24rodopi.com/Политика
Кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу представи видео, в което опонентът му на втория кръг на президентските избори в неделя, 28 май, настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган изказва обидни думи по адрес на изселилите се от България турци по време на принудителната кампания през лятото на 1989 г. /Във видеото, което бе разпространено и в социалните медии преди Ердоган да стане премиер, той казва: ”…викате ги (българските турци) да дойдат. Но тези хора са гладни. Продават жените си, дъщерите си, карат ги да работят. Ти не си разрешил този проблем, а ги викаш да дойдат/, пише БТА. Въпросното видео бе излъчено отново снощи пред няколко хиляди представители на изселническите общности от България и Балканите, които участваха в “Среща на балканските и румелийските преселници” на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу в конгресния център Халич в Истанбул.
„Това не е монтиран клип /има се предвид клип, който Ердоган използва в предизборната си агитация срещу Кълъчдароглу, уж уличаващ го във връзки с терористичната ПКК и който в последствие се оказа, че е монтаж-б.а/. Това са думи по адрес на нашите братя от Балканите и от България, които не се предадоха на асимилаторската политика /на бившия комунистически режим-б.а/ и заради което бяха изпратени насила в Турция. Те дойдоха в тези земи и се прегърнаха с нас. Не искам никой да забравя тези думи, защото те са истинските собственици на тези земи. Никой няма право да забравя тези думи, когато отива на избори”, заяви Кълъчдароглу. “На срещата се стекоха голям брой членове и симпатизанти от Истанбул, Бурса, Коджаели, Измир, Чанаккале и други области, компактно населени с изселници от България и Балканите и бе много вълнуваща”, твърди Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията на балканските и румелийските турци. А също и дружествата, обединени в сдружението Балгьоч, редица асоциации за култура и сътрудничество-на балканските турци в Авджълар-Истанбул, Дружеството Балканлълар, както и видни общественици, депутати, хора на науката, изкуството, спорта, които са с преселнически корени.
Сред гостите бе видният историк, специалист по история на Балканите, професор д-р Илбер Ортайлъ, който миналата седмица посети София. Присъстваха и представители на институции и граждански организации от България и Балканите.
В речта си лидерката на Добра партия от шесторния опозиционен алианс Мерал Акшенер, чиито родители са преселници, изрази възмущение от битуващото в някои среди в Турция мнение, с което се прави паралел между българските и балканските изселници със сирийските бежанци.
“Среди в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вече 21 години ни наричат преселници, бежанци, гости. Но те допускат груба грешка. Ние не сме гости. Не може да ни поставяте на една карта заедно със сирийците. Ние оставихме гробовете на дедите си и се завърнахме в прародината си. Преживяхме много драми, но не се оплаквахме. Работихме и продължаваме да работим неуморно за просперитета на прародината ни. Но управляващата власт има грях към нашите жени и майки, не може да ни поставяте заедно със сирийците, наркотрафикантите, нелегалните мигранти”, заяви тя.
Кълъчдароглу акцентира на личността на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на Турската република. Залата бе украсена с множество постери на Ататюрк и знаменити фрази.
Ататюрк е приеман като знаме на изселническите организации на българските турци, от една страна защото е роден на Балканите, в Солун, а също и защото е бил военен аташе в София през 1913-1915 г.
“Човек уважава своята история и уважава Ататюрк, основателя на нашата страна. Основата на това уважение се крие в равенството на мъжете и жените. Свободата и икономическата независимост е в основата на това уважение”, каза Кълъчдароглу.
Срещата по същество се превърна в предизборна проява на опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу и кандидата за вицепрезидент Екрем Имамоглу с изселническите общности, дошли от различни области на Турция в навечерието на най-критичния вот. Сред балканските изселници най-голям е броят на тези с корени от България.
Около 300 хиляди души в Турция са с двойно - турско и българско гражданство. Но според изселническите организации гражданите с преселнически корени от България в Турция надхвърлят един милион. Ето защо вотът е важен за Кълъчдароглу, на тях той ще разчита и в неделя, за да навакса евентуално разликата от 5 пункта от първия тур, с която води Ердоган.
Срещата на Кълъчдароглу с изселниците съвпадна с емблематичната за българските турци дата отпреди 34 години, 29 май 1989 г, когато Тодор Живков публично прогони турците с думите: ”които не се чувстват българи, да напуснат България”.
„Ние ще отидем до урните в неделя и ще гласуваме, за да сменим едно авторитарно правителство чрез демократични средства. Когато направим това, ще оставим красив подарък в историята на световната политика. Готови ли сте да оставим този дар? Този подарък е наследство на нашата история заедно със сътрудничеството. Ние ще възстановим Турция, която расте, развива се и печели престиж от поколение на поколение," каза Кълъчдароглу.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/23 21:06

    Прав е ! Нашите изселници са стотинкаджии, гладници ! Работиха и се разболяха във и за Турция, а взимат пенсии по болест в България. От нашите пари, от нашите осигуровки - на работещите в България. Но като България не е държава, а вилает на всички останали, няма как да е другояче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/5/23 21:44

      Ще взимат. Като са от Кърджали. Всички кърджалийци и останали турци ще получават от държавата каквото трябва. Дори би трябвало много повече. Което е напълно нормално. Нали Кърджали е част от България? България е държава просто си е зле. На никой не и трябва като вилает. Затова би трябвало и сама да се оправи.

      Изтриване
  2. Анонимен27/5/23 21:28

    За съжаление,това е истина

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/23 21:34

    CHP нямат отношение относно турците на Балканите. Тях турците от България какво ги интересува? Кога са били загрижени? Тези които излизат и сега ги показват по всичките чужди медии колко се интересуват от турците в България и на Балканите? И от изселниците в Турция? Ердоган на събитието през тази седмица показа по-силно отношение. Голямо събитие относно целия регион и всички изселници. Турция с това правителство има по-голям интерес към Балканите и света. Това видео е старо обръщение преди да стане кмет. По-голямо значение има сега каква политика прави и с кого. Имат някакъв поглед относно света. Което е по-добре от нищо. Сега CHP с Кълъчдаролу заедно с кого са и какво целят? Говорят, но нищо не казват.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/23 21:35

    Истина е

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/5/23 21:51

    Прав е човека,когато огладнеят пристигат в България

    ОтговорИзтриване
  6. не ви е срам `слушайте внимателно видеето и спрете да лъжете .
    Той казва когато в страната ~има се предвит турция~~` продават жени и дъщери каните тях,скакво ще ги храните къде ще ги настаните .
    по това време простотуцията е разрешена ,много ясно се вижа и чува това
    Цитирва думите на тогавашният държавен министър,че има 5 хиляди агенти на ДСигурност,което е вярно.
    най големите комунистически агитатори атеисти бяха между първите,които бяха изпратени,не бяхмели ние, които сами по селата счупихме надгробните плочи и агитатори че сами си сменихме имената.
    сами си попаднахме в схемата на държавна сигурно сами напуснаме страната сега се правим на герои в Д жебел
    Препоръчвам ви вашият весник и И Андай да прочетете архивните стенограми на министерск съвет от месец май 1989г те вече са публични и спрете да пишете опасни неистини

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/5/23 21:52

    ТОЧЕН Е!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/5/23 22:02

    Tova kontör se govori mnogo e kisno a.samo napret dase Gleda.. na vremeto kaka sa bili nestata.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/5/23 22:08

    Glucoside Sega se setil g.n kilistar oğlu...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/5/23 22:25

    Ердоган е прав ,че по товарене в Турция е беднотия и много жени притури рат,и той не казв за нас а за Турция и казва при това положение как ще ги храним тях. А за агентите е прав както казва тог министър ерджуман конумман че 5 Хил агенти са изпратени,което е вярно.
    Сега се правим на герои а тогава като агънца сами си тръгнахме щото ни гонели.Та ние не се противопоставихме като ни смениха имената,изключвам момчилгрД и Бенковски но всичко в областта беше свършило,в Момчилград казваха че черноченско са помаци
    Помаците са истинските герои те се противопоставиха
    Бяхме най големите атеисти и продажници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/5/23 01:40

      В Чернооченско няма помаци артик, помаците са по вашия край-Бенковски, Кирково, Перперек..

      Изтриване
    2. Анонимен29/5/23 09:14

      Къде са тези помаци в Перперек? Да не бъркаш с Припек?

      Изтриване
  11. Анонимен28/5/23 01:46

    Ердоган на митинг в Ерзимджан каза; " Дошлите турци от България са мързеливи и не работят, а карат жените и децата си да работят. Те също продават своите жени и дъщери.."
    Чисто и просто нарече изселниците "ahlâksızlar".
    За Ердоган ние сме "гяури, кото ядат свинско".
    Той иска араби и сирийци да превземат тихомълком Турция.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/5/23 07:16

    браво на Ердоган най после някой да им каже истината на турко помаците от бг.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/5/23 11:52

    Силата на бай бай Кемал са видео касетите

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/5/23 12:12

    Изселниците ни в Турция милеят за бай Тошовото време и затуй сега се хванаха пък с бай Кемал..Той пък играе по свирката на запада или по точно на един пенсилванец.Турция дръпна много напред за тези 20ги това притесни великите сили.Какви ли не са кции налагаха но уви.Но това е друга тема.А нашите изселници като не им харесва в Турция да се върнат в Бг ама и тука не им харесва защото искат всичко да им е безплатно.Та затова тръгнали и те барабар Петко с мъжете...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/5/23 14:40

    Защо Турция се меси във вътрешните работи на България ?
    Защо например не се меси на Япония например ?!
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/5/23 12:20

    Bay Tocho sche go vidite prez kriv makaron.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.