24rodopi.com/Регион

Община Джебел се присъедини към Националната кампания „Живот след инсулт“.

Тя се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

Кампанията се провежда в цяла Европа.

В страната ни през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Като част от кампанията Община Джебел ще предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три: увисване на ъглите на устата; изтръпване и слабост в едната ръка; нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия. В момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за борба с инсулта. Положително въздействие върху негативната статистика се очаква и от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ, а в момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

Община Джебел предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт услугите: ,,Асистентска подкрепа“; ,,Патронажна грижа“; ,,Личен асистент по Закона за лична помощ“; ,,Топъл обяд“; ,,Грижа в дома“; Филиал на специализирана болница за рехабилитация за осъществяване на физиотерапия и рехабилитация със съвременна апаратура, която предлага доболнична и болнична помощ по физикална терапия, моторна и психична рехабилитация, балнео-климатолечение.

Вече работи и Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.kardjali.help.

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/5/23 12:54

    Те половината няма разберат написаното.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/5/23 17:48

    А само да знаете колко хора умряха ей така!
    Именно защото нямаше елементарна подкрепа за прекаралите инсулт! На съвестта на личните
    Личните лекари в Джебел лежат много грехове и смърти...
    Много са отпуснати и несериозни, всички процедури са за пълнене на джоба. Много непрофесионално отношение към болните и професията!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.