24rodopi.com/Политика
„Шансовете на Бойко Борисов да състави кабинет е близък до този на любимия му отбор – т.нар. „Бистришки тигри“ да останат тази година във втора лига. Тоест, мъка. Но пък надеждата винаги умира последна. И в политиката, и във футбола има едни невидими действия, които раждат големи решения. Това, което се говори вчера и днес, ще звучи съвсем различно след седмица, две“.
Това коментира за Euronews PrimeTime Илхан Андай. Според журналиста от 24rodopi.com необичайното мълчание на българските политици дълго време след изборния ден е бил един от знаците, че се върви към активно задкулисие.
Ако ще има редовен кабинет, то той ще се акушира далеч от нашите очи и уши. Още повече, че само с две изречения, двете водещи сили развалиха аритметиката за нормален диалог и съставяне на правителство.
„ПП и ДБ затвориха вратата пред ГЕРБ и от уравнението отпаднаха едни 64 гласа. Като прибавим и 37-те на „Възраждане“, тази заран американстващият и особено диалогичен и отстъпчив Бойко Борисов за маневриране имаше 139 гласа и опцията за четворна коалиция – ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Но днес на обяд той затвори вратата пред БСП, анонсирайки, че Украйна ще е от приоритетите на кабинета. Всички знаем позицията на БСП за войната в Украйна, тема №7 за българите през март, с далеч по-малък процент от този на инфлацията и ниските доходи, за април още няма проучване, но със сигурност ще е същото. И след затворената врата за открити преговори през БСП, преди днешното следобедно мачле Борисов е обеднял до 116 депутати и хоризонт за кабинет на малцинството. От днес нататък ще има разговори, но дали ще са на яхта, резиденция, ресторант, сарай, в София, Брюксел или Вашингтон, ще има пазарлъци и караници по плоскостта „Няма начин да няма начин“, коментира още Андай.
Според него хоризонтът пред ГЕРБ е правителство на малцинството и подкрепа от 116 депутати. „План А да се окаже несполучлив и да се влезе в План Б“, добави журналистът.
„Възраждане“ са най-предвидими, най-последователни и най-търпеливи, така че ако в края на тази седмица има избори, те вече ще получат може би 18-20% подкрепа“, каза Андай.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган трябва да възприеме резултатите от вота като послание от избирателите, смята Андай, пише euronewsbulgaria.
„Нещата не вървят към сладки мохабети в сарая, а към задължителна нова стратегия. Вече само един от двама етнически турци гласува за ДПС. Ако добавите и изселниците с право на вот, сметките стават още по-тъжни за партията. Освен това, бомба със закъснител за ДПС е електоратът, който става все по-беден, по-неграмотен, по-отчаян. Сякаш инстинктът казва на тези хора да гласуват за ДПС, за тях изборите са нещо като събор на общността, но другият етнически турчин в България, който е по-грамотен, който се оправя сам в живота, той не иска да гласува за изхабените листи. На 5 избора в продължение на 700 дни тези листи се движат между 250 000 – 280 000 в страната, и 290 до 347 хиляди, заедно с изселниците. Ами ако в един момент избирателната активност се увеличи??? Ако върви така ДПС ще се превърне в партия на бедните, на социалните аутсайдери, на отчаяните на тази територия“, каза журналистът.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/4/23 09:44

    Бъдете спокойни за ДПС. Сокола сигурно си е направил добре сметката с години напред . Но най спешното решение не са кои ще са депутатите а кои ще са общинските кметове. Ако ДПС искат повече гласове трябва да сменят поне 2/3 от сегашните си общ кметове

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/4/23 15:09

      Сегашното ДПС няма нищо общо с ДПС от 90'те години.То се мутира страшно бързо към най порочните практики в живота ни...

      Изтриване
  2. Анонимен8/4/23 09:51

    Ако искате да се увеличи изборната активност затворете урните в чужбина и подвижните секции.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/4/23 15:29

    Криви излязоха сметките на ДПС. ГЕРБ+ДПС + ИТН са по-малко от 121 гласа.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/4/23 15:31

    Ония в ДПС се натискат за депутати,но нямат силици горките,дори в Анадола и Лудогорито да си скъсват шалварите..

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/4/23 07:28

    Един кон не тича 40 години!
    Една крава не дава вечно мляко! ДПС кадрите заколиха всички телета и ги изядоха. Кравата остаря и навярно ще стане на суджук заедно с коня! Хубава луканка! Кой каквото прави за себе си го прави. Оставете без електорат. Разбрахте го едва след 30 години пируване ,плячкосване и опиянение!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/4/23 11:02

    garmeji s halostni patroni na strelbiste bulgaristan v cok guzel kazarmi nova zagora. nula tochki v celta.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/4/23 13:21

    Като не събират жените по ресторантите ще е така,зрелище трябва да има ей тарикати за маймуни ни вземайте.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.