24rodopi.com/Общество

Годината е 1976-а. България произвежда рекордните 165 000 тона необработен тютюн. Преработвателните предприятия се увеличават, докато в края на 80-те страната заема първо място в света по производство и износ на тютюневи изделия на глава от населението. Тютюнът формира 54 на сто от печалбата от износ от цялото растениевъдство.

През 2020 година в България са произведени една 5 000 тона.

„Кафявото злато“ остава в миналото, създавайки усещането, че секторът бе умишлено ликвидиран. И последните стопани, решили се да отглеждат тютюн, са вече гастарбайтери в западна Европа. В същото време употребата на цигари в световен мащаб не намалява. По време на т.нар. Преход България извършва едно икономическо харакири.

Създаването на частни дружества, които да наследят успехите на отрасъла, се оказаха финансови балони.

Поредният бе спукан окончателно в Джебел. Съществуването на „Български тютюни“АД бе прекратено. Дружеството бе обявено в ликвидация от Окръжния съд в Кърджали като исковото производство бе образувано по молба на прокуратурата.

„Български тютюни“ е учредено през 2003 година с капитал в размер на 1 050 000 лева, разпределени на 21 000 акции на приносител, всяка с номинална стойност 50 лева.

Справка в търговския регистър сочи, че през 2007 година служителите са 21, печалбата-нулева.

С промени в Търговския закон, в сила от 2018 година, акциите трябва да бъдат поименни, но не и на приносител. Тези промени в уставите на дружествата е следвало да се заявят за вписване и да се представят за обявяване на измененията в търговския регистър. С писмо, изпратено от Върховна касационна прокуратура, било препратено писмо от Агенцията по вписванията, към което бил приложен списък на търговските дружества със седалище област Кърджали, които не изпълнили вмененото им задължение и към този момент не инициирали висящо производство по заявление за вписване на промени. Такъв е и случаят с „Български тютюни“АД, с адрес улица „Йълдъръм“1 в Джебел. Това бе и мотивът на прокуратурата да поиска прекратяване съществуването на дружеството.

Справка в Търговския регистър сочи, че в Съвета на директорите на дружеството е лице, свързано общо със седем фирми. Една от тях е „Корпорация Тамплиер“, с предмет на дейност придобиване и управление на недвижим имот.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Божеее Божеее до къде докараха майка България тези третополовите "Демократични" управнициииии-убийците на собственото си стадо макаци

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.