24rodopi.com/Политика/Общество

И след 14 май Турция ще остане най-добронамереният съсед на България, независимо кой ще е победител в изборите.

Това коментира в студиото на „Говори сега“ по Българската национална телевизия Илхан Андай.

„Комшиите избират между човека, който за 100-годишната на Република Турция сякаш иска да се провикне в центъра на Анкара „Мустафа Кемал, аз върнах парламентарната демокрация“, и човека, който повече от две десетилетия бе възприеман като така необходимата „силна ръка“, който пък се и промотира като един от лидерите на света“, резюмира Андай.

Две десетилетия Кемал Клъчдароглу беше най-удобният противник на Ердоган, сега е на път да стане неговият кошмар без опция за обръщане на мача през период на опозиция в Меджлиса, каза още журналистът.

На въпрос на водещата Мая Костадинова кой би спрял енергийните проекти, Андай отговори: „Говорим за национална сигурност, а когато са засегнати националните интереси няма значение как се казва президентът Кемал, Реджеп, Синан“.

Повече – в интервюто

Днес в Турция се провеждат президентски и парламентарни избори.

Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. във всички 81 окръга на Турция. Те ще бъдат отворени до 17:00 ч. местно време. Ако има струпване на негласували граждани пред секциите след 17 ч., те ще работят и след това. Разкрити са над 191 884 избирателни секции.

След приключване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за кандидатите за президент. Над 64 милиона турски граждани имат право да гласуват, от които в страната са регистрирани 60 697 843 избиратели.

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, решиха изборните власти вчера следобед.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/23 11:12

    Отивай Турцията бре и ти. Като си ми мераклийка толкова.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/23 11:26

    Всичко много точно! За президент най вероятно втори тур, за парламент около 50 на 50 досегашни управляващи и други

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/23 11:48

    Важното,всичко е много демократично, има много да се учим от комшиите. Другото важно, те ни уважават като съсед РБългария!Огромен световен интерес, никога толкоз не е било.Интерес към световния лидер Ердоган, интерес към лидера на партията на Ататюрк, Кемал Кълъчдароглу.Който и да бъде избран, приятели на България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/5/23 00:09

      Приятели на българия, въпреки масата от фанатизирани и озлобени българи фашисти към турците

      Изтриване
  4. Анонимен14/5/23 11:59

    Ердо ще загуби, а ние ще ядем евронасекоми.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/5/23 12:00

    Ердоган ще бъде по-добре да стане отново президент! Другият е непридвидим!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/5/23 12:03

    В една 6 милионна България секциите отварят врати в 7 сутринта и се гласува до 20.00 вечерта. А в съседна Турция с население 85+ милионна хората гласуват от 08 сутринта до 17.00 и приключват. Няма мизерия като българските избори рикове цикове, хората на студа да чакат и да мизерстват.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/5/23 12:19

    ПРИЗНАНИЕ за труда, за нивото, за качеството, за максималното безпристрастие и достоверност.Винаги си бил в час, надмина очакванията г-н Андай! Дерзай!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/5/23 12:24

    Турция ни е най добрия съсед!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/5/23 16:54

    Само Ердоган

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/5/23 17:22

    Рекордна активност, истинска ДЕМОКРАЦИЯ!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/5/23 19:25

    Е май, че Реджеб Ердоган пак спечели изборите.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен15/5/23 10:48

    Петнайсти сме, не усещам никакво приятелство.....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.