24rodopi.com/Общество

В Държавната психиатрична болница в Кърджали Комитетът за предотвратяване на изтезанията открива пациенти (включително на доброволно лечение), които са били оставени сами в 4 или 5-точково фиксиране на колана към леглата им, в изолатори, за повече от 48 часа, на памперси, които се сменят на всеки шест часа. Някои пациенти също са съобщили, че ръцете им са били фиксирани над главата им, причинявайки болка, подуване и загуба на чувствителност.

Това е отбелязано в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Очаквайте подробности

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/5/23 17:07

    Отвратително!Като филм на ужасите,звучи...!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/5/23 17:22

    Абе има ли нещо нормално в тая България? Нещо да е наред?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/5/23 17:38

    Кърджали е град със смесено население има и мюсюлмани и християни, извинявам се на тези, които пропускам. Явно има и една друга прослойка, която е далеч от това да изповядват доброта. Как може да се държат така с хората, явно тази злоба и това нежелание за работа е по всички нива на държавните заведения. Не си задават явно въпроса, ами ако с мен се държат така един ден, ако с моите близки така се държат един ден. Явно е време директорите, а и не само те да бъдат освободени и да започне да се работи както трябва. На кого не му харесва да си сменя попрището. Защото ако нещата продължават в същия дух, няма да остане един млад човек в тази държава, а за тази община да не говорим. Те повечето стари квартали спокойно могат да се нарекат мъртви, най-често на адресите там ходят таксита и линейки, защото близките отдавна са избрали да са в чужбина. Останаха само пенсионерите от улица смърт(как звучи само) най-щастливи трябваше да бъдем сред роднини, а последно сбогом реално взехме си отдавана. 4 милиона изселени за 30 години, няма такива темпове на изчезващо население никъде другаде по-света. Страни във война могат да се похвалят с по-нисък процент на обезлюдяване. Колко грозна картина е всичко това, което се случва, а преди нямахме нищо, но сега разбирам как сме имали всичко!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/5/23 18:06

    Комитетът да отиде да поработи в психитрични клиники и да види как се справя минимум персонал с много болни хора .Много е лесно само констатации да се правят питат ли тези хора как работят и повечето персонали в тези болници са жени .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/5/23 19:55

    Комитета ако не ги пише тия неща няма да си вземат заплати. Може да дойдете в психиатрията и да ви покажем условия и пациенти. Не сме в 15ти век да ги държим в ледена вода и да им правим лоботомии. Не вярвайте на всичко написано в интернет.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/5/23 21:18

    Болните от Психото са опасни за хората от вън,защо мислите са били вързани?

    ОтговорИзтриване
  7. Смяна на целия персонал.....СРАМ и ПОЗОР са

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/5/23 22:39

      Каква вина има персонала????
      Ти бил ли си там?
      Знаеш ли изобщо за какво става въпрос?Ела да изкараш едно дежурство или едно нощно да ти докарат четирима полицаи един наркоман до входа на отделението и да го оставят на една сестра и една санитарка или санитар.Мил ви е живота вкъщи и веднага звъните на спешния телефон.А мислители тези хора как изкарват поредната смяна стези боклуците които проявяват агресия като зверове.Много е лесно да коментирате без да имате представа за работата там

      Изтриване
    2. Анонимен25/5/23 22:49

      Ти ли ще ходиш да работиш за 800 лв.?!?!?! Обикновенно през ноща 2 патрулки полицаи да ти докарат някой букстващ алкохолик а да го поемат само ЕДНА СЕСТРА И ЕДНА САНИТАРКА.ПАК ТЕ ПИТАМ ТИ ЛИ ЩЕ ХОДИШ ДА РАБОТИШ ЗА 800 ЛВ.да сменяш памперси

      Изтриване
  8. Анонимен26/5/23 12:02

    Вярно е! Санитарите от първо мъжко са доста агресивни към пациентите! Затварят пациента в една стая и налагат с каквото могат - колани, крака без да се замислят къде по тялото удрят. Дано Господ ги накаже някой ден и с тях да постъпват по същия начин.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/5/23 12:08

    2-3 души персонал на отделение трябва да се справят с десетки болни хора. Някои от които с агресивно и опасно за себе си и другите поведение. Като ги пуснат по улиците всички пропищяват, че трябва да бъдат държани затворени. Да, условията в болниците са лоши, има недостиг на персонал, близките гледат да се отърват от отговорност за грижа към болните си и накрая пак лекарите виновни. Дайте решение, с критика може да се затвори болницата и какво правим тогава къде ще водим болните си

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/5/23 12:59

    За съвременна медицина не са ли чували, ами продължават да прилагат "прийоми" от преди шестдесет седемдесет години? Драстично е физически да приковеш пациент на легло, който е в криза, да го оставиш безпомощен, без да има никакъв контрол над тялото си, и да го игнорираш така за 48 часа. На практика това води до влошаване на някои симптоми и изостряне на психологическите травми, а в някои случа и до увреждане на физическото здраве. Така пациентите губят доверие в системата на здравеопазването или я избягват напълно. Някой разбира ли колко ужасяващ е първият маниакален епизод и че да успокоиш някого е по-полезно, отколкото да правиш неща, които го поставят в състояние на ужас? Вместо да се оправдават, да научат моделите за намаляване на ескалацията и новостите в химиолечението, които са полезни за пациентите. Да се надяваме, че моделите на грижа, които са лечебни, ще бъдат проучени и приложени в някакъв момент.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.