24rodopi.com/Темата+

Регионалният директор на фонд „Земеделие“ Айджан Ахмед е задържан след сигнал, че получавал субсидии без да е извършвал земеделска дейност. Той бил посочен за един от собствениците на 180 овце, които били отглеждани в село Бенковски "само на книга". На място е установено, че в описания животновъден обект животни няма, а само ушни марки.

Това научи 24rodopi.com във връзка с вчерашната акция на полицията.

Задържани са двама мъже на 40 г. и 60 г. във връзка с установени данни за неправомерно получени средства по национални мерки. „За да бъдат получени субсидии, в животновъден обект в община Кирково били фиктивно регистрирани около 180 овце, за което съдействал 60-годишен ветеринарен лекар. В резултат на това мнимите собственици, сред които е задържаният 40-годишен жител на областта, получили средства по национални мерки. Изяснява се съпричастността и на други лица към описаната схема“, гласи съобщението на Областна дирекция на МВР.

„Скандалът е огромен. Ще има и други задържани, и уволнения ще има. Айджан е „сготвен“ от две дами, наричани Червената шапчица и Русата Лиса. Пръст в аферата имат посредници на консултантска компания от София, както и служители във фонда. Има хора, които не са стъпвали в обора, не са виждали на живо кошара, но получават пари като животновъди“, разкрива пред 24rodopi.com опитен животновъд, който получил предложение за „лесно получаване на пари“.

Когато ми казаха, че могат да ме уредят с пари и с фиктивни животни, се отказах, добавя той.

Според него схемата за "фалшивите стада" се прилага у нас повече от 15 години.

Проверяваният животновъден обект в Бенковски е на 42-годишна жена от селото. Тя нямала представа за схемата. „Не знам нищо, тук овце няма“, казала тя. Каквото се е случвало, било без нейното съгласие.

На нейно име били зачислени 180-те ушни марки на виртуалните овце. Ключова роля е изиграл местният ветеринар.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/23 10:15

    Късно се сетиха да проверяват такива субсидии се взимаха от много хора без да са имали никакви животни да се направи проверга за последните 10 годони и всички неправомерно усвоени средства да се върнат с лихвите обратно

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/5/23 11:14

    Добро утро.Това са схеми от години.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/5/23 13:22

    Какво нещо само. Няма овце, няма и чевермета . Накрая парите прибрани. Ето това е да си в ЕС. Накрая ни чул, ни видял.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/23 16:51

    Проверки винаги е имало но само за честните животновъди. За една овца или крава изяден от вълк или мечка ти спират субсидията. Тия дето правят далаверите са на ръководни длъжности и за тях няма проверки. Представете си работник да прави проверка на началника си или на директора си. Тъпаци и завистлив и сега стана ви ясно.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/5/23 19:50

    sledva mafiata v mestni prihodi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/5/23 08:52

    KOY E TOZ VETERINAR

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/23 20:28

      От небето ли падаш, хайван? На Айджан дядо му.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.