24rodopi.com/Общество/Регион

Кърджали няма да има Обходен път, а надеждата на жителите на областния град "Облекчаване на "Маказа" се отлага.

Извод от статия на колегите от печатното издание "Роподи voice".

„Не вярваме скоро да се отвори. Дати, срокове се променяха, а годините си минават. Едва ли стане и през следващата“.

Това е всеобщото мнение на рудоземчани относно бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“. За недоверието на хората в региона доказателство е и нулевия инвеститорски интерес към града въпреки изградената инфраструктура към граничния пункт и бъдещия огромен трафик, който се очаква при отварянето му.

Не така обаче стоят нещата с цените на имотите в родопския град, установи проверка на екипа на „Родопи voice“. 77 евро за офис под наем, 179 евро на месец за помещение в търговска сграда в центъра на Рудозем, са само част от офертите на пазара за недвижимо имущество.

Двустаен апартамент в миньорския град се продава вече за 32 500 евро. 68 квадратни метра, или по 477 евро на кв./м. „На новия път за Гърция“, пък е задължително упоменаване в текста на обявата. Жилище от две стаи с кухня на последен етаж се продава за 25 564 евро. За сравнение-3-стаен апартамент в съседен Мадан, напълно обзаведен, се предлага  за по-малко от 18 000 евро.

Имот на първа линия по новостроящия се път Рудозем-Ксанти е обявен за 22 000 евро-962 квадратни метра извън регулация.

Далеч неатрактивният Рудозем постепенно се насочва към цените на имотите в Кърджали след отварянето на „Маказа“. В града край Арда цената на квадратния метър в центъра надминава вече 800 евро.

Според последни прогнози, ГКПП „Рудозем-Ксанти“ може да бъде отворен най-рано в края на септември тази година. Това обаче е оптимистичният вариант.

Срокът за финализиране на мащабния проект бе удължен заради непредвидени строителни дейности-а именно две новообразували се свлачища, едното от които в близост до българската граница. Това налага да се проведат нови процедури за избор на изпълнител за съответните два участъка, които ще удължат срока. Възможно е той да се измести и през 2024-та.

Движението на тежкотоварните автомобили до 40 тона пък може да стане едва през 2028 година.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.