24rodopi.com/Регион

„Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното“, заяви на възпоменателна церемония в Бурса за 30-годишнината от смъртта на изселническия лидер Мюмюн Генчоглу кметът на Джебел Неджми Али.

В залата на културния център в „столицата на изселниците“ говориха министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк, председателят на Дирекцията за турците в чужбина и родствените общности (YTB) Абдуллах Ерен, бизнесменът и син на Мюмюн Генчоглу – Турхан Генчоглу. Присъстваха депутати от Турция и България, политици и представители на местните власти.

Държавният хор за класическа турска музика в Бурса изпя любимите песни на Генчоглу, излъчен бе и филм за най-известния изселник от България.

Обръщайки се към високите гости, близките, роднините и опечалените, Неджми Али каза:

Преди да започна, позволете ми да ви приветствам най -сърдечно от името на почетния председател на ДПС - г-н др. Ахмед Доган  и председателят на ДПС – г-н Мустафа Карадайъ.

Днес, почитаме 30 годишната от кончината на един велик човек, а именно Мюмюн Генчоглу, човека отдал живота си за развитието на взаимоотношенията между Р. Турция и балканските държави.

Днешната възпоменателна церемония показва значението, което се придава към турските общности живеещи зад граница, чрез разумната политика, провеждана от Република Турция чрез установяване на приятелски отношения със страните, в които те живеят.

Господин Мюмюн Генчоглу е човекът, който измина пътя от бедните тютюневи ниви на родното село край Джебел, за да се превърне в един от най-успешните бизнесмени на Република Турция. Но не този успех остави вечния спомен в сърцата на всички нас. А това, че мъжът от Джебелско съгради най-здравия мост за хилядите изселници към местата, където те оставиха част от душите си.

Благодарение на него светът научи за „Възродителния процес“ в България. Благодарение на него бяха изградени новите домове за хилядите, които насилствено напуснаха родните си домове. Но и благодарение на него, нито един наш съгражданин в Турция не затвори завинаги страницата към родната къща, нива, градина, детските спомени от земята, която трябваше да оставят.

Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното.

Всички ние днес сме призвани да поддържаме и да продължим тази линия на поведение, а именно да укрепваме и развиваме добросъседските отношения между Р. Турция и Р. България.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/23 22:20

    М. Генчоглу ми е роднина,далечна ,но роднина.
    Това не беше катастрофа,премахнаха го. Защото стана доста влиятелен и не контролируем. Дълбоката държава му отряза квитанцията. Неговата консервна фабрика се намира там където е изселническия квартал Гьорукле . Той е поискал да е там за да има евтина работна ръка за фабриката си. Отначало е планирано кварталът да е около сегашната болница Аджъ Бадем в Бурса. Държавата е разделила изселническите квартали единият е "Кестел" на най източния край на Бурса,а Гьорюкле е на западния край,даже на 13 километра от Бурса. За да не се обединят случайно Изселниците и да командват парада. Все пак са възпитаници на социализма. Забележете държавността,не вярват на никого. И до ден днешен няма нито един депутат от изселническите среди. Изселниците са безгласни букви в Турция. Хайде да излезе някой и да ме опровергае. Та именно заради това като дойдем в България се надуваме като пуйки. Простете ни го ако можете. Ако Генчоглу беше жив щеше да ни обедини и да ни направи единни и силни! Но някой усети и загаси огъня още в началото. За това сега сме като мъниста на която се е скъсал конеца, като стадо без овчар! Ееех поне Неджми Али да ни е жив и здрав!
    Така е братя мои в България,ние сме депресирани и самотни. Простете ни за държанието и поведението в България и Кърджали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 22:11

      Народа имаше възможност да направи избор и да получи надежда за демокрация и развитие, но фалшивата пропаганда успя и си подкрепи старите агенти, вече всичко си заслужава.

      Изтриване
  2. Анонимен8/5/23 08:09

    Браво! Тези думи трябва да припомните често и на колегите ви ,които са се позабравили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 11:24

      Повярвайте ми повтаряме го от 2007 година насам поне от тогава имам свидетел,казва се Гара Шюкрю Кайраклъ от Одрин Едирне сега живее и е общински съветник в Джебел. Много мъдър човек. Ние като общност сме малко фасонджии,гуук миллет. Срамувам се много от държането поведението на на някои наши събратя и още един път се извинявам за това!

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.