24rodopi.com/Темата+
Болница „Сърце и мозък“ и Първи частен медицински университет ще има в Кърджали, ако Общината позволи на инвеститора да стане собственик на 40 дка в съседство на парк „Арпезос Север“ и „Водното огледало“.
„Новото лечебното заведение ще е част от уважавания в Съединените щати и в Европа Български Кардиологичен Институт, основан през 2007 година“, обяви пред общински съветници в залата на Бизнесинкубатора проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт и представител на инвеститора „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“.
Както вече 24rodopi.com писа, причина за организиране на срещата между инвеститора, ръководството на Община Кърджали, общински съветници и граждани бе желанието на групи в разпоредителния орган да се запознаят със сериозността и отговорността на инвеститора, преди да гласуват промяна на статута на имот от близо 40 дка в района на пазара.
Бъдещите инвеститори подчертаха, че планираната инвестиция ще се случи без кредит, както и че преди да закупят парцела ще извадят сертификат клас “А“, който гарантира, че ако представяното инвестиционно намерение не се случи, закупеният парцел няма да бъде използван за други цели, а ще бъде върнат на Общината.
При първия опит за промяна на статута на земята стана ясно, че това се подкрепя от 23-ма съветници при необходими поне 28.
Проектът включва изграждане на модерна многопрофилна болница с 350 легла и с множество специалности, определени с оглед потребностите на населението и съобразени с Националната здравна карта.
„Кърджали ще се превърне в център на здравеопазването и медицинското образование, науката и високите технологии. Пациентите и студентите по медицина от цялата страна и от съседните балкански страни ще се увеличават всяка година след завършването на комплекса“, каза проф. Веков.
В зоната на 40-те декара, които предизвикаха скандални реакции на членове и групи в разпоредителния орган на последната сесия, ще има хеликоптерна площадка и медицински университет с кампус и научни лаборатории. Проектът включва клиники по кардиология, инвазивна кардиология, анестезиология и интензивно лечение, хирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, ортопедия, гастроентерология, физикална и рехабилитационна медицина, акушерство и гинекология, неонатология, педиатрия, клинична и микробиологична лаборатория.
Инвеститорът се е спрял на Кърджали, защото градът е стратегически разположен в южната гранична част на страната, областта е образец за икономически напредък, инфраструктурно развитие, притегателно място за инвеститори с висока експертиза и опит, информира проф. Веков.
Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис уточни, че инвестиционното намерение е постъпило още по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април, но умишлено е било забавено неговото оповестяване, за да не се използва като политическа риторика.
Както вече 24rodopi.com писа, съветници се опасяват, че част от 40-те декара може да бъдат препродадени за изграждане на жилищен комплекс. В залата темата бе повдигната от съветника Радослав Милев.
„Ако инвеститорът не си спази ангажиментите, то земята се връща на Общината и се плаща неустойка“, заяви проф. Веков.
По отношение на опасността МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ ще остане без медицински кадри, представителят на инвеститора обяви, че в Кърджали ще бъдат командировани лекари и медсестри от други здравни обекти на „Сърце и мозък“. В болницата в Бургас, например, били „разселени“ 100 лекарски семейства.
„Ние строим и управляваме, както казват в Бургас, „швейцарски болници“ за хората. В тях се спазва графикът за прегледи и прием, никой не чака дълго и получава персонално внимание, компетентна диагностика и висококачествено лечение в съвременни болнични условия. Вярваме, че Кърджали, като град на бурното развитие, е готов и заслужава нашият специален проект“, подчерта изпратеният в града край Арда представител на инвеститора.
Ако бъде одобрено инвестиционното намерение, болница „Сърце и мозък“ ще има в Кърджали до края на 2025 година. Първи частен медицински университет пък би отворил врати в Кърджали след около 5-6 години заради дълга и сложна административна процедура, в това число и решение от парламента.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/23 20:56

    Добре звучи ама ..

    ОтговорИзтриване
  2. Търсят се наивници!🤫
    Направете референдум и жителите на града да решат!😉

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/5/23 21:25

    "Областта е образец за икономически напредък, инфраструктурно развитие, притегателно място за инвеститори с висока експертиза и опит"-само това изречение е достатъчно, за да светне червената лампа, че совите не са това, което са. Тия ни лъзгат по голямата пързалка, защото ние все едно не знаем що за образец сме. Тук "интересът клати друг фес"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/5/23 20:39

      Държавната болница ще я закрият, заради тези "БЕЗМОЗЪЧНИ" същества!

      Изтриване
    2. Анонимен14/5/23 02:34

      Еми щом трябва

      Изтриване
  4. Анонимен12/5/23 21:29

    Как един от главурниците селски съветници не ги попита защо им викат "чайките" и защо инвестицията им в София се провали. Защо в столицата не ги допуснаха? С едно "Да" на това ще фалират общинските болници. И когато Фатмето почне да плаща по 100 кинта за преглед гитти-битти депесето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/23 22:47

      Много точен коментар. Автогол.

      Изтриване
    2. Анонимен13/5/23 17:41

      Болните ще станат още по-болни! А, богатите още по-богати със "Сърце и мозък".....

      Изтриване
  5. Анонимен12/5/23 21:44

    Университет в Кърджали може да бъде добра идея и е необходимост, но няма да го допуснат, няма шанс.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/5/23 22:32

    Оправете града! Прилича на "лунен пейзаж", после продавайте, подарявайте, отдавайте!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/5/23 23:06

    👨‍🦯👩‍🦯🧑‍🦯👨‍🦼👩‍🦼🧑‍🦼👨‍🦽👩‍🦽🧑‍🦽👨‍🦽👩‍🦽🧑‍🦽👨‍🦼👩‍🦼🧑‍🦼🧑‍🦯👩‍🦯👨‍🦯

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/5/23 23:10

    Voina, umreli, raneni, krematoriumi, opelo, pomeni, pametnici, praznici, kitki...hem i grobisteto e otsresta...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/5/23 23:39

    Такъв град живеем ,че не може да го осъзнаем!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/5/23 23:55

    Университетета да е готов задно с болницата, нека да има тукашни кадри.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/5/23 05:07

    А дано, ама надали.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/5/23 06:42

    Много е хубаво като идея, стига да стане, но упоменатия срок това нещо да е готово до края на 2025 г.ми се струва късо.но нека видим какво ще се случи надеждата умира последна

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/5/23 06:50

    Накрая ще изгоните чаплите копелета долни!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/5/23 07:30

    Няма лошо да има инвестиции, но защо трябва да се прави в центъра на града? Други места няма ли? А общинските съветници да не слушат с отворена уста, а да слушат с ушите си, какви ги ръси професора. Това е чиста измама. Щели да върнат земята, дали си вярват те самите?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/5/23 07:44

    На тези алчни в общината като им бутнеш рушвета всичко ще разрешат

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/5/23 09:21

    Ölme eşem ölme. Yaza çıkarsan bostan ve arpa yiyeceksin.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен13/5/23 10:06

    аз само да попитам на 40 декара в бг каде има болница ?? сащо примерно не искат от сипей ,байкал ,гледка а от пъпа на чентра демек точно ще е болница за заспалия народ

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен13/5/23 11:13

    Строят болницата и преди отварянето и тогава чак общината прехвърля земята?!?!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен13/5/23 14:01

    Какво ще лекуват .В Кърджали няма сърца за мозъци да не говорим. Има само кухи лейки и кучета.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен13/5/23 14:42

    oha...kef za komshiite v blokovete, denem i nostem sireni, lineiki yuyuyuyuyuyuyyyyy🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен13/5/23 16:58

    20 декара за кучешки приют ви трябваха... Къде ви е приюта?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен13/5/23 17:15

    Колко прост народ има!!! Граждани събудете се! Сега държавната болница ще фалира, защото няма да има кой да работи в нея. Ще умират бабите и дядовците по улиците като кучета, защото няма да могат да си позволят "платените услуги" на частната болница! Държавната болница ще фалира, а вие ще трябва да се лекувате в "Сърце и мозък", ще давате много пари, за да ви обърнат внимание, а не както до сега всичко да е безплатно. Ще плащате, като грешни дяволи. Парите от частната болница няма да отиват в хазната, а ще отиват в джобовете на "безмозъчните собственици"!
    Ще работите още дълги години в чужбина, за да пращате пари на родителите ви, за да не умират по пейките. Събудете си "МОЗЪЦИТЕ", защото със сигурност "Сърце и мозък" ще бъде пагубно за град Кърджали!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен13/5/23 18:33

    v bolnicata li ste modernizirate bulgaristan armiata, vatre v ogledaloto li, v sportnata zala Appezos li, v kino Orfey li, v astronomicheskata livada ili v koraba na gornata paluba i dolnata fener bahche? 😅

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен13/5/23 18:38

    i okolo hotel diskoteka pentagon ste si gukat lineiki, pojarnikarski, policeiski koli i alarmi non stop...kefliisko! taman i hodjata e blizo, da im pee solo molitvi ot minareto v pauzite na gradskia muzikalen chasovnik s lekovitite maaneta 😄

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен13/5/23 19:25

    Тия нормални ли са? В центъра на града! А инфраструктура? Да хвърчат хеликоптери, да влизат-излизат специализирани линейки? Някой да ми го обясни, защото аз от разбитите улици на града не ми се е размътил мозъка и не мога да си го представя ! А "медицински университет" направо е фантастика!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен13/5/23 19:48

    Защо точно на центъра трябва да е тази болница??
    Защо не искат някъде в покрайнините на града?
    40 декара за една болница и то на центъра са много.
    Кърджали си има болница, където прегледите и лечението са безплатни, стига да имаш здравни.
    В частната болница, колко ще плащат за един преглед, знаят ли хората?
    Тия търсят балъци и затова са се спрели на Кърджали.
    Изгонете ги.!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен13/5/23 20:36

    Частна болница, а държавната пред фалит......

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен13/5/23 20:37

    Оправете "лунните дупки" на входа на града! Спасете държавната болница!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен13/5/23 21:09

    не ни трябва болница в България болници бол оправете инфраструктурата в града .Кърджали е пълна скръб като град погледнато от всякъде

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен13/5/23 22:53

    aaaah, tamam...ot pazara na mesnite proizvoditeli i sviniata zona cok bolluk sarce, mozak, drob, babrek, glavichki, kraka

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен14/5/23 12:59

    Те и държавните болници са дружества с търговска дейност.Сега ще са повече и по скъпи.Нека оправят Кърджалийската болница с ъс по строг финансов и медицински контрол.Всички некомпетентни и алчни кадри да се изгонят.Пък да видим дали няма да потръгнат нещата...А онези със скъпите инвестиции да си останат в София,тук народа е беден....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.