. Или си турчин или си българин няма такъв мелез хем турчин хем българин. Булгарските тайни служби спят ли какво прави турски политик предизборна в България, тука да не сме в Кюрдистан или Турция???????

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/4/23 13:36

    Ха сиктир холян,турчина си е турчин няма значение къде е роден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/4/23 20:08

      Като няма значение къде е роден ,защо вземате и българско гражданство, стойте си само с турското!

      Изтриване
    2. Анонимен17/4/23 01:56

      То ако трябва да избират между едно от двете познай колко турци ще останат.

      Изтриване
  11. Анонимен16/4/23 22:59

    Bay Tocho e znael dve i dvesta.Ne e kradjal ,kato mu otkriha nezakonno prisvoeno edno odealo.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.