24rodopi.com/Коментари/Политика

"И двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция", коментира в ефира на Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.com.

„Започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция. В тази роля на ръководството на Движението определено му е трудно да постигне баланс. Рахатът в баланса е невъзможен. Когато те използват няма начин да не сбъркаш и разни там ходове, философиски напъни а ла "вълкът сит и агнето цяло“ са обречени на нервно възприятие от електората, потенциалните партньори и най-вече от етноса“, заяви журналистът пред водещата Силвия Великова по „Хоризонт“.

На 2 април Движението имало очаквания от управляващата партия в Турция и опозицията, сега очакванията били в обратна посока.

„60-те хиляди гласа за ДПС не могат да се сравнят с поне 600-те хиляди, които могат да решат изхода от битката Ердоган - Кълъчдароглу. Около 350 000 са нашенците в Турция, които могат да гласуват и там, и тук. Но минимум два пъти повече са тези нашенци с право на глас в Турция на 14 май за президент и Меджлис - това са и заминали по стари спогобди, които нямат избирателни права у нас, това са деца на стари изселници, които някак си ще чуят посланията от България във връзка с турските избори“, каза Андай.

На въпрос на водещата Силвия Великова за симпатиите на изселниците, той отговори: „Мина отдавна времето, когато около 80 на сто от изселниците подкрепяха социалдемократите, формацията на Бюлент Еджевит, след това на Демирел, след това на Дениз Байкал. След появата на Ердоган и това, което успя да направи в най-добрите си години за Турция, съотношението е вече 1:1 – 50% подкрепят Ердоган, 50% са за обединената опозиция“.

Докато през 2018-та Реджеп Тайип Ердоган победи Мухаррем Индже с преднина от 10-11 милиона гласа, победителят през май може да се излъчи с по-малко от един милион разлика, от което се вижда високата цена на изселническата общност. Социолозите дават преднина от 4-5 процента на кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, но почти сигурно е, че ще има балотаж, смята журналистът.

Относно посещенията на външния министър Мевлют Чавушоглу и на опозиционния кандидат за президент Кълъчдароглу в България, Андай отбеляза, че човекът на Ердоган се представил като гост в Каолиново и Шумен и ифтарът бил акцент, като гостът си позволил връзка с изборите единствено чрез предадените поздрави от турския президент.

„Анонсът на Кълъчдароглу гласеше, че идва на ифтар – нещо много хубаво в свещения месец Рамазан, и Мустафа Карадайъ тръгне с него по знаковите места за ДПС, но бай Кемал си прави предизборна обиколка именно на тези места – гроба на Тюркян, чешмата-паметник в Могиляне в нейна памет, паметника на дисидента Нури Адалъ, паметника на жертвите на Възродителния процес, в центъра на Бастиона на ДПС. Кълъчдароглу малко изигра ДПС.

И Мухарем Индже беше преди 5 години в Могияне, но той произнесе забележителна реч в защита на ДПС от външната намеса на партията на Ердоган. А Кълъчдароглу беше в ролята си на кандидат за властта. Това определено дразни Едроган и екипа му“, каза Илхан Андай.

„Карадайъ два пъти беше с екип при Ердоган - кафето при Ердоган не е да разказваш след време на внуците си, че си бил в сарая, а да го разчетеш и да изградиш в главата си стратегия, по която ще имаш някаква роля – малко значима или повече значима, и в нито един момент не бива да надскачаш боя си, не бива да изиграеш ролята и от името на етноса или вярата си. ДПС сбърка, като съпровождаше с лидера си Карадайъ на всички тези знакови места за ДПС. Може би той трябваше да се появи само на ифтара в Кърджали, но пък, знае ли се! Кълъчдароглу е много хитър политик. След 10-11 загуби той застана с името си. Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след 28 май ще може да отиде на едни следващи български избори с много по-голяма кошница в Турция", отбеляза журналистът.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/4/23 14:21

    ДПС няма да постигне нищо с индиректни заплахи за спиране на пенсиите на изселниците и двойното гражданство. Наскоро в Родопи 24 се появи подобна статия. Която не е случайно. ДПС да работи за региона и селата. Болниците са в окаяно състояние. И нека г-н Андай и ДПС да знаят че мафиотските приоми, които използват срещу Турците в България, при изселниците няма как да сработят. Даже да отглеждаш крави, трябва хубав топъл,сух обор,слама,смески и сено и грижи. Чак тогава ще получите мляко! 30 години пируване плячкосване и опиянение стигат. Ако ще работите за хората работете,ако ли не вървете по дяволите!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/4/23 15:11

    Там са никои и заплахите им не действат. С какво ще купят гласоветете им? Дърва за огрев, 50 лв.кеш, обществени поръчки, безплатни билети за концерти и мачове, шуробаджанашки службички, безплатна топла кухня или безплатен билет за България?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/4/23 16:45

    Според последното проучване на Тракийския университет в Одрин- 20милиона са станали изселените от България в Турция от 1878г насам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/4/23 22:10

      Да да още малко и ще ги докараш на 90 милиона, цяла турция ли са имигранти?

      Изтриване
  4. Анонимен18/4/23 16:46

    Кой беше този от вихрушката на ДПС който е вкарал навремето Нури Адалъ в затвора

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/4/23 16:49

    Голямата грешка на Ердо беше,че послуша негови депутати, които са имали бизнес с депесарите и спря проекта Дост

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/4/23 17:21

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/4/23 20:36

    niama da e vse taka, spekulanti ot dps, s ustna spekulantska partizanska informacia. digitalnata nova generacia she vi izhvarli zaslujeno.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/4/23 20:59

    dps spekula, spekulanti, korupcia, manipulacii...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/4/23 21:53

    Сунай Палов от Чакаларово настъпи казмата!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/4/23 21:54

    ВТурция ще настъпи Хаоса ако спечели Кълъч Той иска парламентарна република ако не се откаже от титлата Президент ще го свалят неговите Ако стане пак парламентарна Ердо ще идва на Бял кон

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.