24rodopi.com/Култура
„Рисувах още като дете, когато живеех в село Мост. Увлечението ми към рисуването се увеличаваше и когато отидох в пети клас да уча в Кърджали, постъпих в кръжок по рисуване. Там научих, че има Художествена гимназия в Казанлък. Казах – само там, никъде другаде. Приеха ме, после влязох в НХА – специалност „Живопис“, но във втори курс се прехвърлих „Скулптура“. Как стана всичко? Две години по-рано в казармата имахме един интересен генерал, който не се интересуваше от военното дело, а само от скулптури, паметници, пана, стенописи. Под негово влияние направих две композиции – „Хвърковата чета“ (мащаб 2:1) и „Хан Аспарух“ (висока пет метра). И двете са поставени в поделението в Пловдив. Мисля, че са там и в момента“, разказва пред „Труд“ Зиятин Нуриев, роден през 1955 година в село Мост.
И още от автора на „Лирата на Орфей“ в Кърджали:
„Вече 30 години преподавам в Истанбул – във факултета по изящни изкуства на тяхната академия. Мои неща могат да бъдат видени на входа на Момчилград и в Кърджали – скулптурата „Лирата на Орфей“. Но много повече пластики съм изработил в Турция – те са в частни колекции или в открити пространства. Най-значимата моя работа се намира близо до площад „Таксим“ – пластиката е висока 14 м – това е метална колона пред един от централните турски ТВ канали. На хиподрума до Синята джамия има няколко колони – египетска, римска, византийска – те са еманация на съответната епоха. Моята колона е вид продължение на тази поредица, но все пак тя отразява моето виждане за 21-ви век“.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/23 15:03

    Един велик генерал.ГЕНЕРАЛ МАЙОР ЖЕЛЕВ всеки минал през школата на ГУСВ няма как да го забрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/23 21:26

    Генералът е Желев, поделението е на ГУСВ в Пловдив.Там има уникални неща, склуптури, дърворезби, картини и много други произведения на изкуството, дело на талантливи момчета отбивали военната си служба в Строителни войски.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/23 21:38

    Малко послъгваш.Завърши осми клас в Мост.След това може вече да си учил на друго
    място.Още те помня с две педи по-висок от връстниците си как играеше в междучасията
    онази игра с лимонадените капачки пълни с пластилин или играта със стъклените топчета.
    Тогава аз бях четвърти клас и съм 58-и набор,а ти 55-и.Значи си бил минимум 7-ми клас.
    Непрекъснато се чуваше в играта *чорчик,чорчик*,демек имам право да се преместя в
    малко по-удобна поза.Моите поздравления за твоите творчески успехи!Ти си гордостта
    на съгражданите си от Мост,в едно с още други известни мостовчани,какъвто е Хасан Азис,
    д-р Реджеб Рюстем светла му памет и още други.Бъди жив и здрав!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.