24rodopi.com/Общество

Почина архитект Георги Андреев, проектирал стадиона в Кърджали.

Георги Андреев е един специалистите, помогнали в утвърждаването на новооснованата в началото на 60-те години на 20-ти век проектантска организация в града край Арда, отбелязват неговите колеги.

Георги Андреев беше един от най-коректните, скромни и ерудирани архитекти, чиито проекти са оставили трайна диря в Кърджали.

Стадион „Дружба“ (днес „Арена Арда“), с 15 хиляди седящи места, е построен в началото на 60-те години, официално е открит през 1963 г. Намира се в парк „Отдих и култура“, по-известен като парк „Простор“. За времето си е сред най-модерните стадиони в страната. Преди години „Дружба“ е ставал арена на много дербита от всички нива на българския футбол, както и на няколко международни срещи. 30 000 души са присъствали на финала за Купата на България между „Левски“ и пловдивския „Ботев“ през 1984 година.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/23 22:58

    Ами не знам да почива в мир няма архитек който да не допринесъл с нещо за страната но тези стадиони те 90 процента са еднакви в бг по шаблон правени по комонизма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/23 10:47

      Не ви разбирам, сериозно! Комунизъм, комунизъм ок,сгрешил съм, но това не е идеята !!? А вие дребнаво на това набивате !??

      Изтриване
  2. Анонимен18/5/23 07:07

    При комонизма когато ФК"Арда" играеше в БРФГ и стадион "Дружба" нямаше седалки ами имаше дървени пейки беше почти винаги пълен. Колко хора гледаха мачовете извън стадиона пък някои се качваха и по дърветата. Но защо сега по времето на демокрацията когато ФК"Арда" е вече в АРФГ и стадион "Арда-Арена" е изцяло модерно ремонтиран, с осветление по съвременните европейски изисквания не може да събере и "един файтон" зрители. Между впрочем навремето се игра и приятелският мач между отборите на "Славия" София и "Спортинг" Лисабон.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/5/23 09:10

    Абе неграмотник ти да си сътворил нещо полезно!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/5/23 09:47

    Първо в България никога не е имало КОМУНИЗЪМ! В България е имало социализъм с идеи за достигане до КОМУНИЗЪМ, но това не се случва и идва 10 Ноември 1989 г. Пиша думата "КОМУНИЗЪМ" с главни букви, за да наблегна на правилния правопис.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/23 10:49

      Да, да, а що не писа, че и пред но, който итн. има запетая ? Това ли е важното ?

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.